Dansk Magisterforening

Ny aftale efterlader museer med gæld

Som følge af den nye aftale skal blandt andre Arbejdermuseet betale over 4.5 millioner kroner tilbage til Arbejdsmarkeds Feriefond. Foto: Jan Jørgensen/Ritzau Scanpix

Af Benedicte Borelli
Del artikel:

Selvom beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har fundet en løsning, der afskriver størstedelen af kulturinstitutionernes to cifrede milliongæld til Arbejdernes Feriefond, skal 30 museer og kulturcentre stadig betale dele af lånet tilbage.

En række danske museer og kulturinstitutioner troede, at det var en donation, da Arbejdsmarkedets Feriefond i sin tid lånte dem penge.

Men i 2014 meddelte fonden, at de vil have deres godt 500 millioner kroner tilbage.

Siden da har spørgsmålet om de lånte millioner været en tikkende bombe under kulturinstitutionerne, hvor det har været uklart, hvordan de skulle tilbagebetale de mange penge, de ikke har.  

Mandag præsenterede beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard så regeringens løsning. Institutionerne med den laveste gæld får afskrevet hele beløbet, mens resten får afskrevet 90 procent og enkelte 80 procent af deres lån.

I alt vil 710 millioner kroner af gælden således blive eftergivet.

Men selvom regeringens løsning skal redde kulturinstitutionerne fra at dreje nøglen om, forlanger modellen, at kulturinstitutionerne stadig betaler mere end 50 millioner kroner til feriefonden. Midler som institutionerne ikke har, og som derfor skal tages fra driften.

Og det er for dårligt, mener direktør i Organisationen Danske Museer (ODM) Nils M. Jensen.

”Det er skuffende, at man trods alle tidligere forsikringer vælger at holde fast i et tilbagebetalingskrav. Også selvom det selvfølgelig er positivt, at det er nedskrevet til 10 procent. Uanset hvordan man vender og drejer det, er der tale om lovgivning med tilbagevirkende kraft”, siger Nils M. Jensen i en pressemeddelelse fra ODM.

En klar aftale

Også Dan Pode Poulsen der er direktør i byggefonden bag M/S Museet for Søfart i Helsingør finder løsningen urimelig.

Han sad selv med ved bordet, da M/S Museet for Søfart forhandlede det såkaldte lån på 49 millioner på plads med AFF i 2008.  

”AFF sagde soleklart, at det her lån kunne stå til ubestemt tid, så længe bygningen blev brugt som museum. Vi var derfor overbevist om, at der var tale om en donation som kun ville blive ophævet i tilfælde af, at museumsbygningen blev solgt til et supermarked eller noget andet kommercielt”.

Dan Pode Nielsen indrømmer, at det måske var lidt naivt af ham og de andre fra M/S Museet for Søfart ikke at få den aftalen formuleret i lånedokumenterne.

”Det burde vi selvfølgelig have gjort. Men vi stod med hatten i hånden og havde brug for kapital til at bygge museet, og i den situation er man ikke kritisk”, siger han.

Derfor synes han også, at selvom det lyder flot, at regeringen nu efterskriver 90 procent af gælden, så er det ikke godt nok.

”Jeg er skuffet over resultatet af de politiske anstrengelser i den her sag, da det er tydeligt at AFF er løbet fra deres aftale. Jeg synes ikke, det er rimeligt, at man pludselig skal betale penge tilbage, der var givet som gave”.  

Men beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard er uenig. 

"De har gået i flere år med den viden, at det ikke var en gave, at det var et lån. Og så har der været en politisk proces, hvor man har lagt til grund, at de havde en anden opfattelse. Men indtil mandag stod det jo i deres bogholderi som et lån. Og nu er der eftergivet 90 procent for de flestes vedkommende. Jeg har en forhåbning om, at når det hele lige er sunket ind, så vil de fleste også være tilfredse", sagde han som svar på kritikken til Politiken

Arbejdsmarkedets Feriefond

Arbejdsmarkedets Feriefond (AFF) er en selvejende institution, som forvalter lønmodtagernes uhævede feriepenge. De uddeler midlerne til ferieophold for børn og familier, som midlertidigt ikke kan forsørge sig selv, og før 2015 var de også med til at udvikle feriecentre og attraktioner.

En hård tid venter

Ifølge den nye aftale skal M/S Museet for Søfart tilbagebetale ti procent af deres gæld til Arbejdsmarkeds Feriefond, hvilket svarer til cirka 4.9 millioner kroner.

Det beløb kan de ligesom de andre låntagere enten betale fuldt ud, eller også kan de vælge at overgå til et nyt lån over 25 år med to procent i rente, oplyser beskæftigelsesministeriet.

Men uanset hvad, vil tilbagebetalingen i den grad gøre ondt på M/S Museet for Søfarts økonomi, forklarer Dan Pode Poulsen.

”Enten kan de gå ud og forsøge at finde de cirka fem millioner eller også skal de sparre 300.000 på driften hvert år de næste 25 år. Det svarer til en medarbejder”, siger han og tilføjer at løsningen er et spark til en række kulturinstitutioner som allerede ligger ned.

”Hele kultursektoren er kolossalt presset på grund af to procents-besparelserne og nu kommer det her så oveni. Der er ikke tvivl om, at mange museer kommer til at have det svært oven på det her”.

Udover M/S Museet for Søfart skal blandt andre Arbejdermuseet, Fregatten Jylland og rockmuseet Ragnarock betale millioner tilbage. 

}