Dansk Magisterforening

Ny undersøgelse: Det er en fest at nå pensionsalderen

Arkivfoto. Knap 94 procent af de ældre, der inden for de sidste fem år er overgået til livet uden for arbejdsmarkedet, har en god livskvalitet, viser undersøgelsen. © Foto: Joe Hepburn/Unsplash

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Langt de fleste danske ældre som er gået på pension har høj livskvalitet med god økonomi, et godt socialt netværk og overskud til at lave frivilligt arbejde, viser ny undersøgelse.

Det er lidt af en fest at nå pensionsalderen, viser en ny undersøgelse. For langt de fleste, som har trukket sig tilbage har nemlig høj livskvalitet, gode sociale relationer, er tilfredse med deres økonomi og har et stærkt socialt netværk.

Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) har undersøgt overgangen til livet uden for arbejdsmarkedet baseret på opgørelser fra Ældredatabasen.

Ifølge undersøgelsen har knap 94 procent af de ældre, der inden for de sidste fem år er overgået til livet uden for arbejdsmarkedet, en god livskvalitet, fortæller seniorforsker på VIVE Anna Amilon, som står bag undersøgelsen.

”Det er højt, men vi ved fra dansk og international forskning, at danskerne generelt har en meget høj livskvalitet. Det gælder altså også både de ældre på arbejdsmarkedet, og dem som går på pension”, siger Anna Amilon. 

Ifølge undersøgelsen er både kvaliteten af arbejdet, arbejdspladsen og helbredet helt afgørende for livskvaliteten bagefter.

Dem, der har trukket sig tilbage på grund af forhold på arbejdspladsen eller dårligt helbred har signifikant lavere livskvalitet end personer, der har trukket sig tilbage på grund af forhold relateret til familie, fritid eller økonomi. Og det gælder især kvinder og fraskilte.

Sandsynligheden for at angive, at man har en ”god” eller ”bedre” livskvalitet, er således 23 procentpoint lavere hos de personer, som har et dårligt eller meget dårligt helbred end den er blandt de personer, der har et godt eller meget godt helbred.

Dem, som har høje indkomster, godt helbred og er gift, har relativt set bedre livskvalitet, end dem som er blevet tvunget ud af arbejdsmarkedet, er skilt eller har dårligt helbred

Anna Amilon

De fleste går frivilligt på pension

For langt de fleste danskere har det været et valg og ikke en tvang at gå på pension. Når de adspurgte i undersøgelsen er blevet spurgt om, hvorfor de er gået på pension, så er den hyppigste forklaring "muligheden for at få efterløn eller pension" og "familie og fritid".

Kun en fjerdedel af de adspurgte svarer, at de forlod arbejdsmarkedet på grund af for eksempel pres fra ledelsen, fyring og mistrivsel på jobbet.

”Dem, som har høje indkomster, godt helbred og er gift, har relativt set bedre livskvalitet, end dem som er blevet tvunget ud af arbejdsmarkedet, er skilt eller har dårligt helbred”, opsummerer Anna Amilon.

Bedre arbejdsmiljø og forbedret helbred blandt de ansatte kan ifølge forskeren være nøglen til at få flere til frivilligt at ønske at fortsætte arbejdslivet, når de når pensionsalderen.

”Fra et arbejdsmarkedsperspektiv kan vi se, at især to faktorer bonner ud: Dem der har dårligt helbred har dårligere livskvalitet, men det behøver jo ikke nødvendigvis at opstå i arbejdet. Og dem, som føler sig tvunget til at stoppe med at arbejde for eksempel på grund af ledelsen, kolleger eller fordi de ikke længere kan klare jobbet, får en dårlige livskvalitet, når de går på pension. Kan man undgå disse faktorer, ville flere måske nok overveje at arbejde lidt længere. Det kunne også betyde, at flere ville få en større livskvalitet, når de går på pension”, siger Anna Amilon.

Ifølge undersøgelsen er det oftest mænd, der er tilfredse med løn og arbejdstid, og som selv har mulighed for at tilrettelægge arbejdsopgaverne, der fortsætter med arbejde, selvom de kunne være gået på pension.

VIves undersøgelse

VIVEs rapport "Overgangen til livet uden for arbejdsmarkedet" samler en række analyser, der undersøger, hvilke ændringer i levevilkårene der sker, når man som ældre trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Analyserne baserer sig på data fra Ældredatabasen.

Konkret har rapporten fokuseret på personer, som i en spørgeskemaundersøgelse i 2012 angav at være i beskæftigelse (eller arbejdsløse), og som i en tilsvarende undersøgelse i 2017 angav at have trukket sig permanent tilbage fra arbejdsmarkedet. Personerne i undersøgelsen er altså overgået til livet uden for arbejdsmarkedet mellem 2012 og 2017.

Kilde: Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE)

}