Dansk Magisterforening

Mændenes Hjem: Vi kæmper de udsattes sag, fordi ingen andre gør det

På Mændenes Hjem må brugerne ikke ryge hash længere, da det er forbundet med en social aktivitet. Brugerne kan dog stadig få deres fix ved fixestationerne. © Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix

Af Rasmus Lauge Hansen
Del artikel:

På Mændenes Hjem i København har coronakrisen haft store konsekvenser for forstander Ivan Christensens muligheder for at hjælpe de hjemløse. Før havde de omkring 500 besøgende på et døgn, hvor nu må de kun tage imod ti ad gangen

Vi har 45 frivillige, som vi desværre er blevet nødt til at sende hjem. Det betyder, at vi har lukket ned for vores genbrugsbutik og vores cafe Cafe Dugnads indendørs lokaler, da vi ellers ville sidde for tæt. Cafe Dugnad er Mændenes Hjems cafe til brugere, der ikke har mulighed for at få mad andre steder. Det er vigtigt for os, at vores brugere stadig kan få sund og næringsrig mad, så vi har prioriteret at rykke spisestedet udenfor.

På grund af coronakrisen er vi blevet nødt til at skære ned på andre aktiviteter som for eksempel vores kontaktsted, der fungerer som natcafe og rådgivningstilbud. Vores natcafe og rådgivningstilbud plejede i løbet af 24 timer at have omkring 500 besøgende. Når det er mest travlt, kan der være op til 50 på én gang.  Det kan vi desværre ikke rumme længere, da vi skal følge myndighedernes anbefalinger, hvor der maksimalt må være 10 mennesker i rummet på samme tid.  

Ivan Christensen

er cand. mag. i filosofi og statskundskab fra Københavns Universitet. Han har været forstander ved Mændenes Hjem siden 2012. Mændenes Hjem er en organisation, der tilbyder hjælp til hjemløse, stofmisbrugere og på andre måder udsatte personer i samfundet. 

Cafe Klare, som er vores natcafe for kvinder, har udvidet åbningstiderne under coronakrisen. Mange udsatte kvinder har mistet opholdssteder i dagtimerne som fx kulturhuse og biblioteker. Derfor har vi også åbnet Cafe Klare i dagtimerne, selvom den normalt kun har åbent om natten. Det er svært for hjemløse at følge sundhedsmyndighedernes anbefalinger og undgå smittespredning, da de ikke har samme mulighed for blandt andet at vaske hænder og bruge håndsprit.

Vi har en kerneværdi på Mændenes Hjem, der siger, at vi skal kunne være tæt på vores brugere. Den funktion er i høj grad begrænset nu, fordi vi skal tænke på smitterisiko. Det er svært for mig, at jeg ikke har samme mulighed for at være tæt på vores brugere, som jeg havde før coronakrisen, fordi jeg skal udføre meget af mit arbejde hjemmefra.

På Mændenes Hjem har vi fået mulighed for at teste for corona. Vores brugere er udsatte fordi de blandt andet er hjemløse eller afhængige, så det er vigtigt, at vi har mulighed for at teste dem både for deres egen sikkerheds skyld og for at undgå smittespredning i samfundet.

Vores brugere er ikke nogle, der selv kan råbe op og få politisk indflydelse. Det betyder, at vores rolle som organisation bliver endnu tydeligere i krisetider.

Ivan Christensen, forstander ved Mændenes Hjem

Mere lobbyarbejde, mindre nærvær

Før coronakrisen havde jeg mellem 15 og 25 møder om ugen. Nu afholder jeg kun de allermest nødvendige møder, og de foregår i overvejende grad digitalt. På Mændenes Hjem er vores brugere udsatte, så derfor er det vigtigt, at jeg har fysisk kontakt med så få som muligt.

Vores brugere er ikke nogle, der selv kan råbe op og få politisk indflydelse. Det betyder, at vores rolle som organisation bliver endnu tydeligere i krisetider. Vi bliver nødt til at kæmpe på vegne af dem, der ikke selv kan selv råbe op. Det er vigtigt for os, at coronakrisen ikke kun kommer til at handle om aktiekurser og flyrejser, men også om de mest udsatte i samfundet.

Jeg er blevet bekræftet i, at der ikke er noget, der kommer af sig selv i min branche. Vi har kun meget få, der står klar for at kæmpe de udsattes sag, og det betyder, at vi i endnu højere grad end før har skullet begive os ud i politisk lobbyarbejde og sørge for, at vores brugere bliver omtalt i medierne.

}