Dansk Magisterforening

Studerende ophæver blokade på KU

© Rasmus Lauge Hansen

Del artikel:

Efter halvanden måneds besættelse af det Humanistiske Fakultet på KU, opløser de studerende nu blokaden. De stridende parter har underskrevet en aftale.

Studerende, ledelse og medarbejdere har onsdag eftermiddag underskrevet en aftale, der fører til en afslutning på den halvanden måned lange blokade på Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet.

”Det betyder, at vi ophæver blokaden, så de ansatte, som desværre har været i klemme på grund af denne unødvendigt langtrukne konflikt, igen kan møde på arbejde i morgen”, oplyser de studerende i en pressemeddelelse.

Ifølge aftalen er parterne enige om at igangsætte en ny høringsproces om den såkaldte målplan for fakultetet, der var stridens genstand.

Den nye høringsproces tager samtidig udgangspunkt i et nyt udspil til en målplan, hvor det ikke længere fremgår, at fag kan sammenlægges for at skabe brede uddannelser.

Netop frygten for, at den første plan ville medføre fagsammenlægninger, var en væsentlig grund til, at de studerende startede blokaden i slutningen af oktober efter en omdiskuteret høringsproces, som blev beskyldt for at være mangelfuld og forhastet.        

”Fagsammenlægninger, såkaldte brede bachelor-indgange og bredbåndsuddannelser indgår ikke i den nye målplan. Nuværende og kommende studerende på Humaniora kan derfor se frem til, at deres uddannelsers faglighed ikke bliver nedprioriteret og ødelagt, som det ellers var varslet i den tidligere, nu skrottede målplan”, skriver HUMrådet i  pressemeddelelsen.

Hvor ledelsen var pennefører på den forkastede plan, er udkastet til den nye blevet til i et samarbejde mellem studerende og medarbejderrepræsentanter i Akademisk Råd. 

Mad aftalen er studerende, ledelse og medarbejdere desuden enige om nye vilkår for høringsprocesser fremadrettet, når 'væsentlige beslutninger' skal træffes ved fakultetet. Vilkårene betyder blandt andet ifølge aftalen, at ”væsentlige emner udvikles i fællesskab mellem ledelse, medarbejdere og studerende”.

”De studerende skal ikke længere holdes hen, mens ledelsen træffer beslutninger henover hovedet på dem, og vi ser samarbejdsaftalen og målplanen som en afgørende sejr i vejen til et reelt studenterdemokrati”, lyder det fra de studerende i pressemeddelelsen.

TR: De studerende har sejret

Selvom de studerende ikke har fået nogen formel garanti mod fagsammenlægninger i fremtiden, er der alligevel ifølge Peter Birkelund Andersen, tillidsrepræsentant for de videnskabelige medarbejdere ved fakultetet, tale om en klar sejr for de studerende. Han har fungeret som én af flere mæglere i konflikten og roser begge parter for at udvise vilje til at løse striden.

”Alle har været enormt gode og det er vigtigt, at studenterne og ledelsen nu har fundet en vej videre til gode og stabile høringsprocedurer på det humanistiske fakultet, som ikke er topstyrende, men som foregår nedefra og op. Det kan man kun sige tillykke med”, siger Peter Birkelund Andersen.

Han forventer samtidig, at den nye tilgang til samarbejdet mellem studerende og ledelse vil sprede sig til andre områder af fakultetet.  

”Det er også godt nyt for medarbejderne, fordi man må formode, at det vil få en afsmittende effekt, således at man også andre steder tager fat på nye og bedre høringsprocedurer”, siger Peter Birkelund Andersen.

Også Camilla Gregersen, Dansk Magisterforenings formand, noterer sig, at aftalen kan sætte en ny standard for samarbejdet ved fakultetet.

”Det er en rigtig god nyhed. Jeg er glad for, at studerende og ledelsen har aftalt, hvordan medindflydelsen skal ske fremover – da det jo har været stridens kerne. Det er afgørende, at både studerende og ansatte inddrages i beslutningerne om, hvordan uddannelserne skal udvikles”, siger hun. 

}