Dansk Magisterforening

Se listen: Her er de humanistiske uddannelser med højest snit

I år skal du have et snit på 10, hvis du vil læse Litteraturvidenskab på Københavns Universitet. © Foto: Jon Olav Nesvold/NTB/Ritzau Scanpix

Af Benedicte Borelli
Del artikel:

Adgangskravet til de humanistiske uddannelser er steget, fordi flere unge har søgt ind. Her er de studierne med de højeste snit - og dem, der stadig har ledige pladser.

2020 er på mange måder blevet rekordernes år på uddannelsesområdet.

Først søgte 94.604 personer ind på en videregående uddannelse i juni. Det er syv procent flere end sidste år og på linje med rekordåret i 2016, hvor knap 100 flere søgte om at læse.  

Her i slutningen af juli kom det så frem, at universiteterne også har optaget rekordmange nye studerende i år. I alt er 33.503 personer blevet tilbudt en studieplads på et af landets otte universiteter, viser tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Særligt på de humanistiske fakulteter er der sket en stigning i ansøgning og optag. Otte procent flere har søgt ind på en humanistisk bacheloruddannelse, og på for eksempel KU's humanistiske fakultet er hele 11 procent flere blevet optaget.

Disse 11 uddannelser kræver højest gennemsnit

Den voksende interesse for humaniora betyder også, at der i år har været kamp om studiepladserne. Her kan du se de 11 humanistiske uddannelser, som kræver det højeste snit i år.

Uddannelsesretning Adgangskvotient 
Litteraturvidenskab (KU)  10
Film- og Medievidenskab (KU) 9,7
Kunsthistorie (KU)  9,5
Lingvistik (KU)  9,5
Medievidenskab (AU)  9,4
Retorik (KU)  9,2
Filosofi (KU)  9,2
Æstetik og Kultur (AU)  9,1
Humanistisk bacheloruddannelse + journalistik + andet fag (RUC)  9,0
Pædagogik (KU)  8,9
Teater- og Performancestudier (KU)  8,9

På mange uddannelser er adgangskvotienten faldet

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen oplyser i en pressemeddelelse, at karakterkravene til de fleste videregående uddannelser samlet set er faldet i år, da karakterbonussen for at begynde hurtigt på et studie efter afslutning af en ungdomsuddannelse er blevet afskaffet.

Bonussen blev indført i 2009 for at få unge hurtigere i gang med en uddannelse. Det betød, at unge, der startede på en videregående uddannelse senest to år efter, at de havde færdiggjort en gymnasial uddannelse, kunne gange deres karaktergennemsnit med 1,08.

Selvom ingen uddannelser i år har krav om et karaktersnit på over 12, betyder det ikke, at de kommende studerende på for eksempel Filosofi eller Litteraturvidenskab er sluppet igennem nåleøjet let.

De 11 humanistiske studier med de højeste adgangskrav kræver alle et gennemsnit på mindst 8,9 for at blive er blevet optaget.

Særligt Københavns Universitet topper listen over højeste adgangskrav, hvor uddannelserne i Litteraturvidenskab, Film- og Medievidenskab og Kunsthistorie udgør top tre.

Også Medievidenskab og Æstetik og Kultur på Aarhus Universitet har nået listen, mens hverken Syddansk Universitet eller Aalborg Universitet kommer med i top 10.

Disse studier har stadig ledige pladser

De mindst populære fag er som tidligere år primært sprogfag, hvor der nogle steder fortsat er ledige pladser på studierne. Dog er der i år langt færre restpladser på humanistiske fag sammenlignet med sidste år.

Hvor der sidste år var 18 studier med ledige pladser på Københavns Universitet efter optagelsesrunden i juli, er der i år kun to humanistiske uddannelser som endnu ikke er fyldte: Indianske Sprog og Kulturer og Moderne Indien og Sydasienstudier.

Her kan du se de andre uddannelser med ledige pladser.

Studier med ledige pladser på Humaniora 2020

Indianske Sprog og Kulturer (KU)
Moderne Indien og Sydasiensstudier (KU)
Religionsstudier (SDU)
Tysk (SDU)
Brasilianske studier (AU)
Indien- og Sydasienstudier (AU)
Musikvidenskab (AU)
International virksomhedskommunikation i tysk (AU)
International virksomhedskommunikation i spansk (AU)
International virksomhedskommunikation i fransk (AU)
Kunst og Teknologi (AAU)
Sprog og Internationale Studier (AAU)
Musik (AAU)
Musikterapi (AAU)
Sprog og Internationale Studier, Spansk (AAU)
}