Dansk Magisterforening

Danske universiteter bløder udenlandske studerende

© Mathias Bojesen/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix

Af Magnus Vesth Skjødt
Del artikel:

Nedlukningen har haft mærkbare konsekvenser for det internationale miljø på danske universiteter. Godt hver anden udvekslingsstuderende har aflyst sit ophold i Danmark.

Flere danske universiteter melder om et stort frafald af udvekslingsstuderende grundet corona.

For eksempel har 372 udvekslingsstuderende aflyst deres ophold på Aarhus Universitet i efteråret. Business-fakultetet Aarhus BSS har været nødsaget til at aflyse et kursus på statskundskab, der var tiltænkt udvekslingsstuderende, og har desuden aflyst den såkaldte Winter School i 2021, oplyser universitetet til Magisterbladet.

Det samme billede tegner sig på Aalborg Universitet, der har modtaget under halvdelen af de forventede udvekslingsstuderende efter sommerferien.

”AAU oplever rundt regnet en halvering af antallet af udvekslingsstuderende i forhold til tidligere år”, skriver Birgitta Schiørring Madsen, chef for afdelingen Internationalt Kontor og Boligkontor på Aalborg Universitet.

”Vi plejer at modtage omkring 180-200 udvekslingsstuderende til et september optag, mens vi lige nu ligger lige i underkanten af 100. Mange af de studerende, der oprindeligt ansøgte, har angivet COVID-19 som grunden til at de ikke kommer”.

Internationaliseringen lider

Det store frafald betyder, at universiteterne mister en del af det internationale miljø, der er en vigtig del af uddannelserne, mener Katja Brøgger, der er forskningsprogramleder på Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse, DPU.

”At man har mange udvekslingsstuderende på et universitet giver en konkret og kropslig erfaring af, at man er en del af en international sammenhæng, og det har man mistet lidt ved nedlukningen af det fysiske universitet”, siger Katja Brøgger.

”Et internationalt orienteret studie er der, hvor man træder ud af andedammen og udvider sit perspektiv, hæver loftet og vender sig ud mod verden”.

Forventer ikke økonomiske konsekvenser 

Til gengæld vil frafaldet næppe føre til underskud i budgetterne for landets universiteter.

På Syddansk Universitet, hvor optaget af udvekslingsstuderende er 28 procent lavere i efteråret sammenlignet med sidste år, vurderer man, at det ikke vil få større økonomiske konsekvenser.

”Økonomien i det er lidt kompleks, men sandsynligvis får det ikke den store betydning, da vi forvejen ikke kan optjene indtægter på denne type studerende”, skriver Stefan Knudsen, kontorchef på SDU International.

Det samme gør sig gældende på AU, hvor man forventer, at det mindskede antal udrejsende kommer til at opveje det økonomiske tab.

”Den overordnede melding fra studieadministrationen er, at man ikke forventer, at der bliver nævneværdige økonomiske konsekvenser, da afmeldte indrejser nogenlunde opvejes af afmeldte udrejser”, oplyser AU.

På RUC, hvor 62 udvekslingsstuderende har meldt fra på grund af virussen, er man heller ikke bekymret.

”Det betyder selvfølgelig, at vi i efterårssemestret får 62 studerende mindre, der består eksamener. Men til gengæld sender vi heller ikke så mange ud i verden på udveksling i efteråret som oprindeligt planlagt”, siger lederen af International Uddannelse & Mobilitet, Helle Rod Søgaard.

”Der er således nogenlunde balance i ind- og udgående udvekslingsstuderende, og det har derfor ikke direkte økonomiske konsekvenser”.

 

}