Dansk Magisterforening

Coronavirus og dit arbejde: Hvad gør du?

© Unsplash

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

Mange medlemmer henvender sig til DM med spørgsmål om coronavirus og deres arbejde. Hvad gør du fx, hvis du frygter smittespredning i forbindelse med din undervisning? Find svarene her.

Rigtig mange medlemmer henvender sig i disse dage til DM med spørgsmål om, hvordan de skal forholde sig til coronavirus udbruddet i forbindelse med deres arbejde.

DM’s rådgivere står naturligvis til rådighed, men DM understreger samtidig, at sundhedsfaglige spørgsmål skal rettes til de relevante myndigheder eller egen læge.

Sundhedsstyrelsen har samlet en række relevante råd og anbefalinger på sin hjemmeside.

DM har lavet en liste med de 14 mest udbredte spørgsmål fra medlemmer og DM’s svar her.

Spørgsmålene lyder blandt andet:

Er jeg berettiget til løn, hvis jeg ikke kan møde på arbejde på grund af virussen, fordi den kollektive trafik ikke fungerer som normalt?
I normale situationer bærer man som lønmodtager selv risikoen for, at man kan komme frem på arbejde. Er man forhindret på grund af snestorm eller togstrejke, er det således ens egen risiko, og man kan blive trukket i løn, hvis man ikke kommer frem /kommer til tiden.

I denne situation, hvor restriktionerne rammer så mange mennesker i en længere periode, er det bedst at tale med arbejdsgiver om de situationer, der kan opstå.

Jeg er bekymret for, om der kan spredes smitte i forbindelse med undervisning i auditoriumer eller lignende – hvordan skal jeg forholde mig?
I udgangspunktet er det din arbejdsplads, der skal træffe beslutning om, hvorvidt I skal aflyse auditorieundervisning, droppe fredagsbarer eller gå i kantinen i hold. Hvis du er usikker på, hvad der er besluttet, kan du gå til din tillidsrepræsentant, som kan bære bekymringen videre til ledelsen.

Jeg skal på privat ferie et af de steder, hvor der har været tilfælde af corona. Hvordan stiller det mig, når jeg kommer hjem?

Inden du tager afsted, er det en god ide at tale med din arbejdsgiver om, hvorledes I skal forholde jer, hvis du risikerer at skulle i karantæne efterfølgende.
Forbered dig så godt som muligt på at kunne arbejde hjemmefra, hvis det måtte blive relevant. Du har ikke ret til at arbejde hjemmefra, hvis du er i karantæne, og det skal aftales med din arbejdsgiver.

Du er forpligtet til at holde dig opdateret via Udenrigsministeriets rejsevejledning, så du ikke rejser til et land, hvor det frarådes at rejse til. En række lande er omfattet af selvkarantæne, hvilket betyder, at du ikke kan komme på arbejde 14 dage efter hjemkomsten.

Hvis du har kendt til risikoen, inden du tog afsted, vil arbejdsgiver i udgangspunktet ikke være forpligtet til at betale dig løn i karantæneperioden.

}