Dansk Magisterforening

Coronavirus får vidtrækkende konsekvenser for museer

Frygten for smittespredning af coronavirus betyder, at samtlige af landets kulturinstitutioner - herunder museerne - holder lukket for besøgende i minimum to uger. Det har ændret situationen fuldstændigt, fortæller Anne Bak-Hansen, vicedirektør på Statens Museum for Kunst, som ligger midt i København. © SMK

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

De danske museer er foreløbigt lukket ned frem til slut marts for at mindske spredning af coronavirus. De økonomiske konsekvenser er store, lyder det fra Kunstmuseet Louisiana, mens Statens Museum for Kunst finder nye måder at arbejde på.

Bekymringen for smittespredning af coronavirus kan ende med også at blive til uanede udfordringer for landets kulturinstitutioner, herunder museerne.

Alle landets museer lukkede fredag den 13. marts dørene for besøgende, i første omgang til og med den 27. marts. Og det har ændret museernes situation fuldstændigt, fortæller vicedirektør på Statens Museum for Kunst (SMK), Anne Bak-Hansen

”Vi lukkede alt ned torsdag formiddag, hvor vi også lukkede dørene for publikum. Langt de fleste af museets 190 ansatte er sendt hjem og arbejder hjemmefra, bortset fra de ansatte, som skal løse sikringsmæssige og andre kritiske opgaver på museet”. 

Museets ledelse var torsdag til møde i Kulturministeriet for at blive orienteret om situationen, forklarer vicedirektøren. Men selv om SMK har lukket for offentligheden i minimum to uger endnu, så fortsætter arbejdet – bare under noget andre forhold.

”Der er nogle få medarbejdere, som ikke meningsfyldt kan udfylde deres opgaver, når de ikke er på museet, og de har fået tjenestefri med løn. Men langt de fleste af de ansatte, som fx vores forskere, administrationen og ledelse, kan arbejde hjemmefra, og det gør de, selvom den meget specielle situation naturligvis sætter benspænd for vores daglige arbejde”, siger Anne Bak-Hansen.

Hun fortæller, at nedlukningen af museet for offentligheden har fået SMK til at sætte mere blus på deres digitale museum. Det sker blandt andet ved at sætte lys på museet og dets udstillinger på nye måder, på Instagram og Facebook. 

”Der er jo ikke nogen, som kan give noget bud på nu, hvordan situationen er efter den 27. marts, så vi arbejder videre på de nye vilkår, og så ser vi tiden an og følger myndighedernes anbefalinger på området”, siger Anne Bak-Hansen.

Rammer museernes økonomi hårdt

Det kan få vidtrækkende økonomiske konsekvenser, at landets museer - ligesom andre offentlige institutioner - er blevet pålagt lukning.

Det fortæller Poul Erik Tøjner, der er direktør på Danmark mest besøgte museum, Kunstmuseet Louisiana.

”De økonomiske konsekvenser af at lukke museet, cafe og butik er store. Det er vi ved at danne os et overblik over, så godt det lader sig gøre, imens meget endnu er uvist. Men hvorvidt der bliver behov for at justere planerne for de kommende udstillinger, er endnu alt for tidligt at vurdere”, siger han til Magisterbladet

Louisiana havde et forrygende 2019, hvor kunstmuseet satte ny besøgsrekord med 757.163 betalende gæster.  Nu er situationen en anden. 

”Nedlukningen af museet i foreløbig to uger har selvsagt vidtrækkende konsekvenser for Louisiana både som attraktion, arbejdsplads og virksomhed. Vi informerer vores gæster i alle tilgængelige kanaler. En del af vores medarbejdere kan tage deres arbejde med hjem, men mange opgaver er naturligt knyttet til de gæster, der besøger museet”, siger Poul Erik Tøjner.

Louisianas direktør understreger, at museet naturligvis efterlever de nye, opdaterede retningslinjer fra myndighederne.

”Lige nu arbejder vi på en plan for, hvorledes vi møder udfordringerne, og de er mange. Samtidig følger vi spændt udviklingen, og håber i enhver forstand, at vi inden for en overskuelig fremtid igen kan byde gæster velkommen på Louisiana”, siger Poul Erik Tøjner.

Private fonde står klar med hjælp

Der kan dog være økonomisk hjælp på vej til store dele af landets kulturinstitutioner.

En række private fonde som Bikubenfonden og Augustinus Fonden er lydhøre overfor at hjælpe bekymrende kulturaktører, der med ét slag kan se det økonomiske fundament blive revet væk under dem som følge af corona-situationen i Danmark. Det skriver Kulturmonitor.

”Det er klart, at situationen med coronavirus påvirker os alle sammen på forskellig vis – herunder står kunstinstitutionerne i en særlig udsat position. Vi følger udviklingen tæt og vil løbende og efter behov være i dialog med vores samarbejdspartnere og støttemodtagere med henblik på at bakke bedst muligt op om de udfordringer aflyste forestillinger, udstillinger etc. måtte betyde for dem,” lyder det fra Søren Kaare-Andersen, direktør i Bikubenfonden, der har særligt fokus på projekter inden for billed- og scenekunst.

Hos organisationen Danske Museer, hvis medlemmer traditionelt set er nogle af de største modtagere af fondsstøtte herhjemme, håber man på, at andre fonde også vil se velvilligt på den specielle situation, som mange institutioner står i.  

“Vi har med temmelig fornuftige mennesker at gøre i fondene, og vi er i en force majeure-situation. Når en regering udstikker nogle retningslinjer, så overtrumfer det alt. Det er væsentligt mere alvorligt for mange museer, at vi i stigende grad som så mange andre er underlagt markedsmekanismerne. Danske museer henter mere og mere af deres indtjening fra forskellige aktiviteter, og når de bliver lukket ned, har det direkte indflydelse på økonomien,” siger bestyrelsesformand for Organisationen Danske Museer, Flemming Just til Kulturmonitor.

}