Dansk Magisterforening

Ansat i Københavns Kommune: Jeg havde håbet på en mere gradvis nedlukning

Thomas A. Christensen, der er AC-tillidsrepræsentant for medlemmer af DM og Djøf, arbejder i Teknik- og Miljøforvaltning i Københavns Kommune. Han er nu tilbage i sit hjemmekontor. © Foto af Sarosh Qureshi

Kommunerne, Miljø og klima Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

I dag bliver flere tusinde administrative ansatte i Københavns Kommune sendt hjem i 14 dage af frygt for yderligere COVID-19 smittespredning. Der er generelt set et stort ønske om mere hjemmearbejde blandt de ansatte, men op- og nedlukningen kunne være sket lidt mere gradvist, siger tillidsrepræsentant for akademikere i Teknik- og Miljøforvaltningen.

Tirsdag fik tusindvis af administrativt ansatte i Københavns Kommune beskeden om, at de fra i dag den 9. september skal arbejde hjemme de næste 14 dage for at stoppe yderligere COVID-19 smittespredning.

I kommunens Teknik- og Miljøforvaltning står omkring 1100 ansatte nu foran at skulle arbejde hjemme indtil i hvert fald den 23. september.

”Det administrative personale opfordres til i videst muligt omfang at arbejde hjemmefra”, siger Thomas A. Christensen, som er AC-tillidsrepræsentant for medlemmer af DM og Djøf, der arbejder i forvaltningen.

Samme enslydende melding har de andre forvaltninger i kommunen fået, fortæller Thomas A. Christensen, som har mailet om nedlukningen med repræsentanter fra de andre forvaltninger i løbet af dagen.

”Vores ledelse har dog udmeldt, at det ikke er den samme situation som ved sidste nedlukning. Vi skal arbejde hjemmefra og afholde interne møder på Teams, men vi må stadig godt tage ud til kurser og til eksterne møder med samarbejdspartnere, så længe vi følger sundhedsmyndighedernes retningslinjer. Så nedlukningen er ikke lige så drastisk som sidste gang”, siger han.

Hvorfor ikke allerede nu gøre gavn af erfaringerne med mere hjemmearbejde?

Thomas A. Christensen, AC-tillidsrepræsentant i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune

Mere trænet i nedlukning denne gang

I juni åbnede Teknik- og Miljøforvaltningen op igen på fuldt blus efter flere måneders nedlukning. Thomas A. Christensen ville ønske der var sket en langsommere op- og nedlukning, nu hvor forvaltningen står foran samme øvelse igen.

”Vi åbnede op igen 100 procent i juni fra den ene dag til den anden, mens andre forvaltninger åbnede op mere stille og roligt. Hvorfor ikke allerede nu gøre gavn af erfaringerne med mere hjemmearbejde, så nogen arbejdede hjemme et par dage om ugen og på den måde lettede lidt af presset på arbejdspladsen, hvor vi sidder ret tæt?”.

Denne gang er de ansatte dog mere forberedte og flere erfaringer rigere fra første nedlukning, fortæller han. 

”Nu er vi for eksempel trænet i at bruge Teams (digitalt mødeværktøj red.). Så vi skal huske på, at når man savner det kollegiale og det sociale samvær, så kan man altså også indkalde til kaffemøder eller en fredagsøl på de digitale platforme, for det kan blive lidt ensomt at sidde derhjemme”, siger han og påpeger, at de er indstillet på, at hjemsendelse kan risikere at vare længere end de 14 dage.

”Ved første runde af nedlukningen lød meldingen jo også, at det skulle ske i 14 dage, og det endte jo med at bliver i flere måneder”, siger Thomas A. Christensen.

Han synes også, det virker som om, der er en holdning til, at det er lettere og billigere bare at sende de offentlige hjem, for de får jo alligevel løn.

"Det virker lettere og billigere uden de store konsekvenser bare at sende de offentlige ansatte hjem. Vi var også blandt de sidste, som blev lukket ud på arbejdspladsen igen, mens folk kunne gå på restaurant og i zoologisk have. Det virkede en lille smule grotesk. Så jeg håber hjemsendelsen bliver mere fleksibel og ikke lige så lang som sidst”, siger Thomas A. Christensen.

Stor opbakning til hjemmearbejde

Det seneste døgn er 243 personer blevet smittet med corona i København, og i den seneste uge har Københavns Kommune per 9. semptember haft 53,8 tilfælde per 100.000 borgere.

Beslutningen om at administrative ansatte i kommunen nu kunne hjemsendes blev truffet i mandags efter et chefmøde. Ifølge Thomas A. Christensen er der plusser og minusser ved endnu en hjemsendelse.

”Plusserne er at hjemarbejde giver mere arbejdsro til fordybelse, nu hvor børnene jo ikke er sendt hjem fra institutionerne ligesom sidste gang. Men i forhold til dynamikken og sagsgangene på kontorerne på arbejdspladsen og ordentlige fysiske rammer, er det jo noget andet at arbejde hjemme”, siger Thomas A. Christensen.

De ansatte har fået at vide, at de under hjemsendelse skal kunne opretholde den normale drift og dermed kunne servicere virksomheder og borgere.

At tusindvis af kommunalt ansatte allerede har prøvet at være hjemsendt i månedsvis har dog ikke skabt modstand mod hjemmearbejde blandt de administrative ansatte i Teknik og Miljøforvaltningen.

Thomas A. Christensen fortæller, at en ny intern undersøgelse blandt de ansatte viste, at 92 procent af de ansatte AC’ere og HK’ere i kommunen ønsker øget mulighed for at arbejde hjemme efter den første runde af coronakrisen.

”Der har været et klart ønske om mere hjemarbejde blandt de ansatte, så vi ikke sidder så tæt. Der har også været corona-tilfælde blandt medarbejdere, efter vi åbnede op igen. Desuden mindsker vi CO2-udledningen og trængslen på veje og offentlig transport. Vi sparer tid på transport, og det giver en bedre balance mellem arbejdsliv og privatliv ” siger han.

}