Dansk Magisterforening

Museum om genåbning: Vi fik 50 procent færre gæster end normalt - bedre end forventet

© Foto: Kim Hansen/Louisiana

Af Rasmus Lauge Hansen
Del artikel:

Museer, teatre og andre kulturinstitutioner må nu genåbne - dog under andre omstændigheder end normalt. Både ARoS og Louisiana havde gode erfaringer med åbningen på trods af færre gæster end normalt.

Museer, kunsthaller, teatre, biografer og zoologiske haver måtte igen åbne i weekenden, et resultat af onsdagens politiske aftale mellem regeringen og de øvrige partier i Folketinget om en udvidet genåbning af fase to.

Et af de museer, der brugte weekenden på at genåbne, er kunstmuseet ARoS i Aarhus. Her er museumsdirektør Erlend G. Høyersten tilfreds. 

”Det har været en god og glad genåbning af museet. Besøgstallet er som forventet lavere end samme weekend sidste år, men søndag er næsten på niveau, så vi er meget tilfredse. Det har været vigtigt for os at komme godt i gang og give en tryg oplevelse for vores gæster og ansatte. Det er en fordel, at vi har masser af plads med de 13.000 kvadratmeter, som publikum kan bevæge sig rundt på, og vi følger naturligvis myndighedernes retningslinjer og kan langsomt bygge på med flere besøgende”, skriver han i en mail til Magisterbladet.

Også kunstmuseet Louisiana åbnede i weekenden med udvidede åbningstider for at kunne fordele gæsterne. Museet har indført timeslots, som skal reserveres på forhånd, og holder åbent 9-23 mandag-lørdag og 9-18 søndag. Og det har vist sig at fungere godt, siger kommunikations- og marketingchef Thomas Bendix.

”Den forløbne weekend har været en stor lettelse over, at folk igen har lyst til at gå på museum. Tænk, hvis de ikke synes, det er trygt at bevæge sig ud – eller hvis de ikke havde været opmærksomme på, at Louisiana igen er åbent. Det har bestemt ikke været tilfældet”, siger Thomas Bendix.

Han er tilfreds med åbningsweekenden på trods af, at Louisiana ikke fik samme antal besøgende som samme weekend sidste år.

”Det er klart, at vi i den nye virkelighed ikke skal stræbe efter de besøgstal, som vi kendte inden nedlukningen. Af flere grunde, det siger sig selv. Vi har haft en weekend, og ikke mindst en søndag, hvor vi kommer tæt på halvdelen af en normal weekend. Vi melder ikke vores besøgstal ud for de enkelte dage, men det er en pæn del flere, end vi havde turdet håbe på”, siger han.  

Fakta: Reglerne for genåbning

Institutionerne skal sørge for, at de besøgende og ansatte kan følge sundhedsmyndighedernes retningslinjer for at undgå smittespredning.

Retningslinjer indebærer, at der skal sikres afstand mellem mennesker og at der skal være skærpet fokus på hygiejne blandt gæster og ansatte, for eksempel ved at sikre adgang til håndsprit for besøgende og ansatte.  

Kulturinstitutioner med siddende publikum må maksimalt have 500 besøgende i de enkelte sale. Hvert andet sæde skal stå tomt for at undgå smitterisiko.

Kilde: Kulturministeriets retningslinjer for genåbning

Andre kulturtilbud som højskoler, aftenskoler, musik- og kulturskoler samt udendørs forlystelsesparker og sommeraktiviteter for børn og unge må genåbne onsdag d. 27. maj.

}