Dansk Magisterforening

Buzzwords og bullshit: De fem største floskler i jobannoncer

© Nick MacMillan/Unsplash

Af Troels Kølln
Del artikel:

Er du erfaren og innovativ? Selvkørende og en team player? Fleksibel og robust? En tidligere jobannonce-skriver giver her sine bud på jobannoncernes fem største floskler.

"Vil du gøre en forskel?

Er du erfaren, robust og handlekraftig,

og vil du have en attraktiv stilling, hvor du får en central rolle

i både idéfasen, planlægningen og eksekveringen?

Så er det dig, vi mangler til at bringe os i mål".

Ovenstående er et uddrag fra romanen Dræbende Floskler, der er skrevet af Martin Ellermann.

I flere år skrev Martin Ellermann jobannoncer for virksomheder. Men han fik nok af de rosenrøde floskler og falske glansbilleder, der skulle fremstille selv de værste stillinger som selvudviklende drømmejob. Nu har han skrevet en roman om meningsløsheden i moderne jobannoncer.

Han giver her sit bud på fem af de mest udbredte floskler i jobannoncer i dag.

1. ”Du kan holde mange bolde i luften”

Dette er nok den værste og mest brugte floskel i annoncesproget. Den kan både betyde, at jobbet er travlt og hektisk, men også, at der ikke er defineret nogle klare opgaver, så du dermed selv skal gribe de muligheder, der opstår.

2. ”Du kan arbejde både selvstændigt og i et team”

En klassisk helgardering, hvor virksomheden vil have, at du kan det hele. De fleste kan nok klare begge dele, og det er vel også den eneste reelle svarmulighed. Men det var måske mere interessant at beskrive det konkrete job og spørge til, hvem du er, og hvad du foretrækker.

3. ”Du ser muligheder/udfordringer frem for begrænsninger”

Det er virksomhedens lidt arrogante måde at helgardere sig på. Som ansøger har du jo på en måde lovet, at du er positiv og aldrig vil brokke dig over vilkår, formålsløse opgaver, chefens pludselige indfald og uigennemtænkte beslutninger.

4. ”Du er selvkørende og en selvstarter”

At have drive, indre motivation, være en selvstarter eller selvkørende betyder ofte blot, at virksomheden har travlt og/eller ingen tid til at give dig oplæring, hjælp og support.

5. ”Du er en dygtig netværker”

Netværk er naturligvis vigtigt. Men der er også noget luftigt og ukonkret i udsagnet, hvis det flagrer uden at blive foldet ud i annoncen. Er der noget konkret, man skal opnå via netværket? Det bør annoncen italesætte.

}