Dansk Magisterforening

Kommunalchef advarer ansatte: "Hold dig fra pressen"

Esbjerg Rådhus © Esbjerg Byhistorisk Arkiv

Af Troels Kølln
Del artikel:

"Kend din plads", sagde en chef i Esbjerg Kommune til sine ansatte og skrev, at de ikke skulle udtale sig til pressen. Det er i strid med loven, siger mediejurist.

”Hold dig fra pressen”.
”Gå ikke den politiske vej”.
”Vær ikke bange for at tilkendegive uenighed, men kend også din plads”.

Det var blandt budskaberne, da en kommunal chef i Esbjerg Kommune talte til en temadag om at være ansat i en politisk styret virksomhed den 29. august. Det skriver Ugeavisen Esbjerg.

Det er i direkte strid med loven, siger mediejurist Oluf Jørgensen til avisen.

”Det kan en leder ikke sige. Det er jo en leder, der henvender sig til medarbejdere i kommunen, og det er i strid med de retsprincipper, der gælder for offentlig ansattes ytringsfrihed. Så det ser ikke godt ud”, siger Oluf Jørgensen til Ugeavisen Esbjerg.

"Det er i strid med de retsprincipper, der gælder for offentlig ansattes ytringsfrihed. Så det ser ikke godt ud".

Mediejurist Oluf Jørgensen

Chefen præsenterede de ansatte i Familieafdelingen i forvaltningen Borger & Arbejdsmarked for en Powerpoint-slide med overskriften ”Medarbejdernes indflydelsesmulighed”. Den indeholdt følgende punkter:

  • "Kom med gode argumenter"
  • "Til tider kompromis med faglighed"
  • "For middel til din nærmeste overordnede"
  • "Gå ikke uden om"
  • "Tilkendegiv også gennem MED"
  • "Gå ikke den politiske vej"
  • "Vær ikke bange for at tilkendegive uenighed, men kend også din plads"
  • "En politisk beslutning kan sjældent laves om"
  • "Hold dig fra pressen"

Byrådspolitikeren Anne Marie Geisler Andersen (R) fik et billede af powerpointen sendt fra en ukendt kilde og henvendte sig derfor til direktøren for Borger & Arbejdsmarked for at udtrykke bekymring over sagen. Ifølge politikeren uden held.

”Jeg fik at vide, at jeg ikke skulle køre det op, men for mig er det principielt, og det er ikke en bagatel”, siger hun til Ugeavisen Esbjerg.

Forsvar: Sagen virker mere voldsom, end den er

Direktør for Borger & Arbejdsmarked i Esbjerg Kommune, Lise Willer, er ked af sagen.

”Jeg vil gerne understrege klokkeklart, at selvfølgelig må medarbejderne gå til pressen, og selvfølgelig må de gå til politikerne. Det skal der ikke være tvivl om”, siger hun til Magisterbladet.

Det er imidlertid ikke det billede, der bliver tegnet af en medarbejder i Esbjerg Kommune, som Magisterbladet har talt med.

"Der er ingen tvivl om, at den chef, der lavede sliden, mente præcis, hvad der stod på den", siger kilden.

"Når kommunaldirektøren bagefter har sagt, at de ansatte skal udtale sig frit, så er jeg ikke i tvivl om, at hun mener det oprigtigt. Jeg vil så bare håbe, at kommunaldirektørens ord vægter højest i den sag, for så blæser der nye vinde over kommunen”, siger kilden.

En af DM’s tillidsrepræsentanter i Esbjerg Kommune, Ole Gregersen, mener dog, at sagen virker mere voldsom, end den reelt er.

”Jeg har aldrig oplevet, at folk har udtrykt bekymring for deres ret til at ytre sig. Jeg har været her i 20 år, og det er simpelthen ikke den dagligdag, jeg kender til som TR”, siger Ole Gregersen, der ikke selv deltog på mødet.

Han pointerer, at det ikke gav anledning til diskussion eller snak, da chefen præsenterede sine pointer for medarbejderne. Til gengæld er det blevet taget op efterfølgende.

