Dansk Magisterforening

Før forhandlinger: Statsministeren vil skære 900 årsværk i Rigspolitiet

Nationalt Situations- og operationscenter åbnede i 2017 og hører under Rigspolitiet, der skal halveres, hvis det står til statsminister Mette Frederiksen © Socialdemokratiet

Af Troels Kølln
Del artikel:

Statsministeren ønsker at halvere Rigspolitiet og i stedet oprette nærpolitistationer og indsætte flere landbetjente. Det vil dræbe faglige miljøer og fjerne den specialiserede viden, det kræver at bekæmpe kriminalitet i dag, lyder kritikken.

Medarbejderne i Rigspolitiet skal sidde klar ved deres pc i morgen kl. 09.00 for at afvente, om de er udpeget til afskedigelse i en omfattende fyringsrunde. Men selv hvis de ikke får fyresedlen i første omgang, kan de næppe ånde lettet op.

Statsminister Mette Frederiksen melder nu ud, at hun ønsker at skære 900 årsværk fra samme sted. Det svarer til næsten hver anden medarbejder. I stedet skal der oprettes 20 nærpolitistationer og ansættes flere landbetjente. 

Rigspolitiet har 2.048 ansatte, hvoraf omtrent 1.300 er akademikere. Og det er blandt andet akademikerne i Rigspolitiet, som statsministeren ønsker at afskedige eller flytte til landets politikredse.

"Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg gerne vil have mere politi ansat i politiet. Derfor er det ærlige også at sige, at der vil være mennesker, der ikke skal være ansat mere. Men jeg tror også, der er funktioner, der kan flyttes og løftes lige så godt i kredsene, som de i dag bliver i Rigspolitiet – blandt andet inden for forebyggelse, efterforskning og det operative", siger Mette Frederiksen til Berlingske.

Målet er at få flere politibetjente på gaderne, hvor de kan ses af borgerne - i modsætning til de civilt ansatte, som er på kontorerne.

"Det har en selvstændig værdi, at politiet er synlige på Strøget eller til en festival, og hvor synlige de er lokalt, hvor mange forældre er bekymrede omkring situationen med narko. Et synligt politi er et behov hos mennesker, jeg gerne vil gøre noget ved", siger Mette Frederiksen til Berlingske.

Kan skade den specialiserede indsats

Med statsministerens markante melding er forhandlingerne om et nyt politiforlig for alvor skudt i gang. Forliget skal forhandles af Folketingets partier og sætter rammerne for politiet og anklagemyndigheden i de kommende år.

Forslaget møder imidlertid kritik fra flere sider. Statsministeren risikerer at svække politiet, mener formand for Dansk Magisterforening, Camilla Gregersen. 

"Det er totalt uforståeligt, hvordan man skal få et bedre politi ud af at ødelægge de stærke, faglige miljøer i Rigspolitiet", siger hun til Magisterbladet.

"Vi ved jo, at kriminelle arbejder på tværs af grænser og kredse og anvender højt specialiserede metoder inden for fx IT. Den nære politiindsats er vigtig og har været urimeligt udsultet i en årrække. Men den kan ikke erstatte de specialiserede kompetencer hos IT-specialister og specialiserede kriminalteknikere i Rigspolitiet, der fx forhindrer terror, forebygger hadforbrydelser og bekæmper cyberkriminalitet", siger Camilla Gregersen.

Hun håber, at partierne på Christiansborg i de kommende forhandlinger vil sætte penge af til både et stærkt Rigspoliti og den nære politiindsats.

Sagen er, at Rigspolitiets ansatte løser specialiserede opgaver, som ikke kan klares af politifolkene i kredsene alene, lyder det fra Radikales retsordfører, Kristian Hegaard.

"Det lyder tåbeligt og fuldstændig urealistisk at halvere Rigspolitiet. De klarer mange specialiserede opgaver for politikredsene. Hvis de kriminelle bliver mere specialiseret end politiet, skaber det for alvor utryghed!", skriver han på Twitter.

Formanden for Politiforbundet, der organiserer landets politibetjente, kalder til Berlingske udmeldingen for "brutal og barsk". Han siger, der er brug for en decideret udvidelse af politistyrken - ikke så massive afskedigelser af de civilansatte.

"Selvfølgelig kan man finde steder, hvor Rigspolitiet er blevet for stort. Men at der skulle sidde så mange mennesker i dansk politi og lave arbejde, som kan undværes, har jeg svært ved at se", siger Claus Oxfeldt til avisen.

}