Dansk Magisterforening

Tusindevis af ansatte sendes hjem efter nye smitteudbrud

Arkivfoto. 2000 administrativt ansatte er sendt hjem i Odense Kommune efter øget smittespredning af coronavirus i kommunen. © Kåre Thor Olsen/WikimediaCommons

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Både i København og Odense Kommune bliver flere tusinde medarbejdere nu sendt hjem efter et stigende antal corona-smittetilfælde. Flere private virksomheder i de to kommuner følger nu samme anbefaling. Også på Syddansk Universitet opfordres ansatte til at arbejde hjemme, men al forskning og undervisning gennemføres, lyder seneste melding.

For tusindvis af kommunalt- og privatansatte lønmodtagere kan hjemmearbejde igen blive ny hverdag. Mandag udmeldte regeringen på et pressemøde således om nye smittetilfælde i 82 ud af 98 kommuner med særligt fokus på København og Odense.

Derfor opfordrede sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) til, at både private og offentlige arbejdspladser lader ansatte arbejde hjemmefra de næste 14 dage i videst muligt omfang. 

”Nu sætter vi ind i Odense og hele hovedstadsområdet. Vi vil ikke tøve med indføre ny restriktioner, hvis det bliver nødvendigt”, sagde Magnus Heunicke på pressemødet.

Regeringen har indført restriktioner i København og 16 kommuner i hovedstadsområdet samt i Odense, som træder i kraft onsdag den 9. september. Det gælder blandt andet et forsamlingsforbud, som nu er halveret fra 100 til 50 personer.

Odense og Københavns kommuner følger nu ministerens opfordring og sender flere tusinde ansatte hjem for at arbejde. Allerede senere mandag eftermiddag førte ministerens opfordring til, at Odense Kommune hjemsendte 2000 administrative medarbejdere. De er blevet bedt om at arbejde hjemme til og med den 22. september, som er den foreløbige udløbsdato på de lokale restriktioner.

Der er endnu uvist, hvor mange af Københavns Kommunes 45.000 ansatte som sendes hjem. Overborgmester Frank Jensen (S) fortæller, at det er op til de enkelte ledere at beslutte, om deres ansatte skal arbejde hjemmefra. 

”Vi er ikke i en fase, hvor der er nødberedskab. Vi skal jo sikre, at vi kan drive skoler, borgercentre, hjemmepleje og resten, og det kan vi ikke alle gøre hjemmefra, så der vil være medarbejdere til stede. Det vil være op til lederen på arbejdspladsen, hvem der skal arbejde hjemmefra”, udtaler Frank Jensen til DR.

Smitten i hovedstaden stiger nemlig fortsat. Fra søndag til mandag blev der konstateret 53 nye smittetilfælde, så der nu er 40,3 pr. 100.000 smittede i Københavns Kommune.

I Odense Kommune er der målt mere end 60 smittede med Covid-19 per 100.000 indbyggere. Dermed er Odense blandt de 21 kommuner, der overstiger den nuværende grænseværdi på 20, oplyste Odense Kommune mandag.

Dansk Industri opfordrer til hjemmearbejde

Erhvervsorganisationen Dansk Industri (DI) læner sig op ad myndighedernes anbefaling og opfordrer til hjemmearbejde i videst muligt omfang.

"Vi vil anbefale vores virksomheder at støtte op om anbefalingerne fra myndighederne, så de iværksætter hjemmearbejde i det omfang, det kan lade sig gøre for virksomhederne," siger Sanne Claudius Stadil, vicedirektør i DI, til PolicyWatch.

Her til formiddag valgte også DR at sende administrative ansatte hjem og arbejde de næste 14 dage. Det oplyste Niels Ammitzbøll på et pressemøde ifølge MediaWatch. Både DR-ansatte i København og Odense bliver berørt. Programfladen skulle dog fortsætte uændret.

Også TV2 har i dag sendt medarbejdere, der har mulighed for at udføre deres job fra privaten, hjem i 14 dage. Smykkefirmaet Pandora har ligeledes bedt over 600 ansatte på hovedkontoret i København arbejde hjemmefra de næste to uger, skriver TV2

"Vi vil anbefale vores virksomheder at støtte op om anbefalingerne fra myndighederne, så de iværksætter hjemmearbejde i det omfang, det kan lade sig gøre for virksomhederne"

Sanne Claudius Stadil, vicedirektør i Dansk Industri

Mest bekymrende situation siden foråret

På baggrund af smittesituationen blev der i aftes indkaldt til krisemøde i Københavns Kommune, hvor kommunens forvaltningsdirektører skulle diskutere hjemsendelsesplanen.

"Kommunen nu vil holde møder med ungdomsuddannelserne og repræsentanter fra det københavnske natteliv, da omkring cirka halvdelen af de nyligt smittede personer er mellem 20-35 år", siger overborgmester Frank Jensen (S).

"Det drejer sig om at stå sammen og få knækket kurven på tværs af hele byen", siger han til DR.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at der er registreret 243 nye tilfælde af smitte med coronavirus i det seneste døgn. 28 er indlagt med coronavirus, men ingen er er døde. Det seneste døgns udvikling er ifølge sundhedsministeren den mest bekymrende situation med smittestigning siden foråret.

Også Syddansk Universitet (SDU) indfører nye restriktioner. Universitetet oplyser, at ansatte i videst muligt omfang opfordres til at arbejde hjemmefra. Alle sociale arrangementer og studieaktiviteter er aflyst. Det samme er alle faglige arrangementer med over 50 personer. Forsknings-, undervisningsaktiviteter og andre ”nødvendige aktiviteter” kan fortsat gennemføres.

”Myndighederne har samtidig fortalt, at der kan blive indført yderligere tiltag i de kommende dage for at bremse smitteudviklingen i Odense”, oplyste universitetsdirektør Thomas Buchvald Vind mandag. 

Tirsdag eftermiddag oplyste Studenterrådet ved Københavns Universitet på Facebook, at KU på sit intranet opfordrer alle ansatte ved universitetet til i videst muligt omgang at arbejde hjemme. 

”Omlægning til hjemmearbejde må dog ikke påvirke forskning og uddannelse direkte tilknyttet administrativ opgaveløsning”, oplyser KU.

Universitetet lukker ned for det døgnåbne campus frem til og med den 22. september. Der vil derfor ikke længere være mulighed for sociale arrangementer. Heller ikke hvis de er knyttet fx et fagligt arrangement, forelæsning eller symposion.

”Det vil sige, at det foreløbigt er slut med receptioner eller en øl med studiekammeraterne eller kolleger på campus. Det betyder også, at alle sociale arrangementer i forbindelse med studiestarten aflyses”, oplyser KU.

}