Dansk Magisterforening

Find din indre fugl: Her er Danmarks ti skøreste jobkurser

Den ledige Jytte Larsen fik på et jobkursus i 2009 at vide, at hun havde personlighed som 68 procent due og 32 procent ugle. Det er uklart, hvilken af de 230 uglearter, der var tale om.

William Leerbeck Meyer
Del artikel:

En række bizarre jobkurser har været i mediernes søgelys i tidens løb. Her er 10 af de mest absurde.

Kommunernes jobcentre bruger ofte private virksomheder til at afholde kurser for ledige. Kurserne skulle gerne være med til at hjælpe de ledige i job. Men nogle gange bliver kurserne i stedet en bizar og ubrugelig oplevelse for de ledige.

Forrige uge kunne DM Akademikerbladet fortælle, hvordan et obligatorisk femugers jobkursus gennem Jobcenter København var blevet et helvede for ledige Josefine Geisler: ”Det virker som om, at jobfirmaet bare vil tjene nogle lette penge”

En række bizarre jobkurser har været i mediernes søgelys i tidens løb. Her er 10 af de mest absurde.

10: Lyt til æblet, og lugt til dit tis

Louise Benner oplevede i 2014 ifølge TV2 et absurd jobkursus. På kurset ”Mad og krop” hos virksomheden Alecto blev hun opfordret til at lytte til et æble og lugte til sit eget tis.

Ideen med opfordringen var ifølge virksomheden på en humoristisk måde at sætte fokus på kosten, og hvordan den påvirker kroppen.

”Det er for så vidt også udmærket. Jeg mener bare ikke, at jeg nærmer mig mere et job ved at deltage i det. Jeg mener ikke, det er deres opgave at udbyde den slags. Hvis jeg vil vide noget om god kost, så kan jeg selv researche mig frem til det”, sagde Louise Benner dengang til TV2.

9: Facebook og fisketure

Fagbladet 3F kunne i 2010 berette, at arbejdsløse i Fredericia Kommune blev parkeret i op til to år på et jobkursus hos virksomheden JK-Proces, hvor de bare skulle møde op kl. 8.30 mandag til fredag. Når de var blevet krydset af, kunne de ledige frit lave, hvad de ville.

Tiden blev blandt andet brugt på café- og fisketure, Facebook og poker.

8: Gå hjem og søg job

Endnu mere dovent var et kursus udbudt af firmaet Aorta i 2009.

Her fik en ledig tømrer ifølge Ugebrevet A4 på første dag af et fire uger langt kursus blot at vide, at de ikke kunne hjælpe ham, men at han skulle gå hjem og søge job. Så kunne han komme igen, når de fire uger var gået, og udfylde en evaluering.

7: Et kursus i spam

Firmaet AS3 opfordrede i 2014 deres ledige kursister til at bruge et temmelig bizart værktøj i jagten på et job.

Virksomheden havde nemlig udviklet en ”jobrobot”, der med få klik kunne sende stakkevis af kursisternes standardansøgninger og CV’er uopfordret ud til intetanende virksomheder.

AS3 mente selv, at det var ret smart. Fagforeningen HK mente derimod, at det var en form for spam, skrev Avisen.dk dengang.

6: Kom på samme jobkursus fem gange

I 2013 viste en undersøgelse lavet for Ugebrevet A4, at hver ottende ledige havde oplevet at komme på et kursus med samme indhold som et tidligere kursus.

En ledig fortalte dengang til ugebrevet, at han havde oplevet at komme på det samme CV-kursus fem gange.

Få et gratis kursus i jobsøgning

DM udbyder en række kurser i jobsøgning for medlemmer. Find dem her.

5: Opfordret til snyd på jobkursus

Magisterbladet kunne i 2012 berette om et jobkursus, der var problematisk på flere måder.

Udover at de ledige blev udsat for en hård og sarkastisk feedback på deres CV’er, blev de også opfordret til at snyde med praktikophold. En lovpligtig del af kurset var nemlig, at man skulle finde en praktikplads.

Hvis man ikke kunne det, så kunne man bare få en vens CVR-nummer og så sige, at man havde været i praktik der, fortalte en af konsulenterne på kurset.

4: Skulle sammenligne Hitler og Napoleons håndskrifter

Et medlem af en frimurerloge underviste på kurset ”Personal Branding” i, hvordan Hitler og Napoleons håndskrifter ændrede sig, efter de led nederlag. Det skrev Avisen.dk i 2009.

En deltager udtalte dengang:”Jeg fik overhovedet ikke noget ud af det, selvom det da var meget sjovt”.

Det var virksomheden Aorta, der udbød kurset. Kurset kostede Jobcenter København 160.000 kr.

3: Kursus i æggekast

Et kursus på AOF Ballerup stillede i 2009 de ledige kursusdeltagere over for en vanskelig udfordring. Ikke i forhold til at skrive en god ansøgning, et CV eller andet jobrelateret.

I stedet lød udfordringen på, at de ledige ved hjælp af en meter snor, tre stykker papir og fire stykker tape skulle kaste et æg ned af en trappe, uden at det gik i stykker.

Ifølge skolelederen var formålet med opgaven at gøre deltagerne opmærksomme på skjulte evner. Det lykkedes dog ikke, fortalte en af de misfornøjede deltagerne dengang til Fagbladet 3F.

2: Spaghettitårne og buddha-klokker

På et aktiveringskursus i Middelfart Kommune skulle ledige i 2010 bl.a. bygge spaghettitårne og spille kongespil.

En af deltagerne, der var sygemeldt med dårlig ryg, fortalte til DR, hvordan en del af kurset også bestod i, at underviseren gik rundt og ringede med nogle små ”buddha-klokker”, imens han lå på en madras og skulle forsøge at tænke sine rygsmerter væk.

1: Find din indre fugl

I løbet af 2009 sendte Jobcenter Aalborg 400 ledige til en pris af 20.000 kr. per deltager på et jobsøgningskursus hos firmaet Markman.

Jytte Larsen, der deltog på kurset, fortalte dengang til DR, at det mest brugbare hun tog med sig var en mappe med madopskrifter, som hun og nogle af de andre deltagere i løbet af kurset havde printet ud fra hjemmesiden Madmor.dk.

Derudover fik deltagerne testet deres personlighed, nærmere bestemt hvilken fugl de var. Jytte Larsen fandt ved den lejlighed ud af, at hun var 68 pct. due og 32 pct. ugle.

}