Dansk Magisterforening

Enlige forældre er vanskeligt stillede

Det må aldrig være op til den enkelte ansatte at håndtere krydspresset. Så risikerer vi bare, at antallet af stress-sygemeldinger stiger brat i kølvandet på coronaen.” © Modelfoto: Lars Bech

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Chefer i det offentlige må række hånden ud og sikre, at børnefamilier – og særligt enlige forældre - der er sendt hjem, ikke selv skal håndtere krydspresset mellem hjemmejob og børn. Sådan lyder appellen fra DM, og AC opfordres til at følge op.

Work-life-balance er pludselig blevet en helt konkret udfordring for børnefamilier, der er sendt på hjemmearbejde og samtidig har børn, der ikke kan komme i skole og institution.

Dansk Magisterforening (DM) har siden fredag fået et stigende antal henvendelser fra forældre, der forudser, at det bliver svært at balancere hensynene. Blandt andet derfor opfordrer DM nu til, at paraplyorganisationen Akademikerne stiller mere præcise krav til de offentlige arbejdsgivere.

Det fortæller forhandlingschef Louise Kanstrup Petersen.

”Vi har bedt om at få nogle klare udmeldinger fra arbejdsgiverne om prioritering af arbejdsopgaver. Vi vil være sikre på, at arbejdsgiverne har forståelsen for, at det i mange tilfælde og af flere årsager ikke er muligt at flytte arbejdsopgaverne hjem i privaten, uden at det sænker effektiviteten”, siger Louise Kanstrup Petersen.

Særligt de enlige forældre er vanskeligt stillede, uddyber hun.

”I DM tager vi dialogen centralt med arbejdsgiverne om vilkårene for at arbejde hjemme i karantænesituationen, men jeg håber også, at chefer og medarbejdere lokalt vil gøre alt, hvad de kan, for at tale ordentligt sammen, vise hensyn og finde løsninger i al fordragelighed”, siger Louise Kanstrup Petersen.

Vi skal undgå stress-sygemeldinger

Selv om vi alle har en forpligtelse til at holde samfundet kørende, er coronakrisen også en nødsituation, påpeger DM's forhandlingschef.

”Og det må aldrig være op til den enkelte ansatte at håndtere krydspresset. Så risikerer vi bare, at antallet af stress-sygemeldinger stiger brat i kølvandet på coronaen”, sige Louise Kanstrup Petersen.

Det er ikke kun børnefamilierne, der kan opleve, at hjemmearbejde kræver en større omstilling.

”Der kan være pladsmangel i hjemmet, eller man kan mangle en ordentlig arbejdsplads. Vi har også peget på, at der er tekniske udfordringer ved distancearbejde/fjernundervisning, som presser medarbejderne. Derfor har vi via AC bedt om en åben arbejdsgivertilkendegivelse af, at de lokale ledere er klar til at prioritere i opgaverne”, forklarer Louise Kanstrup Petersen.

Læs mere

Få svar på ofte stillede spørgsmål og gode råd på dm.dk.

Magisterbladet dækker løbende corona-udbruddets konsekvenser for det akademiske arbejdsmarked. Læs alle vores artikler her.

Seneste nyt og anbefalinger fra myndighederne kan du læse på politi.dk/corona.

}