Dansk Magisterforening

Dansk Industri beroliger: Stor stigning i varslede massefyringer bør ikke bekymre

Københavns Lufthavn har længe været næsten mennesketom - og det rammer rejsebranchen hårdt. SAS alene står for 1.700 varslede fyringer i uge 24. © Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

Der er sket en voldsom stigning i antallet af varslede afskedigelser. Alligevel er Dansk Industri ikke bekymret for arbejdsmarkedet. Tværtimod. Der ser ud til at være masse af job stadigvæk, siger vicedirektør Steen Nielsen.

I uge 24 fik 3.100 medarbejdere en varsling om en fyreseddel i forbindelse med en masseafskedigelse, viser tal fra Beskæftigelsesministeriet. Det er flere end på noget tidspunkt under coronakrisen. Samlet set har 12.600 personer fået varsling om fyring siden marts.

Ved første øjekast ser det ud til, at fyringerne nu for alvor begynder at ramme de danske lønmodtagere. 

De 3.100 varslinger kom nemlig i selvsamme uge, hvor første fase af lønkompensationsordningen udløb. Virksomheder, der efter 9. juni fortsat ønskede at benytte ordningen, skulle søge på ny. Stigningen i varslede fyringer kunne tyde på, at virksomhederne ikke forventede at få forlænget lønkompensationen.

Med andre ord: Kan den voldsomme stigning i varslede afskedigelser være et forvarsel om en ny bølge af fyringer i de kommende måneder - ikke mindst fra 29. august, hvor lønkompensationsordningen udløber?

Nej, mener Steen Nielsen, vicedirektør og leder af Dansk Industris arbejdsmarkedspolitiske afdeling.

De fleste fyresedler vil være isoleret til én virksomhed

Størstedelen af varslingerne skyldes nemlig en helt konkret arbejdsplads: SAS.

”Det er en meget markant stigning, men skyldes formentlig, at SAS i uge 24 meddelte det regionale arbejdsmarkedsråd, at man varslede 1.700 afskedigelser. Så det er en enkeltstående virksomhed, der tegner det meste af stigningen”, siger han.

Hvis man trækker de 1.700 fra, ser mængden af varslede fyringer altså ikke væsentligt anderledes ud end de forrige uger.

Så langt så godt. Og faktisk ser Steen Nielsen ind i sommerferien med en god portion optimisme. Han vurderer, at det værste blev overstået i marts og april.

”Det er mit indtryk, at der igen er efterspørgsel og vækst i beskæftigelsen i maj og juni, og derfor ser vi heller ikke ledigheden stige yderligere. Det ser altså ud til, at vi er ovre det værste med hensyn til afskedigelser”.

Hjælpepakkerne ser ud til at virke

Da mange foranstaltninger og hjælpepakker har ganske enkelt virket efter hensigten, mener han.

”Mange af de aktiviteter, der lukkede ned, har altså fået lov til at fortsætte, og det er dejligt at se, at det har reddet arbejdspladser, så de fortsat er der, når virksomhederne lukker op igen og får brug for folk. Så jeg synes billedet den seneste tid har set rigtig lovende ud”, siger Steen Nielsen.

Men hvad med udløbet af hjælpepakkerne 29. august?

”Vi må se, om den positive udvikling fortsætter igennem august, eller om der måske er behov for at hjælpe de brancher, der har udfordringer, og her tænker jeg på industrivirksomhederne. Vi har lidt indtryk af, at de har svært ved at få ordrer ind til efteråret og næste forår. Så hvis ikke verdenshandelen kommer i gang igen, er nogle ansatte i industrien i farezonen, hvilket gør, at man skal lave tiltag til den tid”, siger Steen Nielsen.  

}