Dansk Magisterforening

Mere end hver fjerde beskæftigede humanist får job inden dimissionen

Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix © Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix.

Af Benedicte Borelli
Del artikel:

Hele 28 procent af de humanistiske dimittender i arbejde fik deres første job, før de var færdiguddannede, viser tal fra Dansk Magisterforening.

Det kan være uoverskueligt at tjekke CV, skrive ansøgninger og gå til samtale, mens man skriver speciale, men det stopper tilsyneladende ikke de humanistiske dimittender.

En dimittendundersøgelse fra Dansk Magisterforening i 2018 viser, at de nyuddannede, der er i job, fandt det allerede før dimissionen, og ti procent af de beskæftigede kom i arbejde i løbet af den første måned.

Karrierevejleder ved Magistrenes A-kasse i Aarhus, Jeannette Bach, glæder sig over tallene.

”Det er en positiv nyhed. Jeg oplever også, at flere studerende i dag er på forkant med den virkelighed som venter dem, når de er færdiguddannede”, siger Jeanette Bach.

Ifølge hende, kan der særligt være to årsager til, at de studerende er gode til at lande jobs, mens de stadig er under uddannelse.

Først og fremmest er universiteterne blevet bedre til at danne bro mellem uddannelserne og arbejdsmarkedet.  

”Jeg tænker først og fremmest, at det afspejler tendensen om, at universiteterne er blevet mere optaget af at understøtte overgangen fra studie til arbejdsliv,” siger hun og forklarer:  

”I dag er der meget mere fokus på, hvordan uddannelserne er arbejdsmarkedsrelevante, og vi hos Dansk Magisterforening og Magistrenes A-kasse deltager jævnligt i arrangementer på universiteterne, hvor de studerende kan orientere sig om jobmarkedet, blive afklaret om egne kompetencer og møde arbejdsgiverne, mens de stadig læser”.

Her mærker Jeanette Bach og hendes kollegaer tydeligt de studerendes engagement.

”De studerende står i kø for at få tjekket deres CV og ansøgning hos os, når vi deltager i events på universitetet”.

Studiejob kan være vejen ind

Den anden årsag kan ifølge Jeanette Bach være, at de studernede er blevet mere opmærksomme på, at de skal have et relevant studiejob under uddannelsen.   

”En del af dem som får job, inden de er færdiguddannede, har nok haft studierelevant erfaring som kan være udslagsgivende i forhold til ansættelse. De studerende er meget bevidste om at opnå relevant erfaring under deres studier, og det kan nogen gange også betale sig." 

Så sent som i sidste uge, talte hun med en dimittend, som var blevet tilbudt et job, før selv specialet var skrevet.

I sidste uge talte jeg for eksempel med en netop uddannet gymnasielærer som er blevet tilbudt en deltidsstilling på det gymnasium, hvor hun havde været i et praktikforløb under sine studier.”

Artiklen er blevet opdateret efter udgivelse: Vi skrev oprindeligt, at mere end hver fjerde humanister fandt arbejde før deres dimission. Tallene dækker imidlertid kun beskæftigede humanister og altså ikke de ledige. Artiklen er opdateret med de korrekte tal.

}