Dansk Magisterforening

Din pensionsopsparing bliver påvirket af coronavirus

Coronavirus har helt klart også påvirket aktieporteføljen i pensionskassen MP Pension, forklarer investeringschef Anders Schelde. Han opfordrer dog alligevel danskerne til at tage den med ro og fortsætte indbetalingerne til pensionen som hidtil. © Foto: MP Pension

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Coronavirus har medført store usikkerheder på de globale aktiemarkeder, og det rammer også de danske pensionsopsparinger. Investeringschef i pensionskassen MP Pension forklarer, hvordan de håndterer situationen og opfordrer danske lønmodtagere til at tage det med ro.

Den globale smitte med coronavirus har de seneste dage fået stor indflydelse på økonomien.

Mandag blev en historisk dårlig dag på aktiemarkederne, hvor det danske aktieindeks C25 faldt med 5,49 procent, hvilket er det største fald på én dag siden 2016. Faldet kom som følge af et stort fald i oliepriserne, men også fordi den fortsatte udbredelse af coronavirus har skabt nervøsitet på de globale aktiemarkeder, skrev Ritzau Finans.

Coronavirussen får også indflydelse på danskernes pensionsopsparing, forklarer investeringschef i MP Pension Anders Schelde.

”Det har helt klart også påvirket vores aktieportefølje. Ingen kender fremtiden. Vi er nødt til at forsøge at styre forsigtigt igennem denne krise som under andre kriser”, siger Anders Schelde.

Situationen er alvorlig

Han understreger, at den nuværende situation er alvorlig. Ingen kan forudsige, hvordan coronavirus kan udvikle sig og påvirke den globale økonomi. Herunder pensionsopsparingen.

”Krisen kan vise sig at dø hen og være væk om 2-3 måneder, men der er også et scenarie, hvor dette kan udløse en dyb global recession, og så ligner det markedseffekter, der minder om finanskrisen i 2008”, siger Ander Schelde.

”I det tilfælde er det rigtig godt at være en solid, medlemsejet pensionskasse som MP Pension. Vi har den finansielle styrke til at holde fat i porteføljen, uanset hvad der sker, og have det lange sigte på og styre igennem dette”, siger MP Pensions investeringschef. 

Reducerer antallet af aktier 

Over de sidste to år har MP Pension reduceret både det strategiske og taktiske risikoniveau i porteføljen for sine investeringer.

Det betyder helt konkret, at andelen af aktier er nedbragt samlet set med 10 procentpoint, så MP Pension i dag har 37 procent af sin portefølje placeret i aktier, hvor aktieporteføljen for to år siden hed 47 procent.

”Så vores resterende 37 procent aktier er selvfølgelig påvirket negativt af de seneste dages fald som følge af usikkerhed på markederne over coronavirus, ligesom vores investeringer i virksomhedsobligationer også er det”, siger Anders Schelde. 

Ingen kender fremtiden – så tag den med ro

MP Pensions investeringschef forklarer, at investeringer i statsobligationer den seneste tid derimod har udviklet sig meget positivt, fordi kurserne er fløjet i vejret, da investorer er søgt mod ”sikre havne”.

”Det mix skal vi jo hele tiden forsøge at lave. Vi skal have en solid portefølje, så det samlede resultat over tid er stabilt og godt, så vi også kan styre igennem mindre gode tider som nu”, siger Anders Schelde.

Men skal man som pensionsopsparer overveje at indbetale mindre til sin pension i disse tider, hvor coronavirus påvirker aktiemarkederne meget negativt?

”Ingen kender fremtiden, så det handler om at have det lange sigte på og ikke handle overilet. Både som kunde og som pensionskasse. Den 9. marts for præcis 11 år siden ramte markederne bunden efter finanskrisen, men siden har vi haft nogle rigtig gode år, hvor aktierne er steget, så det havde været meget skidt ikke at holde fast”, siger Anders Schelde og understreger, at markederne over tid går op og ned.

”Man skal som pensionskunde derfor tage det med ro og fortsætte med sine indbetalinger, for vores investeringer handler om det lange sigte for at sikre et godt afkast over en årrække”, siger Anders Schelde og påpeger:

”Når vi fokuserer på det lange sigte, er der ikke grund til at bekymre sig mere over coronavirus end andre kriser som fx finanskrisen i 2008”.

}