Dansk Magisterforening

Vild debat om DM-støtte til kødfrie dage: ”Så put dog en leverpostejmad i madkassen”

Som led i en grøn indkøbsstrategi ville regeringen indføre to kødfire dage i statens kantiner. Men det fik HK Stat sat en bremse for. © colourbox

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

Regeringens kovending om kødfrie dage er pinlig, mener Greenpeace, mens DM kalder beslutningen "symptomatisk" for graden af politisk mod til grønne løsninger. Forsker undrer sig over det hurtige tilbagetog, der tilsyneladende skyldes modstand fra blandt andet HK.

Fire dage efter at Finansminister Nicolai Wammen (S) bebudede to ugentlige vegetardage uden frikadeller og pølse i statens kantiner, har Finansministeriet på sin hjemmeside oplyst, at regeringen ”lytter til medarbejderne” og trækker det kødfrie tiltag tilbage.

Kovendingen skyldes tilsyneladende modstand fra blandt andet HK Stat, der takker regeringen for at droppe det klimavenlige udspil.

”Det er klogt og i tråd med regeringens nærhedsreform at lade de enkelte arbejdspladser beslutte, hvordan de bidrager til den grønne omstilling – og hvad der skal på frokosttallerken hvornår”, skriver formand Rita Bundgaard på sin hjemmeside.

DM-formand Camilla Gregersen har omvendt støttet de to vegetardage, og det samme gør et overvældende flertal af brugere på DM’s Facebook-side, hvor fagforeningen bad om en tilkendegivelse. Over 1.200 personer er for, mens lidt over 200 er imod.

Det er også et emne, der bringer sindene i kog. Hvor eksempelvis bare 18 Facebook-brugere har reageret på et DM-opslag om sexisme på arbejdspladser, har mere end 300 kommenteret forslaget om kødfrie dage.

Mange diskuterer, om det er formynderi og et angreb på deres personlige frihed, men flere efterlyser også bare en kantine i det hele taget. Og så er der dem, der ikke forstår, hvordan offentlige ansattes kantinemad kan være en sag for DM.

Ifølge Camilla Gregersen har DM ikke lagt stor energi eller mange ressourcer i spørgsmålet. Men det er et lille skridt i en grøn retning.

”At forslaget så hurtigt blev trukket i land af regeringen, er jo desværre meget symptomatisk for, hvor lidt mod der er fra politisk hold, når man skal ind og lave konkrete, grønne løsninger”, siger hun.

Hun forstår dog godt, at folk er optagede af spørgsmålet.

”Jeg er med på, at det kan virke indgribende, at ens frokosttallerken skal bestemmes ovenfra. Men jeg tror, at vi er nødt til at lave strukturelle forandringer - også på vores arbejdspladser - for hvis vi bare fortsætter, som vi hele tiden har gjort, kommer vi ikke i mål med CO2-reduktionerne”, siger hun.

Forsker: Har intet at gøre med tvang

Morten Wendler Jørgensen, der er ph.d.-studerende ved Københavns Universitet, hvor han forsker i barrierer mod udbredelsen af klimavenlig kost, ærgrer sig over, at regeringen på få dage har skiftet holdning.

”Det at indføre to kødfrie dage er jo ikke at forbyde folk at spise kød. Det forhindrer ikke folk i at medbringe madpakker med kød eller i at gå ned på MacDonalds i frokostpausen. Så det er bare et muligt skridt på vejen for at reducere statens CO2-aftryk”, siger han.

Morten Wendler Jørgensen peger samtidig på, at klimarådet har anbefalet, at den offentlige sektor skal ”stille krav til madens klimaaftryk – enten opgjort efter en fastlagt standard eller gennem indirekte krav om eksempelvis vegetarandel”.

Det indirekte krav har dog en klar fordel, påpeger han.

”Kødfrie dage resulterer ikke kun i direkte CO2-reduktioner, men introducerer også bæredygtig mad for folk, der ellers ikke har erfaring med at spise mad uden kød, og måske ikke har oplevet, at det kan være lækkert og nærende”, siger Morten Wendler Jørgensen

Argumentet for kødfrie dage er derfor, at det kan medvirke til at ændre dansk madkultur i en bæredygtig retning gennem gode madoplevelser og inspiration til madlavningen derhjemme.

I stedet har regeringen alt for let bøjet sig for formynder-argumentet, mener Morten Wendler Jørgensen.

”De kunne jo være gået ind i diskussionen og forklaret, hvorfor kødfrie dage ikke er hverken tvang eller en forringelse, og sagt, at de bare forsøgte at leve op til deres klimapolitiske forpligtelser. Vi danskere bliver nemlig nødt til at spise meget mindre kød, hvis vi skal leve bæredygtigt, og man skal jo starte et sted”, siger han.

 

Det er ikke kun på DM’s Facebook-side, at ideen om vegetardage i statens kantiner har vakt opsigt. Flere internationale medier har koblet udspillet sammen med Folketingets ambitiøse beslutning om at reducere CO2-udledngen med 70 procent i 2030, og The Guardian citerer i en overskrift Greenpeace for at kalde kovendingen ”pinlig”.

“(Regeringen, red.) skal i gang med at tale om elefanten i rummet og det faktum, at Danmark er den største kødproducent i verden per indbygger, hvor 28 procent af de danske klima-emissioner kommer fra produktion af kød- og mejeriprodukter”, siger Helene Hagel fra Greenpeace Danmark til avisen.

}