Dansk Magisterforening

Videnskabsklubben: ”Det skal være lige så sejt at gå til videnskab som til fodbold”

I videnskabsklubben kaldes børnene miniforskere, fordi de selv får lov til at udføre forsøgene og opstille hypoteserne som rigtige forskere gør. © Foto: Parisa Rahimmi

Af Benedicte Borelli
Del artikel:

Interessen for at gå til videnskab som en hobby er eksploderet blandt børn i 4.-5. klasse, fortæller Videnskabsklubben, et gratis fritidstilbud til nysgerrige børn og unge i hele landet.

Efter efterårsferien starter flere hundrede børn i aldersgruppen 10-12 år i fritidstilbuddet Videnskabsklubben, hvor de lærer om forskellige naturvidenskabelige emner, opstiller og afprøver hypoteser og laver forsøg. 

Ideen med klubben er, at børn og unge skal have mulighed for at dyrke deres interesse for naturen og videnskaben, også uden for klasselokalet, fortæller projektleder Katrine Hassenkam Zoref.

”Vi ville gerne lave et alternativ til de klassiske fritidsaktiviteter for børn. Der findes masser af sport og musik, men der var ikke noget tilbud, hvor de kan bruge deres nysgerrighed om naturvidenskaben og lave eksperimenter”, siger Katrine Hassenkam Zoref.

”Vi kalder dem miniforskere, fordi idéen med tilbuddet netop er, at de selv kan få lov til at udføre forsøgene og opstille hypoteser, som rigtige forskere gør”, forklarer hun.

Undervisningen er derfor ret forskellig fra den de møder på skolen, forklarer hun.

”Der er ingen karakterer, ingen konkurrence og ingen lærere involveret. Holdene er tilrettelagt i samarbejde med de lokale gymnasier, hvor gymnasielever frivilligt har tilmeldt sig som mentorer. Vi synes, at det er vigtigt, at dem, der står for undervisningen, er nogle opnåelige rollemodeller, som har lyst til at dele deres glæde for naturvidenskaben. Det giver et andet læringsmiljø, fordi rollen mellem en gymnasieelev og eleven er noget andet, end hvis der er en lærer”. 

Foto: Lars Svankjær © Foto: Lars Svankjær

Undervisningen forløber over syv uger og foregår på gymnasierne, så det bedst muligt kan passe til de travle gymnasieelevers program.

Lange ventelister 

Videnskabsklubben blev oprettet i 2014 af ph.d. Rikke Schmidt Kjærgaard og ph.d. Petrine Wellendorph, som dengang var medlemmer af Det Unge Akademi under Videnskabernes Selskab.

I år er der videnskabsklubber i 18 af landets byer med i alt 47-48 hold, som hurtigt fyldes op, i blandt andet Aarhus, Odense, Fredericia, Lyngby og Nykøbing Falster.

”Flere steder har vi allerede lange ventelister, fordi interessen er så stor. Forhåbentlig bliver vi ved med at vokse år for år, så alle børn og unge har mulighed for at opdage, hvor supersjov videnskab er”, siger Katrine Hassenkam Zoref. 

Det er vigtigt, at Videnskabsklubben kommer ud i hele landet, da det ikke alene er tiltænkt akademikernes børn i storbyerne.

”Vi kunne sagtens bare lave 50 hold i København og omegn, som straks ville blive fyldt op, men det er i første omgang ikke, hvad vi vil. Vi vil ud i landet. Til Svendborg, Støvring og Vejle. Det her er ikke et tilbud for en bestemt slags børn. Det er for alle dem, som har lyst og er nysgerrige”, siger Katrine Hassenkam Zoref.

Her kigger nogle piger på smådyr som en del af undervisningen. Foto: Videnskabsklubben.

Hun fortæller, at de blandt andet har fokus på, at både drenge og piger skal føle sig velkommen i klubben.

”Vi har været gode til at få mange piger med på holdene, men vi har stadig en overvægt af drenge på nogle af holdene, mens der derimod er flere unge kvinder blandt mentorerne. Det er rigtig godt, hvis der både er mandlige og kvindelige mentorer, så eleverne ser nogen, de kan identificere sig med”.

Videnskabsklubben er finansieret af Lundbeckfonden og Novo Nordisk Fonden. Tilbuddet er gratis.

Der er stadig få ledige pladser dette efterår på hold i Odense, Svendborg, Viborg, Skanderborg, Aarhus og Vejle.

Videnskabsklubben

Videnskabsklubben er inspireret af det amerikanske initiativ Science Club for Girls i Boston, der siden 1994 har givet unge piger mulighed for at stifte bekendtskab med naturvidenskab og lettet deres vej ind på naturvidenskabelige uddannelser.

Ambitionen er, at børn fra hele Danmark sammen med Videnskabsklubben skal kunne gå til videnskab, ligesom andre børn går til spejder og fodbold.

Kilde: Videnskabsklubben 

}