Dansk Magisterforening

Overblik: Sådan starter studierne op til september

© Foto: Jakob Dall/KU

Af Magnus Vesth Skjødt
Del artikel:

Hvad sker der, når jeg møder op på mit nye studie? Det spørgsmål stiller mange af de nye studerende sig nu, hvor studiestarten nærmer sig. Vi giver et overblik over universiteternes planer i en særlig tid.

KU: Hyttetur og introfest bliver aflyst

På Københavns Universitet må der ikke afholdes "festlignende" studiearrangementer som fredagsbarer og studiefester fra uge 36 til uge 42. Det skriver universitetet i et opslag på det humanistiske fakultets hjemmeside d. 24 august. Faglige studiearrangementer som foredrag og møder må dog afholdes frem til klokken 21. 

studiestartsarrangementer i introugen, uge 35 skal slutte senest kl. 17, og der må ikke indtages alkohol, skriver de i opslaget. 

Derudover bliver de sagnomspundne hytteture udsat til foråret 2021. KU´s traditionsrige immatrikulationsfest – den officielle velkomst til universitetet - bliver erstattet af en online løsning, der streames via Facebook.

Undervisningen bliver heller ikke som sædvanligt.

”Vi har fået en række retningslinjer fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, der blandt andet siger, at vi skal holde en meters afstand. Der er dog undtagelser på hold mellem 25 og 30 personer. Laboratorieundervisning kan gennemføres, og 1-meter kravet fraviges, hvis der bruges mundbind”, fortæller Rie Snekkerup, vicedirektør for Uddannelser og Studerende på KU.

De klassiske auditorie-forelæsninger vil også se anderledes ud. Studerende kan se frem til en blanding mellem undervisning på universitetet og online.

Det er stadig uafklaret, hvordan universitetet vil håndtere opdelingen af de større hold.

På grund af 1-meter kravet, forventes der nogle kapacitetsproblemer, og derfor kan al undervisning ikke gennemføres fysisk. I de tilfælde hvor der skal prioriteres, vil førsteårsstuderende dog have førsteret til at komme på campus.

RUC: Stadig mulighed for en øl efter undervisningen

Hvis du starter på RUC efter sommerferien, kan du se frem til, at det fysiske fremmøde er i højsædet.

”Vi lægger vægt på at køre så meget som muligt fysisk på universitetet. Vi regner med, at undervisningen bliver cirka 3/4 på universitetet. Resten på nettet, men det afhænger af de konkrete forhold, og om der kommer yderligere restriktioner”, fortæller universitetsdirektør Peter Lauritzen.

”Vi har begrænset auditorieundervisning, for eksempel med reducerede antal elever. Vi skal overholde afstandskravet, så eksempelvis kapaciteten i ét af vores auditorier formentlig bliver halveret”.

Som nystartet studerende på RUC kan du dog trøste dig med, at festerne ikke er helt aflyst. Hytteture er udskudt til oktober, men du kan stadig få en øl med dine med-russere efter normal studietid i introdagene.

”Vores rusvejledere har selv udarbejdet nogle meget restriktive retningslinjer. De skal lade sig coronateste en gang om ugen, der må maksimalt være 100 mennesker samlet på et sted, hvor der er plads til det, festerne skal lukke klokken 12, og der serveres ikke stærk alkohol. Derudover kommer der til at være ædruvagter til festerne”, siger Peter Lauritzen.

AU: Alt udskudt til efter 24. august

På Aarhus Universitet bliver det en markant anderledes oplevelse at starte på ny uddannelse.

Her har man nemlig valgt at udskyde de planlagte intro-arrangementer de to første uger. udskydningen sker efter, at smittetrykket er steget voldsomt i Aarhus Kommune, og derfor mener man ikke fra ledelsens side, at det ville være forsvarligt at afholde intro-dagene. Man arbejder på at finde en ny dato til rusarrangementerne.

