Dansk Magisterforening

Universiteter aflyser al undervisning - fjernundervisning er på vej

Al undervisning på landets universiteter er lukket ned i foreløbigt to uger, efter regeringens onsdag aften udmeldte, at Danmark lukker ned pga. risikoen for smitte med coronavirus. © Lars Kruse / AU Foto

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Landets universiteter har foreløbig aflyst al undervisning frem til slutningen af marts måned, efter regeringen onsdag besluttede at lukke det meste af Danmark ned som foranstaltning mod smittespredning af coronavirus. Universiteterne arbejder på hasteløsninger som blandt andet gælder fjernundervisning.

Ansatte og studerende på landets universiteter er torsdag sendt hjem og skal ikke møde på arbejde og studiet de næste 14 dage. Det sker som følge af, at regeringen onsdag aften meldte ud, at Danmark lukker ned for at bremse smittespredning med coronavirus.

I skrivende stund er der konstaterede 615 smittede med coronavirus i Danmark. Et tal, som bliver opdateret løbende to gange om dagen.

”Vi forventer, at både studerende og ansatte på landets universiteter vil udvise både samfundssind og forståelse for de tiltag, de bliver mødt med i den kommende tid”, siger Anders Bjarklev, formand for Danske Universiteters rektorkollegium, i en pressemeddelelse.

Danske Universiteter opfordrer først og fremmest til, at både studerende og ansatte følger myndighedernes opfordring i forhold til adfærd og bliver hjemme allerede fra i dag, så man undgår at sprede smitte med Covid-19 yderligere.

Studerende på universiteterne vil kunne indhente information fra deres universitet om, hvorledes de skal forholde sig i forhold til aflysning af den planlagte undervisning, eksaminer og lignende, lyder det fra Anders Bjarklev.

”Vi står i en helt ny situation på alle universiteterne, hvor vi skal omstille os meget hurtigt. Vi arbejder på højtryk for at tilpasse os og kunne tilbyde alternativer til vores studerende,” siger han.

Uddannelses- og Forskningsministeriet har meddelt, at SU-udbetalingerne til studerende fortsætter uændret, idet studerende forventes fortsat at opretholde studieaktivitet hjemmefra i det omfang, det er muligt.

Digitale løsninger til undervisning er på vej

Med aflysningen af undervisningen forbereder alle universiteterne sig samtidig på at finde alternativer til den aflyste undervisning. Det skal eksempelvis ske ved hjælp af fjernundervisning eller ved at understøtte selvstudium.

Fra universitetsledelsen på Aarhus Universitet lyder det da også, at ansatte ikke skal møde på arbejde torsdag. De skal foreløbigt blive hjemme i 14 dage frem til og med den 27 marts.

Aarhus Universitets ledelse oplyser videre, at universitetet er i fuld gang med at finde digitale løsninger for at etablere fjernundervisning til de studerende.

”Vi arbejder ihærdigt inden for ganske kort tid at få det op og køre. Men vi må bede om tålmodighed. Vi er i gang med at teste teknologien, og vi håber at have løsninger klar i begyndelsen af næste uge, således at vi i videst muligt omfang kan opretholde jeres undervisning”, lyder det fra universitetsledelsen på Aarhus Universitet.

Mere om Covid-19

Magisterbladet dækker løbende corona-udbruddets konsekvenser for det akademiske arbejdsmarked. Læs alle vores artikler her.

Dansk Magisterforening har bl.a. reageret ved at aflyse alle arrangementer og fysiske møder. Læs DM’s seneste reaktioner og gode råd på dm.dk.

Seneste nyt og anbefalinger fra myndighederne kan du læse på politi.dk/corona.

Sådan er status på de enkelte universiteter

Syddansk Universitet oplyser, at universitetet med øjeblikkelig virkning har besluttet at lukke ned for alle campusser.

DTU lukker også ned.

”I lyset af myndighedernes seneste udmelding, har DTU besluttet med øjeblikkelig virkning at lukke ned for flest mulige aktiviteter de næste to uger”, oplyser DTU.

Samme melding lyder fra CBS, hvor alle studerende sendes hjem og campus lukker frem til og med 27. marts.
”Forsknings- og uddannelsesaktiviteter fortsætter i videst muligt omfang, oplyser CBS.

Fra Aalborg Universitet lyder det, at ingen studerende må møde op på universitetet fra torsdag den 12. marts og foreløbig frem til og med fredag den 27. marts.

”Al fysisk undervisning, gruppearbejde og andet fysisk ophold på universitetet er suspenderet i perioden. Studerende forventes at være studieaktive i løbet af hjemmeperioden. I første omgang ved selvstudium. Universitetet afsøger mulighederne for at arrangere fjernundervisning gennem digitale undervisningsløsninger. Der kommer mere information om dette på et senere tidspunkt”.

Roskilde Universitet (RUC) aflyses al undervisning fra torsdag 12. marts. Studerende anmodes om ikke at møde på RUC.

”Fra fredag 13. marts gennemføres al undervisning og vejledning så vidt muligt via fjernundervisning. Dette vil gælde i foreløbig 2 uger frem”, lyder det.

Også Københavns Universitet lukker helt ned foreløbigt de næste to uger. 

"Hvis man har behov for at hente materiale i forbindelse med ens studie på universitetet, har man dog mulighed for det torsdag. Universitetet vil være lukket fra fredag. Universitetet vil forsøge at understøtte selvstudium og fjernundervisning. De studerende skal så vidt muligt fortsætte studierne på egen hånd og vil modtage SU", oplyser Københavns Universitet.

Kun universitetets medarbejdere, der varetager kritiske funktioner, bør være fysisk til stede på institutionerne. 

"Det er den lokale leder, der afgør, hvem der skal møde på arbejde under nedlukning af universitetet", oplyser Københavns Universitet.

IT Universitetet (ITU) vil al undervisning overgå til online-undervisning fra mandag den 16. marts.

"ITU vil stadig tilbyde undervisning og vejledning til vores studerende. Det bliver bare nødt til at ske fjernt via enheder snarere end i fysisk nærhed. De normale tidsplaner for undervisning vil stadig vare", oplyser ITU.

}