Dansk Magisterforening

Lederne vil sænke SU’en: 30 procent skal gøres til lån

Foto: Gonzales Photo/Simon Skipper/Ritzau Scanpix

Af Benedicte Borelli
Del artikel:

Organisationen Lederne mener, at statens udgifter til SU er blevet uoverkommeligt høje. De forslår derfor, at en lidt under en tredjedel af uddannelsesstøtten omlægges til et lån – men kun på kandidatuddannelser. Forslaget møder kritik for at være socialt skævt.

Hvis det står til organisationen Lederne, skal SU’en på kandidatuddannelserne reduceres med 30 procent.

Det skriver de i en pressemeddelelse, hvor de foreslår, at uddannelsesstøtten til studerende på en kandidatuddannelse bør sænkes. Til gengæld skal de de studerende have mulighed for at låne et tilsvarende beløb mere i SU-lån.

Ifølge Lederne er udgifterne til SU i de seneste ti år steget med 56 procent. I 2020 forventer Finansministeriet, at de årlige udgifter til SU på de videregående uddannelser bliver 16,6 mia. kroner, står der i pressemeddelesen. De kalder derfor den nuværende løsning for uholdbar.

”Der er mange argumenter for at fastholde et højt niveau af SU på bacheloruddannelserne, fordi det sikrer lige adgang til uddannelserne for alle. Men på kandidatuddannelserne er det vigtigt, at vi kigger nye veje, så SU-systemet i højere grad understøtter arbejdsmarkedets fremtidige behov for mere fleksibel brug af uddannelse”, siger Thomas Christensen, der er uddannelseschef hos Lederne, i pressemeddelesen.

Målet: Færre skal tage en kandidatuddannelse

I udspillet forklarer Lederne, at der med det stigende optag på de videregående uddannelser er behov for flere ressourcer til at højne kvaliteten af uddannelserne. De penge skal findes ved at reducere udgifterne til SU.

Ved kun at reducere i SU’en til kandidatuddannelserne håber organisationen Lederne, at flere studerende vil nøjes med at tage en bacheloruddannelse.

”Samtidig skal vi have flere unge til at overveje, om de nødvendigvis skal have en femårig universitetsuddannelse eller om de kan bringe deres kompetencer i spil på arbejdsmarkedet allerede efter en bacheloruddannelse. Det vil en delvist lånebaseret SU på kandidaten være med til at fremme”, står der i pressemeddelelsen.

Lederne forslår også, at man øremærker det sjette SU-år til livslang læring. Det betyder, at hvis det sjette SU-år ikke bliver anvendt i studietiden, kan det gemmes og anvendes senere i karrieren ved voksen-, efter- eller videreuddannelse. Som reglerne er i dag, er det kun studerende, der er blevet forsinkede i deres uddannelse, der kan de bruge SU-klip så længe – det skal ifølge Lederne gælde alle studerende fremover.

Kritik: Rammer de fattigste studerende

Forslaget møder stor kritik fra Danske Studerendes Fællesråd, DSF, der på Twitter kalder det for usympatisk og socialt skævt.

”Man kan nærmest høre champagnepropperne springe hos Lederne, når de foreslår usympatisk SU-reform, der er VLAK-Regeringens forslag fra 2016-2017 på steroider. Vi ved, at nedskæringer i SU satsen rammer dem, der ikke har økonomisk stærke forældre hårdest. Øv”, skriver formanden for DSF, Johan Hedegaard Jørgensen.

”Tænk at Lederne, hvis medlemmer ofte har nydt godt af SU, foreslår at omlægge store dele af kandidat-SU til lån, så unge fra lavindkomstsfamilier skal bekymre sig om deres økonomi når de læser. Det er en usolidarisk udmelding fra de mest velstillede”, tilføjer Sandi Rizvic, der er medlem af DSF’s forretningsudvalg.

}