Dansk Magisterforening

Lørdag aften fik museumsdirektør et opkald fra finansministeren: ”Det blev jeg fandeme glad for”

© Foto: Den Gamle By

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

Med 500.000 årlige besøgende og en deraf afledt indtjening på 70 mio. kr. har covid-19-krisen været en katastrofe for Den Gamle By. I lørdags kom så endelig den nødpakke, museumsdirektør Thomas Bloch Ravn fortvivlet har håbet på.

Det er ikke nogen hemmelighed, at museumsdirektøren for Den Gamle By, Thomas Bloch Ravn, har været meget bekymret for museets fremtid i den seneste tid. De fleste af de 200 medarbejdere er sendt hjem, men selv med statens lønkompensation kalkulerer han med et stort millionunderskud.

I 2018 havde museet mere end 500.000 besøgende og en samlet indtjening fra entré og salg på 71,8 mio. kr., viser regnskabet.

Til den lokale avis, Aarhus Stiftstidende, har Thomas Bloch Ravn lige ud sagt, at museets eksistens står på spil, og han har længe peget på, at lønkompensationsordningen langt fra var nok til at redde museet.

Og da den hjælpepakke til museer og teatre på 140 mio. kr., der blev meldt ud 9. april, kun gik til institutioner med over 50 pct. i offentlig støtte, var Den Gamle By udelukket. 

”Jeg kunne overhovedet ikke falde i søvn i nat”, lød det dagen efter fra museumsdirektøren til TV2 Østjylland.

Anderledes forholdt det sig lørdag nat. For kl 22.30 fik Thomas Bloch Ravn et opkald fra sin gamle ven og tidligere borgmester i Aarhus, finansminister Nicolaj Wammen (S).

”Han var ked af, at han ringede midt i Unge Morse på DR, men jeg sagde, at han også kunne ringe til mig i ulvetimen, for jeg blev fandeme glad, det er helt sikkert”, siger Thomas Bloch Ravn.

Nikolaj Wammen kunne fortælle, at alle partier, på nær Nye Borgerlige, har aftalt en hjælpepakke, der spænder et sikkerhedsnet ud under nødlidende kulturinstitutioner. De kan nu få dækket 80 pct. af deres udgifter.

”For det første er det en fin gestus, der viser, at man har lyttet til os. For det andet fortæller det mig, at kulturen bliver prioriteret på højeste niveau og af et meget bredt flertal i folketinget”, siger Thomas Bloch Ravn.

Ifølge aftalen skønnes der at være behov for 200 mio. kr. til puljen, men det fremgår også af aftaleteksten, at beløbet er forbundet med stor usikkerhed, og at ”der tilføres midler til puljen efter behov”.

Den Gamle By har behov for støtte resten af året

Nu venter Thomas Bloch Ravn spændt på den nærmere udmøntning. Tidligere har der været uklarheder om, hvem der var omfattet af støtten til faste udgifter, men med den nye hjælpepakke sender et næsten samlet folketing et klart politisk signal, mener han.

”Jeg tror, at den tydelige politiske intention må være retningslinjen for den konkrete udmøntning. Og det er, at man folder et bredt sikkerhedsnet ud under kulturen”, siger museumsdirektøren.

Ifølge aftalen ydes støtten frem til 31. august 2020, men allerede nu vurderer Thomas Bloch Ravn, at der er behov for, at ordningen løber til 31. december.

”Jeg håber meget, at det vil gælde til årets udgang, for selvom vi kan åbne op igen, får vi efter alt at dømme langt færre besøgende end normalt i efteråret. Så lige nu er det min antagelse, at man holder hånden under os året ud, hvorefter vi så må omstille os til en ny virkelighed. Det er jo også rimeligt, at vi ikke bliver støttet i en evighed”, siger Thomas Bloch Ravn, hvorefter han dog straks tilføjer:

”Det er vigtigt, at man har sig for øje, at museerne er langsomme, forstået på den måde, at det tager lang tid at bygge kompetencer op, men det tager ingen tid at bryde dem ned igen”.

"Kompensationsordning til særligt nødlidende kulturinstitutioner mv."

Lørdag indgik de fleste partier i folketinget en aftale om en nødpakke til kulturen, der udmøntes til følgende formål:

  • Kompensation til særligt nødlidende kulturinstitutioner for at sikre, at ellers veldrevne kulturinstitutioner ikke går konkurs som følge af COVID-19.
  • Kompensation til sæsonbetonet scenekunstvirksomhed, som falder uden for den generelle arrangementspulje.
  • Kompensation for produktionsomkostninger, som ikke kan kompenseres via kompensationsordningerne for faste omkostninger og løn.
  • Kommunale kulturinstitutioner mv.
}