Dansk Magisterforening

Kombinatørerne bliver ofte glemt, men nu får de hjælp: ”Jeg kan ikke sige andet end FEDT”

Sarah Forchhammer er en af de såkaldte kombinatører, der nu er omfattet af statens hjælpepakker. Over 2.000 DM'ere er kombinatører. © Foto: Privat

Af Troels Kølln
Del artikel:

En ny politisk aftale giver en særlig gruppe af freelancere og selvstændige adgang til hjælpepakke under coronakrisen.

Da Magisterbladet for et par uger siden talte med den selvstændige sanglærer Sarah Forchhammer, var humøret ikke højt.

Hun havde mistet praktisk talt hele sin indtægt på grund af coronavirussen, men var alligevel ikke omfattet af statens hjælpepakker og måtte overleve på den opsparing, der skulle være brugt til at klare sommeren, hvor kunderne er på ferie. Sarah Forchhammer er nemlig en såkaldt kombinatør – en freelancer eller selvstændig, der stykker sin indkomst sammen af både lønmodtagerjob og indtægt fra egen virksomhed – og kunne derfor ikke leve op til kravene i hverken den ene eller anden hjælpepakke.

Men her til morgen var tonen fra Sarah Forchhammer en helt anden: ”Jeg ved ikke, om jeg har så meget andet at sige end FEDT”, skrev hun i en sms til Magisterbladet.

I weekenden blev regeringen og Folketingets partier nemlig enige om, at indføre en ny kompensationsordning for kombinatører. Dermed kan Sarah Forchhammer se frem til at få støtte på samme vis som andre selvstændige.

”Det er positivt, hvordan krisen har fået fokus på kombinatører, og at vi måske får noget mere anerkendelse i fremtiden :) Dejligt, at der bliver lyttet til os, når vi råber op”, tilføjede Sarah Forchammer i en senere sms.

Sådan er aftalen skruet sammen

Aftalen betyder, at kombinatører, der har oplevet et fald i indkomst på mere end 30 procent i forhold til samme periode sidste år, kan få kompensation for op til 90 procent af deres samlede tab, dog højst 20.000 kr. pr. måned. 

Det kræver dog, at de lever op til en række betingelser, som fremgår af faktaboksen nederst i artiklen her.

Løsningen er forhandlet på plads med regeringen efter pres fra en række af de øvrige politiske ordførere og fagforeninger, ikke mindst DM. Aftalen, der også har en række andre tiltag, vækker glæde hos DM's formand, Camilla Gregersen.

"Jeg er meget tilfreds med, at det er lykkedes at få endnu flere medlemmer omfattet af hjælpepakkerne. Vi står i en meget svær situation, særligt på det private område, og det er helt afgørende, at alle, der kommer i klemme, bliver omfattet af en løsning. Jeg er glad for politikernes lydhørhed i forhold til de grupper, der var blevet overset med de første løsninger. Særligt godt er det, at kombinatører nu er omfattet og kan få kompenseret A- og B-indkomsttab. Det har vi arbejdet intenst for", siger Camilla Gregersen.

Særligt godt er det, at kombinatører nu er omfattet og kan få kompenseret A- og B-indkomsttab. Det har vi arbejdet intenst for"

Camilla Gregersen

Hun peger samtidig på, at der fortsat er andre på arbejdsmarkedet, der mangler hjælp til at klare sig gennem coronakrisen.

"Vi er ikke i mål endnu med alle løsninger. For ser vi bare nogle få måneder frem, har vi en hel årgang af nyuddannede kandidater, der står foran at skulle ud på et arbejdsmarked præget af nedlukning, og hvor det må forventes at tage længere tid at lande det første job. Der er brug for tiltag i form af tilpassede dagpengevilkår og hjælp til at få en fod ind, så en hel årgang ikke tabes", siger Camilla Gregersen og peger på, at også tidsbegrænsede forskningsansatte kan få brug for forlængelse af deres ansættelse med løn, fordi deres forskning bliver afbrudt eller forsinket.

Mere end 80.000 akademikere er kombinatører

Over 2.000 af DM’s medlemmer er kombinatører. Og mere end 80.000 akademikere har en lønindtægt, som kombineres med freelancebeskæftigelse eller indtægt fra egen virksomhed, viste et notat fra Akademikerne tilbage i 2018.

Også her er der tilfredshed med aftalen: "Godt med løsning for kombinatører. Det har vi kæmpet for fra start", skriver Lars Qvistgaard på Twitter.

Faktaboks: Sådan kan kombinatører få støtte

Freelancere og selvstændige kan få kompensation for op til 90 pct. af deres forventede A- og B-indkomsttab i perioden sammenlignet med den tilsvarende periode i forudgående år, dog maksimalt 20.000 kr. pr. måned.

Følgende krav gælder:

  • Personen skal have haft en A- og B-indkomst samt skattepligtigt overskud fra selvstændig virksomhed på mindst i alt 10.000 kr. i gennemsnit pr. måned i det seneste år
  • Mindst 5.000 kr. pr. måned skal være B-indkomst, og højst 20.000 kr. må være A-indkomst
  • Beskæftigelsesgraden knyttet til A-indkomsten må højst må udgøre 55 pct.
  • Både A- og B-indkomsten kommer fra aktiviteter, som vedrører arbejdsindsats. Der vil blive udarbejdet en positivliste over omfattede aktiviteter.
  • Modtagere må ikke være berettigede til dagpenge eller supplerende dagpenge eller modtage offentlige ydelser som fx kontanthjælp
  • Personens årlige indkomst må i 2020 ikke overstige 800.000 kr.

Der skal ansøges om kompensation på virksomhedsguiden.dk. Her vil der komme mere information om aftalen.

Kilde: Aftaleteksten

Mangler du svar om corona?

}