Dansk Magisterforening

Det psykiske arbejdsmiljø halter: Flere end hver tredje akademiker oplever mobning eller chikane

35,5 procent af akademikerne har oplevet en konflikt på jobbet i løbet af det seneste år. © Lisbeth Holten / Ritzau Scanpix

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

35,5 procent af de akademiske medarbejdere har oplevet en krænkende handling på jobbet inden for det seneste år. Det viser ny undersøgelse fra VIVE.

Selvom omfanget af fx mobning, sexchikane og trusler faldt en smule under corona, er krænkende handlinger stadig hverdag for akademikerne på de danske arbejdspladser.

Inden for det seneste år har 35,5 procent af lønmodtagere, der har en længerevarende videregående uddannelse, været involveret i en konflikt med en kollega eller en leder. Akademikerne er knap så hårdt ramt som lønmodtagere generelt, hvor godt 40 procent angiver, at de har oplevet krænkende adfærd på jobbet.

Tallene fremgår af en spørgeskemaundersøgelse, som Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, har gennemført for Beskæftigelsesministeriet i efteråret 2020.

Psykisk arbejdsmiljø lidt bedre i corona-tiden

Selvom det var et corona-år, er omfanget af oplevede krænkelser kun en anelse lavere end under normale forhold. Det forklarer senioranalytiker Jan Hyld Pejtersen fra VIVE.

”Jeg havde forventet, at tallene var dalet i en periode med social afstand og en del hjemmearbejde. Og det er også tilfældet sammenlignet med tilsvarende tal fra 2018”, siger Jan Hyld Pejtersen.

OMFANGET AF KRÆNKENDE HANDLINGER i efteråret 2020:


Hverken køn, etnicitet eller politik

Ifølge VIVEs forsker dækker konflikter og krænkende adfærd over et spektrum, der både omfatter faglige uenigheder samt trusler og regulær mobning.

”Ikke alle konflikter er ødelæggende. 70 procent drejer som om faglige uenigheder, fx ressourcer eller lignende. Kun en mindre del går over i noget personligt og længerevarende” forklarer Jan Hyld Pejtersen.

Ifølge VIVE-forskeren er hverken køn, etnicitet eller politisk overbevisning de mest almindelige årsager til, at lønmodtagerne bliver mobbet eller chikaneret.

”Størstedelen af de adspurgte svarer i undersøgelsen, at det er andre forhold, der ligger til grund for krænkelserne. Det har overrasket os, for vi ved faktisk ikke pt, hvad der ligger bag”, siger Jan Hyld Pejtersen.
Ifølge undersøgelsen er ufaglærte dobbelt så udsatte som de akademiske medarbejdere, når det gælder sexchikane. 4,4 procent af de ufaglærte har ifølge undersøgelsen oplevet sexchikane, mens det kun gælder for 2 procent af akademikerne.


Hjælp til karrieren

DM tilbyder personlig og professionel sparring om karriere, arbejdsliv og kompetenceudvikling. Se mere på dm.dk. 

14 initativer mod chikane

I en kommentar til undersøgelsen siger Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, at både mobning og chikane er fuldstændig utilstedeligt – uanset årsagen.

”Selv om det kun er en relativt lille andel, der – ifølge denne undersøgelse – har oplevet det, så er der ingen tvivl om, at det kan have ødelæggende konsekvenser”, siger ministeren ifølge en pressemeddelelse.
Det er arbejdsgivernes ansvar at sikre et sundt psykisk arbejdsmiljø, pointerer Peter Hummelgaard.

”Men fra regeringens side har vi gjort reglerne endnu mere tydelige ved bl.a. at samle de vigtigste regler i én bekendtgørelse og lanceret 14 initiativer mod seksuel chikane. Og vi er også i gang med trepartsforhandlinger om seksuel chikane”, lyder det fra Beskæftigelsesministeren.

}