Dansk Magisterforening

Afsløring: Disse 5 modtager årets eliteforskpriser

I 2017 sad Kronprinsesse Mary ved siden af daværende forskningsminister Søren Pind. Torsdag eftermiddag skal hun uddele eliteforskpriser igen, og uddannelses- og forskningsministeren hedder Ane Halsboe-Jørgensen. © Foto: Ida Guldbæk Arendtsen/Ritzau Scanpix

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

I eftermiddag overrækker Kronprinsesse Mary årets Eliteforskpriser til fem prismodtagere for ”fremragende forskning i international klasse”. Traditionen tro er der flest mænd på podiet, flest fra KU samt en overvægt af forskere fra sundheds- og naturvidenskaben.

Fem lykkelige modtagere af landets fornemmeste forskningspris bliver i eftermiddag fejret ved en ceremoni i Operaen i København, som både kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe Jørgensen deltager i.

Prismodtagerne får hver 200.000 kroner i personlig hæderspris og 1.000.000 kroner, som skal gå til deres forskningsaktiviteter.

I år går Eliteforskpriserne til:

  • Datalogi-Professor Anders Møller, Aarhus Universitet, for sin forskning i programanalyse
  • Biologi-Professor Riikka Rinnan for sine plante-, jord- og økosystemanalyser i Arktis
  • Sine Reker Hadrup, professor på DTU, for sin forskning i krydsfeltet mellem klinisk anvendelse og fornyet sygdomsforståelse ved hjælp af ny teknologi
  • Arkæolog Tobias Richter, leder af Centre for the Study of Early Agricultural Societies, der forsker i menneskets tidlige historie og overgangen fra jæger-samlersamfund til agerbrug i Mellemøsten
  • Mads Meier Jæger, professor i sociologi på KU, for sin forskning i social mobilitet, særligt hvordan sociale og økonomiske karakteristika overføres fra generation til generation

Ikke nødvendigvis de mest banebrydende resultater

Den humanistiske forskning får altså en enkelt pris i år.

Det er 8. gang, at en humanistisk forsker har fået en eliteforskpris, siden den blev indstiftet i 2007. 50 er gået til den natur- og sundhedsvidenskabelige forskning, mens 12 er givet til samfundsvidenskaben. Den skandaleombruste Milena Penkowa, der har fået frataget sin eliteforskpris fra 2009, er udeladt af statistikken.

Økonomiprofessor David Dreyer Lassen, der som bestyrelsesformand for Danmarks Frie Forskningsfond udpeger prismodtagerne, understreger, at kriterierne for udvælgelsen af prismodtagere er excellence og kvalitet.

"Vi ser ikke på andet end kvalitet, og det er derfor afgørende, at universiteterne indstiller fra så bredt et felt som muligt på tværs af køn og videnskabelige områder", udtaler David Dreyer Lassen.

I forbindelse med uddelingen sidste år lød der kritik af den faglige ensretning fra blandt andre Inge Henningsen, der er tidligere statistiker ved KU og ligestillingsekspert.

Fordi et forskningsområde får flest penge, er det ikke nødvendigvis der, de mest banebrydende resultater kommer fra, lød det fra statistikeren i artiklen ”Den danske eliteforsker er en midaldrende, hvid mand fra naturvidenskab".

”Det kan godt være, at de dygtigste arkæologer, lingvister og antropologer opnår at blive indstillet til prisen, men i sidste ende taber de til STEM-fagene og deres enorme bevillinger”, sagde Inger Henningsen.

}