Dansk Magisterforening

Kedeligt nyt: Virolog aflyser årets firmajulefrokost

Flere danske kommuner har allerede nu aflyst den årlige store julefrokost. © Martin Sylvest Andersen/Ritzau Scanpix

Del artikel:

Alt tyder på, at arbejdspladsens store julefrokost ikke kan afholdes i år, vurderer professor i virologi. I en række kommuner og store virksomheder er festen allerede blevet aflyst.

Karrysild og snaps og en svingom med kollegerne til Wham! med ”Last Christmas”. Og så Corona.

Hvis du tænker, at den klassiske julefrokost på arbejdet bliver amputeret eller endda virker uforenelig med Sundhedsstyrelsens anbefalinger og restriktioner, har du nok ret.

Og selvom der stadig er tre måneder til december, lyder vurderingen nu fra en af Danmarks førende virologer, at årets arbejdsjulefrokost med stor sandsynlighed må aflyses - i hvert fald de større arrangementer.

Det siger professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen.

”Jeg tror, vi får en anden type julefrokost, end vi plejer, for lige nu er der er ikke noget, der tyder på, at smittetallet vil falde på lidt længere sigt. Og da folk nu begynder at trække indendørs, vil vi nok nærmere se, at smittetrykket kan stige lokalt. Så jeg forudser ikke umiddelbart nogen slækkelse af de nuværende restriktionerne”, siger han.

I så fald vil for eksempel offentlige arbejdspladser fortsat være omfattet af retningslinjen om, at der mindst skal være én meters afstand mellem medarbejdere og to meter i forbindelse med aktiviteter med fysisk anstrengelse.

Det betyder altså, at man ikke kan stå tæt sammen i baren eller på dansegulvet. Servering fra buffet er også udelukket. Men selvom Allan Randup Thomsen ikke ser den klassiske julefrokost for sig i 2020, kan mindre selskaber ifølge professoren godt gennemføres, hvis væsentlige forholdsregler følges.

”Hvis man laver et arrangement, skal man sikre, at folk sidder ned. Ved en typisk julefrokost vil man jo gå rundt og snakke med dem, man ikke ser til dagligt, og det er jo netop desværre én af de ting, der skal minimeres så meget som muligt. Desuden skal man selvfølgelig tænke over alkoholindtaget”.

Vi tør simpelthen ikke samle så mange mennesker, og vi ved jo heller ikke, hvordan forsamlingsforbuddet ser ud til den tid, så vi har aflyst

Runa Brøchner, HR-chef i Skanderborg Kommune

En række kommuner, som Magisterbladet har talt med, har allerede aflyst julefrokosten. Det gælder blandt andet Skanderborg Kommune, hvor 700 administrative medarbejdere sammen med Sydøstjyllands Politi skulle have afholdt fest i fællesskab.

”Vi tør simpelthen ikke samle så mange mennesker og vi ved jo heller ikke, hvordan forsamlingsforbuddet ser ud til den tid, så vi har aflyst. December er også lige rundt om hjørnet, og da det er et stort planlægningsarbejde, er det den beslutning, vi har truffet”, siger HR-chef i Skanderborg Kommune, Runa Brøchner.

Kommunen holder dog en dør på klem. For de enkelte afdelinger kan selv afgøre, om de vil holde ”noget mindre julefrokost-halløj”.

”Vi har ikke udstukket retningslinjer for, hvad man må og ikke må i de enkelte afdelinger, for vi går ud fra, at vi har nogle ansvarlige medarbejdere såvel som ledere. Om der bliver dans ved jeg ikke, men jeg kan da godt forestille mig, at man får en øl eller to. Det bliver nu nok mere noget julehygge end fest”, siger Runa Brøchner.

Syd for Kolding i Vejle Kommune har man besluttet det samme, fortæller kommunens personalechef, Thrine Rimdal Nørgaard.

”Vi synes det er uforsvarligt at samle 400 medarbejdere til en stor julefest, så vi opfordrer i stedet for til, at man laver noget mindre og mere afdæmpet lokalt. Jeg tænker ikke, at der bliver dans, men selvfølgelig skal vi have noget lækker mad og et glas vin, men vi skal sørge for at holde afstand”, siger hun.

Her er julefrokosten aflyst

I Skanderborg Kommune, hvor 700 administrative medarbejdere sammen med Sydøstjyllands Politi skulle have afholdt fest i fællesskab, har man allerede nu valgt at aflyse den store fest. 

Også I Vejle Kommune er den store fest for omkring 400 ansatte aflyst.

I begge kommuner er der nu mulighed for, at de ansatte kan mødes i mindre afdelinger og teams og holde noget julehygge. 

Er medarbejderne enige i den beslutning?

”Ja, min vurdering er, at folk synes det er fornuftigt. Vi har i forvejen aflyst alle tværgående arrangementer, for ikke at samle for mange medarbejdere på én gang”.

I Fredensborg Kommune skal ledelsen tage stilling til julefrokosten på et kommende møde, men HR-chef Charlotte Mandø tror, at det ender med en aflysning.   

”Det er ikke 100 pct. afklaret endnu, men jeg tænker slet ikke, vi kan holde julefrokost for 300 mennesker under de nuværende retningslinjer. Ikke kun på grund af afstand, men også fordi det er med musik og dans. I stedet for må vi dele os op. Det giver så igen alle mulige udfordringer med at finde lokaler, hvor folk kan samles”, siger Charlotte Mandø, der heller ikke forudser stor modstand fra medarbejderne.

”Jeg tror, indstillingen er, at alt i år har været anderledes, så der vil nok være forståelse for at aflyse en fælles fest. Men nu må vi snakke med medarbejderne og høre, hvad de mener”, siger hun. 

Det er en rigtig god ide at tage en dialog med medarbejderne om den forestående fest, mener Nikolai Cerisier Roitmann, cand.psych. og næstformand for Dansk Psykolog Forening. For Corona-krisen har vendt op og ned på mange ting, som vi trænger til a snakke om.

”Man skal som virksomhed tale med sine medarbejdere for at afkode, hvad behovet er. For behovene kan være forskellige, og det bør sådan set være den information, man skal handle på og styre efter. Det gælder også en julefrokost under en corona-krise. Nogle har behov for kontakt, og nogle har ikke lyst til at være i nærheden af andre. Måske kan man godt samle folk i mindre forsamlinger, og det tror jeg også mange vil”, siger han.

Ledelser, der aflyser julefrokosten, skal tænke i retning af erstatninger, mener Nikolai Cerisier Roitmann.

”Man bør overveje at melde ud, at man i hvert fald har lyst til at lave noget, der samler folk. Jeg ville nok være bange for at gå ud og sige, at vi i stedet for holder en forårsfest, når vi ikke ved, hvad der foregår til den tid. Så vil folk sætte sig op til en fest, der risikerer ikke at blive til noget, og det skaber frustrationer”, siger han.

}