Dansk Magisterforening

Selvstændig på spanden: Et halvt års indtægt er forsvundet

Sussi Trolle arbejder som selvstændig konsulent i psykosociale arbejdsmiljø. Hun har sendt en ansøgning til regeringens hjælpepakke for selvstændige, da så godt som alt hendes arbejde nu er væk. © Foto: Lars Bech

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Med coronakrisen er et halvt års arbejde med ét blevet aflyst for arbejdsmiljøkonsulent Susi Trolle, som er selvstændig sammen med sin mand. Nu står de snart uden indtægt og har været usikre på, om de kan få hjælp fra enten hjælpepakker eller dagpenge, uden at de er tvunget til at lukke deres livsværk. OPDATERET: Erhvervsstyrelsen har nu tildelt Susi Trolle og hendes mand kompensation for tabt indtægt.

”De fleste virksomheder er jo lukket ned, og derfor kan jeg ikke tage ud på arbejdspladserne. Den undervisning, jeg har planlagt, er desuden udskudt til efteråret. Jeg kan lave lidt over Skype og Zoom, men lige nu er der ikke fokus på arbejdsmiljø. Så hele det første halve års arbejde i 2020 er for mig mere eller mindre lagt ned, og det er ret problematisk. Det er klart, at det rammer min virksomhed ret bastant”.

Susi Trolle er 57 år og uddannet cand.com. fra Roskilde Universitet og siden efteruddannet i mindfulness-baseret stressbehandling, coaching og konfliktløsning. Susi Trolle arbejder som selvstændig konsulent indenfor det psykosociale arbejdsmiljø. Men den type arbejde efterspørges slet ikke lige nu, hvor coronavirussen har sendt mange arbejdstagere hjem. Susi Trolle deler firmaet Trolle og Kunze med sin mand, som er psykolog.

”Langt de fleste har været hjemme i flere uger nu, og arbejder man hjemmefra, har man heller ikke altid den fornødne ro til lave fortrolige samtaler med en psykolog, så også der har vi oplevet nedgang i efterspørgslen på vores tjenester”, siger Susi Trolle.

Nu er de begge i syv sind om, hvad de skal gøre, fortæller hun.

”Vi har besluttet os for at kæmpe med næb og klør for at klare den. Vi håber at lempelserne betyder, at vi kan komme i gang med at lave en smule”, siger Susi Trolle.

Lever afsondret

Susi Trolle og hendes mand har forskanset sig i deres lejlighed i Valby. Her forsøger de begge at holde fast i deres faglige identitet og i det hele taget til at få en hverdag til at fungere.

”Vi forsøger at ikke forfalde til selvynk. Vi renoverer vores firmahjemmeside, arbejder på artikler og udvikling af nye kurser, som vi forhåbentligt kan sælge efter krisen. Og så har vi fået tid til refleksion og til for eksempel at læse nogle fagbøger. Det giver en dejlig, faglig opdatering, vi ellers ikke har haft tid nok til at få i en travl hverdag”, siger Susi Trolle.

Hun fortæller, at de lever afsondret.

”Jeg har to gamle forældre, som jeg ikke besøger. Vi har voksne børn, hvor nogen har været lidt syge, så dem holder vi os på afstand af. Vi kan gøre nogle ting på afstand for eksempel via Skype, og så underholder vi hinanden, går ture og forsøger ellers at blive indendørs”.

Vi ved reelt ikke, hvad vi skal stille op, hvis vi ikke kan få hjælp af hjælpepakkerne

Susi Trolle

 Men er I bekymret for virussen?

”Nej, vi er ikke alvorligt bekymret for sygdommen, men den skal da tages seriøst. Så vi forsøger at holde os godt orienteret, men forsøger også ikke at tænke på det hele tiden, for ellers bliver man skør”, siger Susi Trolle.

Usikker på dagpengeregler

Både Susi Trolle og hendes mand er medlem af en a-kasse, men hun har ikke har været det så længe, så hun er i tvivl om, hvorvidt hun overhovedet er berettiget til at kunne modtage dagpenge. De ønsker dog ikke at lukke firmaet for at kunne få dagpenge, påpeger hun.

”Det har jo været diskuteret, om selvstændige skal kunne få dagpenge uden at være tvunget til at lukke deres virksomhed, og det burde man give lov til. Det er jo helt skørt at være tvunget til at lukke for at kunne modtage økonomisk hjælp, for vores virksomhed er for os, som for mange andre selvstændige, jo netop den bedste mulighed for at komme hurtigt i arbejde igen”, siger Susi Trolle.

