Dansk Magisterforening

Jobskifte: Her er de 5 mest hyppige grunde til, at vi skifter job

Foto: Lee Campbell/Unsplash © Foto: Lee Campbell/Unsplash

Af Rasmus Lauge Hansen
Del artikel:

Dårlig ledelse og bedre løn er bare to af de fem mest hyppige grunde til, at vi skifter job.

Dårlig ledelse og bedre løn er bare to af de fem mest hyppige grund til, at vi skifter job.

I Danmark er vi gode til at skifte job. Vi er nemlig det land i Europa, hvor folk oftest skifter job. Det viser tal fra Eurostat.

Der er særligt fem grunde til, at vi skifter arbejdspladsen ud med en anden. Det fremgår af en ny undersøgelse udført af Epinion for rådgivningsvirksomheden AS3.

Dårlig ledelse

Dårlig ledelse er ifølge AS3-undersøgelsen den hyppigste grund til, at folk skifter job. 31 procent bruger det som årsagen et eksternt jobskifte. Det er ligeledes grunden for 34 procent af dem, der i øjeblikket overvejer at skifte arbejdsplads.

”Det er en kendt figur, at man søger jobbet på grund af virksomheden og forlader det på grund af ledelsen. Lederen er på mange måder, den der bestemmer, hvordan ens arbejdsliv på former sig”, forklarer lektor Frans Bévort, der forsker i human resource management på Copenhagen Business School.

”På mange arbejdspladser har man stor selvbestemmelse, men det er lederen, der sætter rammerne. Det er vigtigt for medarbejderen at få anerkendelse og få noget feedback på, hvordan man har løst opgaven”, siger han til Magisterbladet.

Bedre løn

Næsten hver fjerde mener, at det er vigtigt, hvor meget der kommer ind på bankbogen, når måneden er omme. Frans Bévort mener, at lønnen ikke kun er materialistisk, men også symbolsk.

”Lønnen signalerer en eller anden form for anerkendelse. Det handler ikke kun om at få en større bil eller et sommerhus. Det er specielt for folk, der er meget fagligt orienterede, hvor det bekræfter, at de er lige så gode eller bedre end andre”, siger han.

Mulighed for udvikling af personlige og faglige kompetencer

22 procent begrunder deres jobskifte med, at udviklingen af deres personlige og faglige kompetencer bedre kunne blive opfyldt andetsteds.

Frans Bévort peger på, at mennesker søger noget, der udfordrer dem fremfor rutiner.

”Når man har været i et job et stykke tid, så bliver det ensformigt. Så derfor ønsker man nyt job for at få større eller andet ansvar. Det handler om, at mennesker gerne vil blive ved med at udvikle sin værdi på arbejdsmarkedet og udfordre sig selv”, siger han.

”Der er forskellige former for udfordringer, som kan udvikle medarbejderen. Det kan både være det rent faglige, hvor man får nogle anderledes opgaver. Det kan også være, at man vil være en del af noget større, hvor det handler om personlig motivation”.

Bedre mulighed for at balancere arbejdslivet med privatlivet

Privatlivet betyder meget for os som mennesker. Det viser sig, at 14 procent har skiftet job, fordi de ville have bedre mulighed for at balancere arbejdslivet med privatlivet. Og næsten hver femte overvejer at skifte job for at få mere fritid.

Ifølge OECD står Danmark allerede rigtig godt i forhold til at balancere arbejdslivet og privatlivet. Der er generelt få mennesker med lange arbejdsdage, hvilket sender Danmarks gennemsnit i forhold til hvile og personlig pleje i top syv blandt OECD-landene.

Kortere afstand mellem hjem og arbejdsplads

Vi vil gerne have kortere afstand mellem hjem og arbejdsplads. 18 procent sagde deres job op til fordel for en arbejdsplads, der var geografisk tættere på deres hjem. Hver femte peger i undersøgelsen på transporttiden som en vigtig faktor i jobskifte i tilfælde af, at de skulle finde en ny arbejdsplads.

En undersøgelse foretaget af Boligsiden.dk viser, at 41 procent maksimalt vil bruge 30 minutter på at komme på arbejde.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Epinion for AS3.

I undersøgelsen er der indsamlet svar fra 1700 personer i alderen 25-64 år. Der er taget højde for region, alder, køn, uddannelse og beskæftigelse i undersøgelsen. Den giver dermed et repræsentativt billede af Danmark.                  

 

}