Dansk Magisterforening

Erhvervspsykolog om ny hjemsendelse: Det er ok ikke at have ja-hatten på

Pernille Rasmussen er erhvervspsykolog, forfatter og indehaver af virksomheden Grow People. © Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Det kan for mange føles nedtur igen at skulle arbejde fra spisebordet, siger erhvervspsykolog Pernille Rasmussen. Men husk ikke at tage sorgerne på forskud, lyder hendes råd til både ledere og medarbejdere landet over.

I dag onsdag bliver tusindvis af ansatte i det offentlige og på de private arbejdspladser sendt hjem for at arbejde i 14 dage for at undgå yderligere smittestigning med coronavirus.

Igen. For mange er knap nok vendt tilbage til ”normalen” på arbejdet, før de nu skal hjem og arbejde alene igen.

Det besværliggør meget arbejde at arbejde på distance. Og mange har det desuden ikke godt med at være isoleret fra arbejdspladsen og kollegerne.

Derfor gælder det ifølge erhvervspsykolog Pernille Rasmussen om at anerkende, at situationen er svær. Både overfor sig selv og over for hinanden på arbejdspladsen.

”Man skal acceptere, det er svært at rumme at blive hjemsendt for at arbejde. Vi skal ikke skælde os selv og hinanden ud over ikke at have ja-hatten på i denne situation, for det skaber bare dobbeltproblemer – både for os selv og for arbejdspladsen. Man skal være rummelig over for, at dette kan være svært at tackle, og at det er ok, at folk kan være triste, for det er ikke unormalt at være trist over en unormal situation”, siger Pernille Rasmussen.

Under første bølge af hjemsendelse var der rent psykologisk tale om en krisetilstand, hvor rigtig meget skulle opfindes på kort tid, forklarer hun.

”Det var også et lidt nyt og spændende eksperiment. Nu kan folk nemt få følelsen af at være slået hjem igen. Mange af dem, der er sendt hjem, har ikke været tilbage på arbejdet ret længe. De er måske lige fundet ind på arbejdet og i en normalitet igen, og så kan det altså være svært at skulle indstille sig på at arbejde hjemme en gang til”.

Nu skal man ikke tage sorgerne på forskud, men planlægge, hvad der kan og skal laves de næste 14 dage

Pernille Rasmussen, erhvervspsykolog

Denne hjemsendelse er anderledes

Pernille Rasmussen understreger, at der er forskel på første bølge af hjemsendelse i midten af marts måned og den nye hjemsendelse, som træder i kraft i dag og løber foreløbigt til og med den 22. september.

”Ren praktisk står man jo foran de samme udfordringer som under første bølge. Det gode er, at man nu har prøvet det og ikke skal starte helt forfra. Vi har fundet ud af, hvad der fungerer, og de ting kan man trække på. Det er det gode”, siger hun.

Det er ifølge hende vigtigt med en klar målstreg for, hvor længe hjemsendelsen varer, for ellers kan det være sværere at planlægge, hvad man skal lave – også for lederne.

”Har vi ikke en klar målstreg, gør det hele processen langt sværere. Nu gælder det om at gøre det nemt for os selv og vores kolleger i denne forhåbentligvis kortere periode, så vi ikke stresser hinanden unødigt. Vi skal trække på, det vi allerede har lært, de gode erfaringer og det som virkede. I mit kontorfælleskab lavede vi fx online fredagsbar om torsdagen, hvor vi kunne mødes og snakke uforpligtende. Det skabe et kollegialt ånderum, og det er også vigtigt at have”, siger hun.

Det er svært at lede dem, man ikke kan se

Hun understreger, at det er sværere at lede folk, man ikke kan se. Det kræver noget andet. Derfor er det vigtigt med fokus på digitale møder og måske en-til-en samtaler mellem chef og ansat.

”Men vi skal vende situationen til noget positivt. For eksempel at vi i en kortere periode kan udnytte ikke at blive forstyrret i fx storrumskontorer. Men at vi kan fordybe os i arbejdet og måske komme til bunds i nogle bunker arbejde”, siger Pernille Rasmussen.

Det er ifølge hende spild af tid at sætte sig hele dagen og planlægge ud fra, at man skal være hjemme i en længere periode. Man skal tage en lille bid ad gange.

”Nu skal man ikke tage sorgerne på forskud, men planlægge, hvad der kan og skal laves de næste 14 dage. Husk på, at situationen er anderledes nu, end den var i marts. De fleste kan godt overskue de næste 14 dage, og så må vi hvad der sker og tage bestik af situationen der”, siger Pernille Rasmussen.

Få struktur på hverdagen

Under hjemsendelsen er det grundlæggede, at man sørger for at få en struktur på dagen, fortæller erhvervspsykologen.

Selv om man er hjemme på arbejde, skal man stå op og gå på arbejde på samme tidspunkt, som man plejer for at skabe den bedste mulige balance i hverdagen mellem arbejdsliv og privatliv. Det er en måde at fastholde en normalitet på i en ellers unormal situation.

”Det er også vigtigt med jævnlig kontakt til arbejdspladsen og chefen, så man ikke bliver ensom. Har man daglige møder, opretholder man det. Vi skal være gode til at ringe til hinanden. Husk at holde pauser, og hold frokost en halv time. Gå eventuelt en kort tur. Det er vigtigt at komme væk fra skærmen og tømme hovedet”, siger Pernille Rasmussen.

}