Dansk Magisterforening

Særlig pulje til kompetenceudvikling i staten er næsten væk. Det er nu, du skal slå til

© Foto: Helloquence on Unsplash

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

En pulje på 11,5 mio. kr. til alt fra seminarier i udlandet til masteruddannelser kan dog søges af statsansatte akademikere fra 1. december. En særpulje til seniorer har på dage aflivet fordom.

Er du akademiker og statsansat kan du fra 1. december kl. 10 søge penge til individuel kompetenceudvikling.

Men du skal være oppe på dupperne. Da Den Statslige Kompetencefond sidst åbnede op for ansøgninger til akademikernes efteruddannelse, havde fonden efter blot 22 timer modtaget 800 ansøgninger og for et samlet beløb, der overgik det afsatte.

De 11,5 mio. kr., der nu afsættes, er en del af en pulje på 80 mio. kr. til individuel kompetenceudvikling for statsansatte akademikere, der blev aftalt i forbindelse med OK18, og puljen er nu ved at være tømt.

Du kan søge penge til uddannelses- og kursusgebyr, undervisningsmaterialer, transport og ophold.

Din ansøgning skal være godkendt af din leder, men ellers er der vide rammer for, hvad du kan søge penge til. Og det er også mange forskellige aktiviteter, der allerede er givet penge til, fortæller Nicoline Jonasen, konsulent i Akademikerne og Kompetencesekretariatet.

"Vi har givet penge til mange forskellige typer kompetenceudvikling, fordi fonden dækker alle de akademiske faggrupper i staten. Rigtig mange søger midler til masteruddannelser eller -moduler, men der også mange ansøgninger til aktiviteter, der ikke giver ECTS-point. Det kan for eksempel være til specialiserede kompetencebehov gennem konferencer, erfaringsudveksling i udlandet eller digitaliseringskurser", siger hun.

Seniorer vil gerne efteruddanne sig

Da det under tidligere ansøgningsrunder har vist sig, at seniorer var underrepræsenteret blandt ansøgningerne, blev det efter ønske fra blandt andet DM besluttet at iværksætte en særlig indsats for akademikere på 55 år eller derover. Og puljen, der var på to mio. kr., blev hurtig tømt, efter at den åbnede op for ansøgninger 9. november, oplyser Nicoline Jonasen.

”Man kunne måske godt have frygtet, at den ikke ville blive brugt i samme omfang som den generelle pulje, men interessen har været stor. Så det er positivt og interessant i betragtning af, at man nogle gange hører, at lysten til at efteruddanne sig daler med alderen”, siger Nicoline Jonasen 

Ifølge DM-formand Camilla Gregersen skal seniorer have samme mulighed for kompetenceudvikling som andre grupper.

”Seniorer er en gevinst for arbejdsmarkedet, men der har været en tendens til, at seniormedarbejdere i mindre grad end andre får kompetenceudvikling. Det, mener jeg, skal laves om, for seniorer har selvfølgelig også brug for kompetenceudvikling, og derfor har jeg arbejdet for en øremærkning af midler til seniorer”, siger hun.

}