Dansk Magisterforening

Må din arbejdsgiver kræve, at du er vaccineret mod corona?

Lars Qvistgaard, formand i Akademikerne © Ulrik Jantzen

Corona Af Magnus Vesth Skjødt
Del artikel:

Dansk Industri vil have klart svar på, om arbejdsgivere må kræve, at ansatte bliver vaccineret mod corona. Fornuftigt, mener Akademikerne, som dog advarer mod et generelt krav: "Et voldsomt indgreb i den enkeltes frihed, hvis man i praksis siger, at alle på arbejdsmarkedet skal vaccineres".

I al hast vedtog Folketinget i november, at arbejdsgivere nu kan pålægge medarbejdere at blive testet for corona, hvis det er sagligt begrundet.

Men det er ikke nok, mener Dansk Industri, der vil have afklaret, om det samme gælder for vacciner. Kan virksomhederne kræve, at de ansatte bliver vaccineret med en kommende coronavaccine?

”Lovgrundlaget bør blive skabt klart og tydeligt, så alle, uanset om man er kunde eller medarbejder, ved, hvad man har at forholde sig til. Vi skal ikke stå i den situation om et halvt år, hvor vi reelt ikke ved, hvad man som selskab kan kræve af sine ansatte og sine kunder. Det bør være krystalklart, så vi undgår retssager og tvivl og alt muligt andet”,  har underdirektør Kim Haggren sagt til Politiken.

Det er fornuftigt at få den sag afklaret nu, for spørgsmålet vil uundgåeligt komme, når en vaccine er klar, mener Akademikernes formand, Lars Qvistgaard. 

Han kan godt se for sig, at det i specifikke situationer er fornuftigt, at arbejdsgiverne kan stille krav om en vaccination. Men det må aldrig gælde hele arbejdsmarkedet, mener han.

Det ville være et voldsomt indgreb i den enkeltes frihed, hvis man i praksis siger, at alle på arbejdsmarkedet skal vaccineres, også selv om man ikke selv ønsker det

Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne

”Det må ikke blive et carte blanche til, at det bare altid kan stilles som krav til alle ansatte. Der skal være en konkret sundhedsmæssig vurdering af den funktion, man skal udføre. Betyder jobbet, at der er særlig stor risiko for at få corona, hvis man ikke er vaccineret? Hvis ja, kan man stille krav om det fra arbejdsgivers side, såfremt det også er myndighedernes vurdering”, siger Lars Qvistgaard.

"Det ville være et voldsomt indgreb i den enkeltes frihed, hvis man i praksis siger, at alle på arbejdsmarkedet skal vaccineres, også selv om man ikke selv ønsker det”.

}