Dansk Magisterforening

DM: Hjælpepakke er en lille dråbe på meget tørt land

Hjælpepakken til forskerne blev forhandlet på plads i Erhvervsministeriet i nat. Her kulturminister Joy Mogensen (S) samt erhvervsminister Simon Kollerup (S) og Birgitte Bergman (KF). © Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Af Claus Baggersgaard, Forskerforum
Del artikel:

Værdifuld forskning risikerer at gå tabt, hvis ikke vi giver en større økonomisk håndsrækning til de corona-ramte ph.d.-studerende. Derfor håber DM's formand, at nattens hjælpepakke på 18 millioner bare er en start.

”De 18 millioner, som blev afsat til ph.d.erne i nattens hjælpepakke, er en meget lille dråbe på meget tørt land. Det dækker jo kun behovet hos cirka 150 forskere”.

Sådan siger DM's formand Camilla Gregersen, efter at nattens forhandlinger i erhvervsministeriet bla. mundede ud i en håndsrækning til landets ph.d.-studerende.

Camilla Gregersen kvitterer for, at der nu er politisk fokus på sagen, men mener, at aftalen er langt fra at sikre en reel dækning for de mange forskere, der er blevet forsinkede som følge af corona-situationen.

”Ifølge DM's beregninger vil det koste minimum 200 millioner at sikre løn i en forlænget periode til de forskere, der er kommet bagud med empiri, ikke har haft arbejdsro eller ikke har haft fornøden adgang til laboratorier og udstyr i den her tid”, forklarer DM's formand.

Derfor er det også mærkeligt, at Danske Universiteter ikke har kæmpet sammen med os for at få en hjælpepakke til forskerne

Camilla Gregersen, formand i DM


Et svigt af forskerne

Henvendelser fra medlemmer og en rundspørge viser, at de ph.d.-studerende betaler for usikkerheden lige nu ved at være under stort psykisk pres. Samtidig er masser af værdifuld forskning i fare, advarer Camilla Gregersen.

”Derfor er det også mærkeligt, at Danske Universiteter ikke har kæmpet sammen med os for at få en hjælpepakke til forskerne – eller har muliggjort økonomisk hjælp internt, hvis de selv mener, de har midlerne. Jeg synes, det er et svigt”, siger hun.

Det sidste siger hun blandt andet med henvisning til et åbent brev, som Danske Universiteters formand Anders Bjarklev skrev i forårettil de ph.d.-studerende.
 
Her understregede Bjarklev, at universiteterne ikke kunne love at forlænge forskningsprojekterne, og han opfordrede forskerspirerne til at udvise fleksibilitet.

Camilla Gregersen håber, at de 18 millioner fra nattens aftale kun er den første af flere hjælpepakker.

Det ønsker møder opbakning hos Enhedslistens forskningsordfører Eva Flyvholm. Hun skrev i morges på Twitter, at nu var der da taget hul på problemet.

”Enhedslisten vil kæmpe for, at der løbende bliver fyldt i puljen. For forskningen er så vigtig for DK's vej ud af krisen”, lød det fra ordførereren for forskning.

}