Dansk Magisterforening

Corona øger dimittendledighed: Aarhus Kommune vil skabe 200 nye job i det private

Farvel til jobcentret, goddag til det private. Aarhus Kommune vil skabe 200 job til ledige akademikere. © Foto: Scanpix

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Næsten halvdelen af de 4000 ledige akademikere i Aarhus er dimittender. En palette af indsatser skal nu bremse den onde spiral.

Dimittendledigheden blandt akademikere i Aarhus er efter et år med nedlukning så høj, at kommunen nu sætter alle sejl til for at skabe nye jobs.

En indsats, der både omfatter mentorforløb, skræddersyede praktikker samt stillinger med løntilskud, skal i løbet af foråret og sommeren skabe jobmatch mellem 170 nyuddannede akademikere og en række af kommunens små og mellemstore virksomheder.

Derudover vil kommunens Jobcenter i samarbejde med Akademikerne etablere 50-75 graduateforløb, hvor dimittender kan få en række skræddersyede kompetencer, sideløbende med jobbet.

Unge i fare for langtidsledighed

En opgørelse viser, at Aarhus Kommune i slutfebruar havde 1768 ledige dimittender i alderen 20 til 29 år. I 2019 og 2018 var dimittendledigheden for den aldersgruppe under 1500 i samme måned.

Situationen giver panderynker, fordi der til sommer kommer nye dimittender ud på jobmarkedet. Det siger Aarhus Kommunes social- og beskæftigelsesrådmand Kristian Würtz (S), iflg en pressemeddelelse.

”Hvis vi til den tid stadig har et efterslæb på beskæftigelsen blandt sidste års dimittender, risikerer vi, at en gruppe af dygtige unge mennesker går hen og bliver langtidsledige og dermed får endnu vanskeligere ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet. Det er den uheldige spiral, vi nu forsøger at afværge”, siger Kristian Würtz.

Generation corona må ikke gå tabt

Den uafhængige erhvervsorganisation Erhverv Aarhus er sammen med Aarhus Universitet og Jobcenter Aarhus involveret i jobskabelsesprojektet.

Erhverv Aarhus' innovationskonsulent Tina Skiffard håber, det lykkes at trænge igennem med en masse gode væksthistorier til organisationens cirka 600 medlemsvirksomheder.

”Virksomheder skal ikke ansætte nyuddannede af filantropiske årsager eller fordi de synes, det er synd for de unge. De skal gøre det, fordi deres virksomheder vinder på det. Det har vi masser af eksempler på”, siger Tina Skiffard.

Mange små og mellemstore virksomheder har ikke før haft en akademiker ansat.

”Erfaringer viser, at de oftest har stor gavn af at få en akademikers blik på både forretningsgange, kommunikation og andre generalistopgaver”, forklarer Tina Skiffard.

Et tidligere mentorforløb, som Erhverv Aarhus har gennemført, resulterede i, at 30 procent af et hold nyudklækkede akademikere fik fast arbejde, siger hun.

”Behovet er derude. Derfor må nedlukningen ikke resultere i, at vi taber en generation af unge på gulvet”.

Også Aarhus Universitet har også igangsat et projekt for at få dimittender fra humaniora ud i det midtjyske erhvervsliv. 17 små og mellemstore virksomheder var i november blevet matchet med en nyuddannet humanist, hvor universitetet betalte lønnen i tre måneder, skrev DM Akademikerbladet

Et i forvejen trykket jobmarked

Det er ikke kun dimittendernes beskæftigelse, der er påvirket af corona-situationen i Aarhus Kommune.

Mellem 600 og 800 flere akademikere var ledige i februar i år sammenlignet med samme tidspunkt i 2020 og 2019. I alt har kommunen lige nu godt 4.000 ledige akademikere med en længerevarende videregående uddannelse.

Og selvom akademikerarbejdsløshed ikke er en uvant situation i landets næststørste studieby, håber social- og beskæftigelsesrådmand Kristian Würtz på, at parternes samlede og målrettede indsats får en stor gennemslagskraft.

”Initiativerne sættes i gang i et fortsat trykket jobmarked, og er målrettet små og mellemstore virksomheder, fordi det er her, potentialet for at skabe nye jobmuligheder for unge akademikere er størst”, siger S-rådmanden, ifølge kommunens pressemeddelelse.

Her er kommunens plan:

Et samarbejde med Aarhus Universitet og Erhverv Aarhus om etablering af trainee-netværk, der skal gøre det mere attraktivt for små og mellemstore virksomheder at ansætte nyuddannede kandidater.

En kampagne, hvor Jobcenter Aarhus afsøger potentielle jobmuligheder for unge akademikere gennem kontakt til 170 små og mellemstore virksomheder.

Virtuelle besøg hos virksomheder inden for de seks AC-kandidatbankområder. Formålet er at matche kandidater med skræddersyede jobs, praktikker og løntilskud.

Et samarbejde med Akademikerne om at etablere 50-75 graduate-forløb for dimittender i små og mellemstore virksomheder med tiltrædelse senest 1. september.

JOB BootCamp. En række brancherettede jobevents skal give virksomhederne mulighed for at møde højtkvalificerede dimittender fra 2020 og nye dimittender fra 2021.
Kilde: Aarhus Kommune

}