”Vi håber, at vi med en hurtig og effektiv indsats kan bidrage til at dæmme op for smitten, og at vi dermed så hurtigt som muligt kan vende fuldt tilbage til universitetet og igen fylde campus Aarhus med liv”, skriver AU's ledelse på Twitter.

Hvis dit rusforløb først starter den 24. august, er der dog håb endnu. Udmeldingen fra AU gælder nemlig kun de to første uger af rusforløbet. Man må dog kun samles 30 ad gangen, og alkohol er bandlyst fra rus-aktiviteter.

”Vi er selvfølgelig ekstremt opmærksomme på smittetrykket og vil ligeledes være opmærksomme på de retningslinjer vi har fået fra myndighederne. Vi er i tæt dialog med rus-vejlederne, så vi kan sikre at retningslinjerne bliver overholdt i intro-dagene”, fortæller Kristian Thorn, vicedirektør på Aarhus Universitet.

Man er samtidig opmærksom på at give de nye studerende en så god start som muligt, lyder det.

”Vi prøver at rykke så meget af undervisningen tilbage på universitetet”.

SDU: Ingen overnatning på rusturene

Starter du på SDU, kan du se frem til begrænsede fester, men ikke aflysninger.

”Vi har lavet aftaler med dem der planlægger, tutorerne, så de overholder alle retningslinjerne. Vi har sagt nej til de vilde fester, rusture bliver uden overnatning, og så må der ikke være buffet for at undgå smitte”, fortæller studiechef på Syddansk Universitet, Annette Lund.

På SDU gør man, hvad man kan, for at så meget undervisning som muligt bliver rykket op på campus. Men de hadede Zoom-møder kommer desværre til at fortsætte lidt endnu.

”Vi forsøger at lave en god blanding mellem det digitale og det fysiske, for vi er godt klar over at det at gå på universitetet er meget mere end bare at sidde til undervisning. Det er mødet mellem mennesker på kryds og tværs, som vi gerne vil prøve at facilitere på en god og ordentlig måde” siger Annette Lund.

ITU: Velkomst fra rektor flyttet online

IT-Universitetet forsøger så vidt som muligt at give de nye bachelorstuderende samme velkomst som normalt, dog med en række restriktioner.

”Vi afholder de tre introdage, så vidt muligt som vi plejer, men naturligvis inden for regeringens retningslinjer. Noget af det bliver rykket online, blandt andet velkomsten fra rektor. Vi har allerede en alkoholfri intro i dagtimerne, og vi har derudover også valgt, at der ikke bliver noget alkohol i aftenaktiviteterne. Vi prøver at finde gode og sjove alternative måder for de nye studerende at møde hinanden”, fortæller Lene Rehder, studiechef på ITU.

Hytteture bliver der ikke noget af.

”Vi plejer at afholde hyttetur for første-semestrene i september, men det har vi valgt at aflyse. Vi vurderede, at vi hvis vi nåede helt til november, så var der ikke meget ved at ligge i campinghytter, og hvis vi gennemførte campingturen nu, så kunne det få konsekvenser for det faglige senere hen, hvis der var nogle smittede, der skulle i isolation”, siger Lene Rehder.

Meget undervisning vil foregå fysisk, men noget vil også fortsætte som online undervisning. 

”Første-semesterstuderende skal forvente, at lidt af undervisningen bliver online. Med de gældende restriktioner ville vi ikke kunne afholde alt fysisk på universitetet på grund af kapacitetsproblemer”, siger Lene Rehder.

AAU: Ingen afklaring endnu

På Aalborg Universitet er det endnu uafklaret, hvad der skal ske med introforløbene. Det fremgår af universitets studiestarts-side: "Vi forventer at holde studiestart for nye studerende den 1. september eller dagene omkring den 1. september og det glæder vi os meget til! Den endelige afklaring om, hvad der kommer til at foregå på studiestartsdagen og dagene herefter, arbejder studierne på, ud fra myndighedernes retningslinjer".

Det er ikke lykkedes os at skaffe oplysninger om opstarten på CBS og DTU. Vi opdaterer artiklen, når vi har nyt.

}