Dansk Magisterforening

Her er læsernes værste oplevelser med jobkurser

Arkivfoto. Jobkurser og aktivering er langt fra altid en succes. © Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix

William Leerbeck Meyer
Del artikel:

DM Akademikerbladet har spurgt læserne om deres gode og dårlige oplevelser med jobkurser. Læs et udpluk af svarene her.

Jobkurser skulle gerne være en trædesten på vejen mod et nyt job. Men de kan også ende med i stedet at være en sten i skoen, som man må døje med under jagten.

Forrige uge kunne DM Akademikerbladet for eksempel fortælle, hvordan et obligatorisk femugers jobkursus gennem Jobcenter København var blevet et helvede for ledige Josefine Geisler.

Siden har flere af DM Akademikerbladets læsere også delt deres oplevelser med os på Facebook. Vi har samlet et udpluk af nogle af deres værste oplevelser.

Hvad med et job som rusvejleder?

Mange læsere har oplevet at blive sendt til ”anden aktør”. Det vil sige eksempelvis en privat konsulentvirksomhed, som jobcentret udliciterer nogle opgaver til. For eksempel kurser eller karriererådgivning.

Desværre kan flere læsere berette om, at de karriereråd, som de har fået hos ”anden aktør”, var ubrugelige eller endda decideret vildledende.

En læser oplevede for eksempel, at en jobrådgiver i en privat virksomhed mente, at han burde søge job som rusvejleder. Til de uindviede: Det er et ofte frivilligt job, som består i at give nye studerende en god start på studiet sideløbende med, at man gerne drikker en hel del øl og andre alkoholiske genstande.

En anden blev rådet til at tage ulønnet praktik på et varelager for at ”opleve at være på arbejdsmarkedet” – på trods af, at hun kom direkte fra en fuldtidsansættelse og i øvrigt allerede havde en freelancevirksomhed ved siden af sin jobsøgning.


Dans som fyrværkeri

Flere læsere har oplevet, at jobkurserne hos de private virksomheder var spild af tid.

En oplevede for eksempel, at et ”kursus” ganske enkelt bestod i at lave en liste over, hvor man kunne søge job. Til gengæld var der kakao og småkager.

Flere andre har også oplevet et temmelig alternativt kursusmateriale. En skulle fx se ”Cirkusrevyen”, mens en anden blev bedt om at sige og danse som fyrværkeri.

Svært med akademikere

Flere af læsernes oplevelser tyder på, at det især kan være en udfordring for kursusstederne at lave relevant indhold til akademikere. For eksempel oplevede en læser, at hun på trods af mange års kommunikationsfaglig erfaring fik et kursus, hvori hun blandt andet lærte, at det var en god ide at holde øjenkontakt til jobsamtalen.

Et par læsere har også oplevet, at de på kurser nærmest kommer til at overtage jobkonsulenternes arbejde. For eksempel hjalp en læser som eneste akademiker sine medkursister med at skrive ansøgninger. Flere af dem fik job, men hun kom ikke selv meget nærmere et.

Screenshots i denne artikel er taget fra Facebook med brugernes tilladelse.

FÅ ET GRATIS KURSUS I JOBSØGNING

DM udbyder en række kurser i jobsøgning for medlemmer. Find dem her.

}