Dansk Magisterforening

Tidslinje Julefrokosten gennem tiden

© Foto: Arbejdermuseet

Af Benedicte Borelli
Del artikel:

Der er sket meget med julefrokosten gennem tiden. Se de vigtigste nedslag i tidslinjen, der går helt tilbage til vikingetiden.

Julefrokost over tid

300-1575

Før den borgerlige jul brød igennem, trak den danske jul spor tilbage til den hedenske jól i vikingetiden, hvor stemningen var noget mere løssluppen med druk, ædegilder og sex.

1650-1800

Julestuen med dens julelege var højeste mode i by og på land. Man spiste og drak tæt. Bagefter legede man julelege, der kunne være både fornøjelige og frække. Kirken var modstander af julestuerne, da de efter kirkens mening medførte både drukkenskab og løsagtighed.

1808-1938

Den borgerlige jul med juletræ, familiemiddag, gudstjeneste og gaver kommer til. Det første danske juletræ blev (så vidt vi ved) tændt i 1808.

© Tegning: Den Gamle By

1939-1950

Under og efter 2. verdenskrig opstår et nationalt folkeligt fællesskab, og hierarkiet mellem direktør og ansatte flades mere ud. Direktøren begynder derfor at invitere sine ansatte til et glas portvin på sit kontor juleaftensdag klokken 12.

1954

Her en lille julefrokost i kantinen på porcelænsfabrikken Norden i Valby med øl og levende lys på bordet.

© Foto: Arbejdermuseet

1966

I 60’erne udviklede julefrokosten sig frem mod de store sociale begivenheder, vi kender i dag. Hvor udgangspunktet før var en lille sammenkomst juleaftensdag, er det nu en stor fest, som begynder at udfolde sig allerede fra november måned. Her dagbladet Aktuelts julefrokost på Københavns Rådhus.

© Foto: Arbejdermuseet

1976

Den danske komediefilm “Julefrokosten” får premiere, og den kendte forestilling om den vilde, våde og vovede julefrokost bliver manifesteret. Filmen er en farce om det druk­orgie, som en firmajulefrokost på Simonsens Bijouterifabrik udvikler sig til.

© Foto: Peter Pagh

1992

Den årlige firmajulefrokost byder på både sang og dans på bordene. Mange er nu også begyndt at deltage i op til flere julefrokoster udover den på arbejdspladsen. Fx inviterer idrætsforeningen, omgangskredsen og parti­foreningen også til fest.

© Foto: Jens Dresling

1996

Maden og alkoholen er stadig en vigtig del af firmajulefrokosten. Her serveres der typisk danske juleretter som flæskesteg, frikadeller og sild med masser af øl og snaps.

© Foto: Steen Jacobsen / Ritzau Scanpix

2014

Julefrokosterne er ikke længere kun i kontorerne. Nu booker private virksomheder store festlokaler, hvor flere hundrede kan deltage. Foruden mad og alkohol bliver der også booket prominente dj’s og livebands til underholdning. Her spiller Dodo and the Dodos ved en julefrokost i Tivoli Hotel.

© Foto: Mads Nissen/Politiken/Ritzau Scanpix

2016

Julefrokosten er nu en så integreret del af arbejdslivet, at de, der er uden job, savner det sociale fællesskab. Her har a-kassen arrangeret en julefrokost for 90 medlemmer med en klassisk julebuffet.

© Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix
}