Dansk Magisterforening

Fornuftigt eller formynderisk? Kommune forbyder snus i arbejdstiden

Det er ulovligt at sælge snus i Danmark, men lovligt at indtage det © Foto: Melissa Kühn Hjerrild/Politiken/Ritzau Scanpix

Af Troels Kølln
Del artikel:

Medarbejderne i Hørsholm Kommune må ikke længere bruge snus i arbejdstiden, fordi de skal være gode rollemodeller for kommunens borgere. Filosof kalder det for typisk sundhedsformynderi og opfordrer til civil ulydighed.

Hvis kommunens ansatte er sunde, så bliver borgerne det også.

Det er grundtanken bag et nyt forbud for medarbejderne i Hørsholm Kommune. Her bliver al brug af ikke bare cigaretter og e-cigaretter, men også snus forbudt i arbejdstiden fra 1. august.

”Vi vil gerne være gode rollemodeller for særligt børn og unge i kommunen. Vi har en særlig rolle som offentligt ansatte i at sende de rigtige signaler, så tobak ikke bliver set som noget, der er attraktivt”, siger kommunaldirektør Pernille Halberg Salamon.

Ikke alle har samme syn på sagen. I en pressemeddelelse fra kommunen fremgår det, at "forslaget er blevet mødt med blandede reaktioner" fra medarbejderne.

Og filosof Morten Ebbe Juul Nielsen kalder det til Magisterbladet for "tordnende stupidt og meget moraliserende".

"Det er et udtryk for paternalisme. ’Vi gør det her for din egen skyld’, siger man, og det skal man være frygtelig forsigtig med”, siger Morten Ebbe Juul Nielsen, der er lektor i moralfilosofi og anvendt etik på KU og har skrevet bogen Forbandet Sunddom.

”Indimellem er det en god idé at sætte regler op for menneskers personlige adfærd, fordi det giver en stor effekt med minimale omkostninger, for eksempel brugen af sikkerhedsseler. Men når det handler om noget, der vitterligt ikke skader andre end dig selv, så må det da være op til dig selv. For skal vi så også forbyde folk at spise usunde ting?”

"Vi har forsøgt at gøre det ordentligt"

Beslutningen stammer helt tilbage fra december 2018, hvor Hørsholm Kommune indførte røgfri arbejdstid i skolerne efter ønske fra kommunalpolitikerne. Senere indledte Hørsholm Kommune et samarbejde med Kræftens Bekæmpelse. Næste skridt er nu forbud mod alle tobaksrelaterede produkter i arbejdstiden.

Lignende forbud findes i andre kommuner, og beslutningen har undervejs været drøftet i alle kommunens med-udvalg, forklarer kommunaldirektøren

”Det er noget, vi har arbejdet med længe. Vi har forsøgt at gøre det her ordentligt og med inddragelse af medarbejderne hele vejen. Der har været en grundig diskussion af, hvad der er fordele og ulemper ved det her”, siger Pernille Halberg Salamon.

Der har dog også været ”en række opmærksomhedspunkter” fra medarbejderne.

”Mange synes, det er en god idé, men andre oplever det også som en indgriben i deres personlige frihed. De er for eksempel bekymrede for, hvad det betyder for deres pauser. Der er det vigtigt, at vi som ledelse kommunikerer tydeligt, hvad forbuddet indebærer”, siger Pernille Halberg Salamon.

Hvorfor skal I som arbejdsgiver bestemme, hvad medarbejderne putter i munden?

Fordi vi skal være rollemodeller. Jeg synes egentlig, det er parallelt til dengang, man sagde, at nu må man ikke drikke i arbejdstiden”, siger hun.

Alle medarbejdere, der ønsker det, bliver tilbudt et rygestopkursus uden for arbejdstiden. Samtidig indtræder forbuddet først fra august, så organisationen kan nå at blive klar til ændringen, forklarer Pernille Halberg Salamon.

Filosof: Gør modstand!

Filosof Morten Ebbe Juul Nielsen ser tobaksforbuddet som en del af en sundhedsbølge, der går igennem samfundet og ofte kommer til udtryk i form af forbud, hvad end det sker gennem formelle regler eller sociale spilleregler.

”Jeg kan bare konstatere, at hvis noget kan gøres ’for din sundheds skyld’, så tillader vi alle former for forbud – ja, ikke bare tillader, men opfordrer til dem. Samfundet gennemgår en sundhedsbølge, der nedbryder vores naturlige resistens mod overgreb fra det offentlige”, siger Morten Ebbe Juul Nielsen.

Han håber, at medarbejderne i Hørsholm Kommune vil kæmpe imod forbuddet:

”Jeg opfordrer dem til bred civil ulydighed. Smugl nogle cerutter med på arbejde og ryg dem på kontoret, så der rigtig kommer til stinke over det hele”.

}