Dansk Magisterforening

Ny barselsordning for selvstændige på vej

Arkivfoto. Allerede fra foråret skal selvstændige kunne gå på barsel under samme ordning som privatansatte lønmodtagere. © Foto: Michael Kilcoyne/Unsplash

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Fra april næste år bliver selvstændige omfattet af Barsel.dk på samme vilkår som privatansatte, lyder et nyt lovforslag fra regeringen. Ifølge ligestillingsordfører er den nye ordning et kæmpe skridt for ligestillingen.

Selvstændige skal fremover have samme muligheder for at gå på barsel som privatansatte lønmodtagere. Sådan lyder et forslag, som regeringen har præsenteret sammen med støttepartierne bag finansloven for 2020 SF, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet.

Intiativet er tiltrængt, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) 

”Økonomisk usikkerhed under barsel skal selvfølgelig ikke afholde kvinder fra at springe ud i en tilværelse som selvstændig, så vi tager også et skridt i den rigtige retning, når det gælder ligestillingen på arbejdsmarkedet. Det har der længe været behov for”, udtaler beskæftigelsesministeren i en pressemeddelelse.

Ifølge lovforslaget bliver selvstændige omfattet af Barsel.dk på samme vilkår som de private arbejdsgivere. Det betyder, at selvstændige udover barselsdagpenge fremover kan få kompensation fra ordningen, når de går på barsel. Det skal give større økonomisk sikkerhed til eksempelvis at dække faste udgifter i virksomheden, imens de er på orlov. Beløbet bliver beregnet ud fra, hvor meget den enkelte selvstændige tjener.

Selvstændige sikres dermed barselskompensation fra denne fælles udligningsordning, som alle private arbejdsgivere indbetaler til, også de arbejdsgivere som ikke har en overenskomst.

Vi ved, at spørgsmålet om barsel har afholdt yngre kvinder fra at blive selvstændige

Helle Idland, Formand for Landsklubben for Selvstændige og Freelancere i DM

Iværksættere har afholdt sig fra barslen

Formand for Landsklubben for Selvstændige og Freelancere i DM Helle Idland, som selv er selvstændig, synes det er godt, at der endelig er kommet en ordentlig løsning.

”Vi ved, at spørgsmålet om barsel har afholdt yngre kvinder fra at blive selvstændige. Mange nybagte fædre, der er selvstændige, har heller ikke holdt nær så meget barsel som deres fastansatte fæller”, siger Helle Idland.

Hun påpeger, at det er godt, ordningen træder i kraft så hurtigt.

”Vi skal selvfølgelig følge ordningen fremover, så vi sikrer, at den kommer målgruppen til gavn. Det skal for eksempel være gennemskueligt, hvor meget du skal tjene og omsætte, for at det giver mening for dig at få dækket din barsel. Men ordningen etableres jo inden for en eksisterende ordning, så der bør ikke være for mange opstartsvanskeligheder”, siger Helle Idland.

Forslaget til den nye barselordning lægger op til, at selvstændige skal indbetale til ordningen fra oktober 2021. Men allerede fra april skal de være muligt for selvstændige at få barselsdagpenge med tilbagevirkende kraft til januar 2021.

Lovforslaget sendes i høring fredag den 4. september, og regeringen forventer at fremsætte det i november med henblik på ikrafttrædelse til januar.

Kæmpe sejr for ligestillingen

Ifølge beskæftigelses- og ligestillingsordfører i De Radikale, Samira Nawa, er den nye barselsordning for selvstændige en ”kæmpe sejr for ligestillingen”.

”Barselsfonden baner vejen for at flere kvinder vælger at blive iværksættere og for at mandelige iværksættere kan gå på barsel og tilbringe tid med deres helt små børn”, siger hun,

Ligestillingsordfører i Socialistisk Folkeparti, Astrid Carøe, påpeger, at ordningen vil hjælpe iværksættere med i fremtiden ikke at skulle tvinges til at vælge mellem familieliv og arbejdsliv.

”Jeg tror, det særligt har afholdt mange kvinder fra at tage springet og udleve drømmen om at starte deres egen virksomhed. Det må selvfølgelig ikke ske, og det hjælper denne ordning med at undgå. Derfor er det også et skridt for ligestillingen”, siger Astrid Carøe.

Nye barselsregler på vej

Senest i 2022 skal Danmark have implementeret et EU-direktiv i lovgivningen, der har til formål at øge kvinders deltagelse på arbejdsmarkedet og udnyttelsen af familieorlov og fleksible arbejdsordninger.

Direktivet sikrer desuden fædre eller den anden forælder fædreorlov i mindst 10 arbejdsdages orlov omkring tidspunktet for et barns fødsel med betaling på et niveau svarende til, hvad der i øjeblikket er fastsat på EU-plan for barselsorlov. Desuden indføres der en individuel ret til fire måneders betalt forældreorlov, hvoraf to måneder ikke kan overdrages forældrene imellem. Danmark har endnu ikke implementeret kravene fra EU-direktivet.

Rettet: Det fremgik tidligere, at der blev lavet om på barselsdagpenge til selvstændige. Der er i stedet tale om en udvidelse af den eksisterende ordning, der bygger ovenpå de nuværende regler for barseldagpenge.

 

I tvivl om din barsel?

Hvis du er i tvivl om, hvor meget barsel du er berettiget til, kan du prøve DMs barselsberegner som både kan give et overblik over din barsel og din indkomst under barselsorlovet. Barselsberegneren tager udgangspunkt i din konkrete ansættelsessituation.

Hovedprincippet i reglerne om barsel er, at forældrene tilsammen har ret til orlov og dagpenge i 52 uger. De 52 uger gælder både til orlov før og efter fødsel.

Læs mere om barsel på dm.dk.  

}