”Vi har brugt det her som udgangspunkt for at vi nu tager en snak om medarbejdernes ytringsfrihed. Hele vejen fra ledelse til medarbejderne. For selvfølgelig har medarbejderne ytringsfrihed”, siger Ole Gregersen.

"Jeg har været her i 20 år, og det er simpelthen ikke den dagligdag, jeg kender til som TR"

DM-tillidsrepræsentant Ole Gregersen

Powerpointen var formuleret forkert, erkender direktør for Borger & Arbejdsmarked i Esbjerg Kommune, Lise Willer. Men hun mener også, at det fremstår forkert, når man kun ser på det skrevne ord og ikke var til stedet under oplægget.

”Den Powerpoint-slide har skabt unødigt forvirring i vores organisation. Hvis vi havde vidst, hvordan den ville blive modtaget, skulle den selvfølgelig have set helt anderledes ud”, siger Lise Willer.

Hvordan skulle den slide så have set ud?

”Der skulle slet ikke have stået de ting. Der skulle stå: Husk, at vi skal samarbejde på vores arbejdspladser, og at vi skal have dialogen mellem ledere og medarbejdere om de frustrationer og bekymringer, der er”.

Hold dig fra pressen, står der blandt andet. Hvis man ikke skal tolke det sådan, at medarbejderne ikke må tale med pressen, hvordan skal det så tolkes?

 ”Det er én ting, hvad der bliver skrevet på sliden, og en anden hvad der bliver sagt i oplægget. Konteksten er, at vi sidder midt i budgetplanlægninger, der skal fremlægges for politikerne 3. oktober. Vi forventer, at der kan blive nedskæringer, og det giver selvfølgelig frustrationer rundt omkring. Det, vi prøver at sige, er: Lad nu være med at gå i panik ved at gå til pressen eller politikerne. Tag debatten på arbejdspladsen”.

Mediejurist Oluf Jørgensen siger, at det er direkte i strid med loven at skrive, at medarbejderne skal holde sig fra pressen. Hvad tænker du om det?

"Det er klart, at hvis man holder sig til det skrevne ord, så har han ret. Det må man ikke. Jeg prøver bare at nuancere billedet og tage konteksten med".

Og hvorfor er det, at medarbejderne ikke bør udtrykke kritik til presse og politikere om lige præcis budgetplanlægning?

”Det er ikke, fordi de ikke må. Men vi sidder midt i en arbejdsproces, og det er meget forstyrrende, når politikerne hører om forslag, der slet ikke er gennemarbejdede endnu. Det ødelægger den politiske proces, som politikerne selv har besluttet i byrådet”, siger Lise Willer.

"Du risikerer, at der sidder folk som sidder inde med vigtig viden, der ikke kommer frem i lyset. Og hvis det sker, så kan man ikke håndtere problemerne".

Sune Bech, næstformand i DM Offentlig

Vigtigt at medarbejderne kan udtrykke kritik

Det er afgørende, at medarbejderne i Esbjerg Kommune har frihed til at udtrykke sig kritisk. Det siger Sune Bach, der er næstformand i DM Offentlig og miljøarbejder i Holbæk Kommune.

”Der skal helt grundlæggende være en tillidsfuld relation mellem ledelse og medarbejdere. Det kræver at ledelsen giver medarbejderne de rettigheder, som de har – ikke mindst ytringsfriheden”, siger Sune Bach til Magisterbladet.

Derfor er det vigtigt at være helt klar i spyttet, når det kommer til ytringsfriheden. Medarbejderne må ikke kunne komme i tvivl om deres rettigheder.

”Man kan håbe, det er en misforståelse. Et ønske om at de skal passe på sig selv. Men i praksis kan det få den modsatte effekt, fordi folk risikerer at være bange for udtrykke deres bekymringer”, siger Sune Vach.

”Du risikerer, at der sidder folk som sidder inde med vigtig viden, der ikke kommer frem i lyset. Og hvis det sker, så kan man ikke håndtere problemerne. Man mister muligheden for at gøre tingene bedre fremover”, siger han.

}