Dansk Magisterforening

Regeringen vil fjerne planlagte besparelser på uddannelse

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Regeringens forslag om at fjerne det årlige omprioriteringsbidrag på uddannelser hilses hjerteligt velkomment at både institutionerne og Dansk Magisterforening.

”Tak for, at regeringen har lyttet”.

Sådan skriver DM´s formand Camilla Gregersen i en facebook-kommentar til regeringens forslag om at droppe det såkaldte omprioriteringsbidrag på uddannelsesområdet.

De årlige to procents-besparelser, som institutionerne har været underlagt siden 2016, skal ifølge planen stoppe allerede fra 2020.

Det er godt, at regeringen har anerkendt, at det har hastet med at få stoppet grønthøsteren. Det har DM kæmpet for, skriver formanden.

”Besparelserne har været ødelæggende for de faglige miljøer, de har medført rædsomme fyringsrunder og udfordret kvaliteten i uddannelserne”, uddyber hun i sin facebook kommentar.

Tilbage udestår et vitalt løft, der skal sikre kvaliteten på den humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser, påpeger Camilla Gregersen.

”Det er ubegribeligt, at de skal stå med hatten i hånden år efter år til finanslovsforhandlingerne. Løftet bør selvfølgelig blive permanent”, skriver hun på facebook.

Et vigtigt første skridt
I en pressemeddelelse fra ministeriet medgiver uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen, at stoppet ikke er det samme, som at uddannelserne får flere penge, men:

”Vi vil give institutionerne stabile rammer i stedet for hele tiden at skulle lede efter nye steder at spare. Det er et vigtigt første skridt,” siger hun.

Regeringen vil finansiere besparelsen ved at tilbagerulle lempelsen af bo- og gaveafgiften, annullere den planlagte lempelse af skattefritagelse for fri arbejdstelefon og bevare det nuværende loft for aktiesparekontoen, som den tidligere regering ønskede at hæve.

Hidtil har der været budgetteret med besparelser for cirka 0,3 milliarder kroner i 2020 og cirka 0,6 milliarder kroner årligt fra 2021 som følge af omprioriteringsbidraget.

Fem barske år
I Danske Universiteter, som repræsenterer de otte videregående uddannelsesinstitutioner, kalder direktør Jesper Langergaard, ifølge Jyllands-Posten, regeringens udmelding for ”den bedste nyhed længe”:

”Det har været fem barske år på universiteterne, så vi er rigtig glade”, siger Jesper Langergaard, ifølge JP, og forklarer, at besparelserne for de studerende har betydet mindre kontakt med underviserne, mindre vejledning og større hold.

Også Danske Professionshøjskoler var hurtigt ude og udtrykke begejstring for forslaget, der allerede har kostet de videregående uddannelser 1,3 milliarder om året. Ifølge rektorkollegiets talsmand Stefan Hermann har regeringens beslutning stor betydning.

”Nu stopper de løbende forringelser på bl.a. velfærdsuddannelserne, som har betydet færre undervisningstimer, mindre feedback og mindre vejledning til vores studerende”, skriver Stefan Hermann i en pressemeddelelse fra Danske Professionshøjskoler.

}