Dansk Magisterforening

Digital nomade: Jeg insisterer på, at mit arbejdsliv skal matche mine værdier

I to år arbejdede hun som digital nomade på en 42 fods sejlbåd, i efteråret 2019 lavede Cille Rosentoft kontor i en van. Foto: Majken Soelberg © Foto: Cille Rosentoft

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Cille Rosentoft sagde sit job op og stævnede ud på jordomsejling i en 42 fods sejlbåd med sin familie. I dag bygger hendes arbejdsliv oven på de erfaringer, hun fik som digital nomade.

Hvordan træffer man beslutningen om at hive hele sin familie op med roden? Hvad koster det at sejle jorden rundt i to år? Og hvordan er det lige med skatten, når man tjener penge på at blogge og være freelanceskribent ude på de syv verdenshave?

Cille Rosentoft har ikke tal på, hvor mange gange hun har svaret på den type spørgsmål, siden hun i 2016 sagde sit faste job op for at tage på jordomsejling med sin mand og dengang tre små børn.

I dag, to år efter at familien – nu med fire børn – blev landkrabber igen, har hun gjort ”freeliving” til et omdrejningspunkt i sin freelance-butik.

”Sammen med en anden digital nomade har jeg skabt et online fællesskab, der både skal fungere som forsamlingshus for ligesindede og samtidig give svar fra både os selv og eksperter på nogle af de mange spørgsmål, som vi har stillet os selv undervejs, både om praktik og om følelser”, fortæller Cille Rosentoft.

Kæmpe egoistprojekt

Freeliving.dk går i luften 1. marts. For den 41-årige cand.mag. i kultur- og sprogmødestudier er online-universet et hjertebarn, der taler direkte ind i hendes eget livsprojekt: at få arbejdsliv og personlige værdier til at gå op.

Med Freeliving har hun skabt et alternativ til 9-17 og vil hjælpe andre med at opnå det samme. At tage skridtet er nemlig ikke så ligetil endda, siger hun.

Vi kender alt til den modstand, man møder, når man går imod samfundsnormen

Cille Rosentoft, digital nomade

”Jeg havde ondt i livet som fastansat akademiker i et krævende job og med små børn. Men jeg har også haft ondt i maven over at sælge alt, hvad vi ejede, og tage børnene ud af skolen. Vi kender alt til den modstand, man møder, når man går imod samfundsnormen. Mange har beskyldt os for at tjekke ud af fællesskabet med vores kæmpe egoist-projekt”, forklarer Cille Rosentoft.

I en årrække arbejdede Cille Rosentoft som konsulent i EVA, Danmarks Evalueringsinstitut og som underviser og kvalitetsmedarbejder på en erhvervsskole. I dag lever hun af at være tekstforfatter, korrekturlæser og foredragsholder. Og så satser hun på, at freeeliving.dk også bliver en god forretning.

”Tilværelsen som digital nomade og freelancer er bestemt ikke for alle. For mig har det aldrig været en protest imod det almindelige arbejdsliv, som flertallet lever. Men jeg har insisteret på at gøre noget godt for mig selv og familien og ikke lade mig begrænse”, siger hun.

Alternative arbejdsformer

FAST ARBEJDE – eller findes der et alternativ?

Fire dages arbejdsuger, delejob, mobilfri arbejdspladser, idealistisk iværksætteri...

Der bliver eksperimenteret med arbejdsliv og alternative arbejdsformer som aldrig før, og et opgør med den traditionelle lønmodtagerkultur synes at være i gang.  Mange magistre drømmer mest om det, men lige så mange er frontløbere i eksperimenterne.

Magisterbladet sætter fokus på et arbejdsliv under forandring. Læs hele serien her.

Tiden er min egen

Da de kom hjem fra jordomsejlingen, boede familien Rosentoft en tid i båden. I dag har de base i en lille andelslejlighed. Hendes mand arbejder også på deltid som snedker.

”Freeliving handler ikke om, at man vil holde fri hele tiden. Det handler om at arbejde på en måde, så vi også passer på os selv i stedet for at yde, yde, yde og nogle gange blive syge af det. Jeg har aldrig været så glad for at arbejde, som jeg er nu, hvor jeg selv kan bestemme hvornår, hvor og med hvad. I dag tjener jeg endda mere, end jeg gjorde, da jeg var fastansat”, siger Cille Rosentoft.

På jordomrejsen mødte hun et utal af digitale nomader, og hun er ikke i tvivl om, at flere og flere vil insistere på, at arbejdslivet ikke skal diktere alt andet.

”Det kan godt være, at det er os med de lange uddannelser, der råber højest om det og er frontløbere i den her bevægelse. Men der er ingen tvivl om, at ideen spirer frem alle vegne”, siger hun.

At leve som familien Rosentoft gør, er også et fravalg af mange ting, fx en pensionsopsparing.

”Vi bor med fire børn på 80 kvadratmeter og holder vores udgifter nede, så godt vi kan. For os er det rigtige. Jeg insisterer på, at mit arbejdsliv skal matche med mine værdier. Og for mig tæller det, at tiden er min egen.”

}