Hun mener, man under den nuværende krise burde lave undtagelser for reglerne i dagpengesystemet, så også selvstændige og kombinatører fik midlertidig adgang til dagpenge.

Det kunne for eksempel være ved at lave undtagelser i reglerne for, hvor længe man skal have været medlem for at kunne modtage dagpenge, uden at man er tvunget til at lukke sit firma helt ned.

”Mange er soloselvstændige og er endnu sværere stillet, end jeg er. Jeg kender flere nystartede selvstændige som ikke har fået den store løn endnu, og de levede allerede før krisen for få penge, fordi de tror på, at deres projekt kan vokse sig større. For dem er situationen et meget hårdt slag”.

 Banken tjener på en svær situation

Hvad vil fremtiden byde? Det overvejer Susi Trolle og hendes mand nu begge kraftigt. De har tilmeldt sig webinar hos Københavns Erhvervscenter, hvor de også håber at komme til at snakke med en revisor, som kan bistå dem med hjælp på den nuværende situation. Og de er i gang med at undersøge, om de kan få del i regeringens hjælpepakker. Det mener de, at de kan. Det håber de.

”Vi ved reelt ikke, hvad vi skal stille op, hvis vi ikke kan få hjælp af hjælpepakkerne, så det gør os urolige. Vi har erhvervslokaler, som vi ikke kan benytte, og vi skal stadig betale husleje. Vi har sendt fakturaer ud for det arbejde, vi har lavet, og det får vi betaling for, men det rækker ikke til flere måneder, for vi fakturerer for 1-2 måneder ad gangen, så snart står vi i en situation, hvor der ikke kommer flere penge ind”, fortæller Susi Trolle.

Sussi Trolle har været i tvivl om, hvorvidt hun skulle lukke sin virksomhed, så hun kunne modtage dagpenge. Hun mener, man under den nuværende krise burde lave undtagelser for reglerne i dagpengesystemet, så også selvstændige og kombinatører fik midlertidig adgang til dagpenge. Foto: Lars Bech © Foto: Lars Bech

At de står foran en fremtid uden manglende indtægt betyder, at Susi Trolle og hendes mand har søgt deres bank om tre måneders ydelsesudsættelse på et lån, som de ellers afdrager på.

”Banken er gået med til tre måneders udsættelse af afdragene, men tilskriver stadig renter. Det vil sige, at banken tjener tre måneders ekstra renter på, at vi står i en svær situation. Det er jeg ret fortørnet over, efter at bankerne fik bankpakker efter finanskrisen betalt af samfundet. Det mener jeg ikke kan kaldes for samfundssind”, fortæller Susi Trolle.

Kan hjælpepakkerne hjælpe?

Hun er ellers positivt indstiller overfor indholdet i regeringens hjælpepakker. Alligevel er hun i tvivl om, hvorvidt alle selvstændige kan få hjælp.

De har ansøgt om hjælp gennem kompensationspakken for selvstændige, men endnu ikke hørt noget nyt derfra.

”Så det bliver lidt spændende, om og hvornår vi i givet fald kan modtage den økonomiske hjælp. Det fremgår ikke af kvitteringen, da vi afsendte vores ansøgning, hvornår vi får svar - kun at "der er mange, der søger”, forklarer Susi Trolle. 

Som selvstændig skal man kunne påvise sin nedgang i økonomi under krisen, men hvad nu hvis man er opstarter? Det savner hun svar på. 

”Jeg har også planlagt indtægter, som er aftalt, men som der ikke er skrevet kontrakt på, og hvordan påviser man det? Det kan være svært at lave den nødvendige dokumentation for manglende økonomisk indtægt, og jeg er sikker på, at mange selvstændige, freelancere og kombinatører kommer i klemme”, siger hun.

Susi Trolle oplever dog, at med de seneste ugers diskussion om hjælpepakker har mange fået øje på, at selvstændige og kombinatører nemt kommer i klemme i de nuværende rammer på arbejdsmarkedet.

”Mange er nok blevet meget overrasket over, hvor udsatte selvstændige er – ikke mindst i en sådan krise. Det er vigtigt, at vi tager samfundsdiskussionen om at give iværksættere bedre adgang til for eksempel supplerende dagpenge inden for rimelighedens grænser, uden at de skal lukke formelt helt ned, for det vinder ingen på”.

Den 7. maj fik Susi Trolle svar fra Erhvervsstyrelsen, der tildeler hende og mandens virksomhed kompensation i henhold til hjælpepakkerne til selvstændige. Det betyder, at de kan klare den de næste par måneder, fortæller hun til Magisterbladet, og det er de meget taknemmelige for. 

}