Dansk Magisterforening

Minister: Jobcentre skal måles på, om de behandler folk værdigt

Af Troels Kølln
Del artikel:

Jobcentrene bør sikre, at alle får en værdig og ordentlig behandling. Første skridt er bedre ressourceforløb, siger beskæftigelsesministeren.

Alle har ret til en værdig behandling. Derfor skal det også være et mål i sig selv for landets jobcentre, at alle får en ordentlig behandling.

Det siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard til Information.

"Vi er nødt til at have en fælles erklæret målsætning om, at enhver borger, uanset om han eller hun er arbejdsløs eller syg, føler, at vedkommende bliver behandlet på en ordentlig måde og allerhelst også får det skub, som en aktiv arbejdsmarkedspolitik bør give", siger Peter Hummelgaard til avisen.

Værdighedsmålet skal supplere de årlige mål, som Beskæftigelsesministeren hvert år sætter for Beskæftigelsesrådet. Rådet, der skal rådgive ministeren om beskæftigelsesindsatsen, består af arbejdsmarkedets parter, KL, Danske Regioner og Danske Handicaporganisationer.

"I første omgang handler det om, at det er en beskæftigelsesmæssig prioritering for mig, at flere mennesker bliver behandlet ordentligt – uanset om man mangler arbejde, eller om man er syg. Og det bliver så en fælles opgave at løse derfra", siger Peter Hummelgaard til Information.

Det er en "god melding", mener Thorkild Olesen, der er formand for Danske Handicaporganisationer.

"Ifølge undersøgelse fra Psykiatrifonden og Sind oplever 70% med handicap, at jobcentret belaster livskvaliteten. Vi får blandt andet mere værdighed, hvis vi lytter mere til den enkeltes behov og drømme", skriver han på Twitter.

6 forslag til en værdig reform

Regeringen vil begynde indsatsen for mere værdighed ved at se på de såkaldte ressourceforløb. Ressourceforløb er et særligt tilrettelagt forløb på 1-5 år for personer, der har begrænset arbejdsevne og derfor risikerer at komme på førtidspension.

Tidligere på året mødtes 64 faglige og sociale organisationer fra alliancen Værdig Reform med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard og medlemmer af Folketingets beskæftigelsesudvalg for netop at tale om værdighed i beskæftigelsesindsatsen. 

DM er blandt initiativtagerne til Værdig Reform, der opfordrede ministeren til at lave en reform af loven om førtidspension og fleksjob med det formål at skabe "et system, der giver værdigheden tilbage til samfundets svageste".

Værdig Reform kom med seks konkrete forslag til ændringer:

  1. Borgeren skal have et retskrav på frit at kunne vælge mellem ressourceforløb, fleksjob eller førtidspension, når arbejdsevnen er nedsat til syv timer eller derunder.

  2. Ressourceforløb må maksimalt have en samlet periode på fem år.

  3. Borgeren skal selv kunne søge om ressourceforløb og have mulighed for at klage over ressourceforløb.

  4. Adgangen til fastholdelsesfleksjob skal lettes og kravet om 12 måneders forudgående ansættelse afskaffes.

  5. Ressourceforløbsydelsen skal være på sygedagpengeniveau, og der skal ikke modregnes for indtægter fra arbejdsmarkedspensioner eller kompensationer for mistet erhvervsevne.

  6. Løn- og arbejdsvilkår ved ansættelse i fleksjob skal fastsættes i samarbejde med de faglige organisationer.

}