Dansk Magisterforening

Er du tilfreds med din arbejdstid? Så ligner du de fleste danskere

© Sonja Langford/Unslapsh

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

En ny undersøgelse afdækker danskernes foretrukne arbejdstid, som er 37 timer.

I Danmark er en normal arbejdsuge 37 timer, og sådan ønsker størstedelen af danskerne – 56 pct. – at det forsat skal være.

Det viser en undersøgelse foretaget at tænketanken Kraka, hvor 2.035 danskere har svaret på, hvordan de helst ser fordelingen mellem arbejdstid og velstand.

Næsten en tredjedel - 28 pct. - mener omvendt, at arbejdstiden ideelt set bør være mindre end 37 timer, selvom det indebærer et fald i velstand.

”En 37 timers arbejdsuge er det, langt de fleste danskere ønsker. Men samtidig er der en tendens til, at en gruppe ønsker at arbejde lidt mindre”, siger Anders Ejrnæs, lektor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på RUC

De 28 pct. svarer faktisk næsten til antallet, der allerede arbejder mindre end 37 timer. Det er ifølge Danmarks Statistiks såkaldte arbejdskraftsundersøgelse 32 pct. af alle beskæftigede.

Det er snarere blandt de mest arbejdssomme, at der er et egentligt skel mellem idealer og virkelighed. For hvor tallene fra Danmarks Statistiks viser, at 25,9 pct. af danskerne arbejder mere end den normale arbejdsuge på 37 timer, peger Krakas undersøgelse på, at kun 17 pct. opfatter det som ideelt.   

Og det overrasker ikke Anders Ejrnæs.

”Der er nok ret mange, der på papiret har 37 timer, men hvor arbejdet alligevel kommer til at fylde mere. Det er jo de færreste, der bare tjekker ind og ud. Man kan have fleksible arbejdstider, som så medfører at man tager arbejdet med hjem. Og det er vel også det, der får folk til at føle sig stressede”, siger Anders Ejrnæs.

”Så generelt er det nok stadigvæk sådan, at folk gerne vil prioritere familie og fritid, og egentlig ønsker et mindre pres fra deres arbejde”.

Selvom 56 pct. af danskerne foretrækker 37 timer, er det kun 42 pct., der faktisk arbejder 37 timer.

Selvom Krakas undersøgelse om arbejdstidspræferencer og tallene fra Danmarks Statisk over faktisk arbejdstid kunne tyde på, at en del danskere arbejder mere eller mindre, end de ønsker, hæfter Anders Ejrnæs sig ved, at der i Danmark overvejende er konsensus om arbejdstid. I modsætning til mange andre lande.

”På den ene side har vi en fastlagt arbejdstid, som arbejdsgivere og lønmodtagere er enige om, og som en hindring for fleksibilitet i forhold til at tilpasse arbejdstiden til individuelle behov. Men hvis du lavede Krakas undersøgelse i fx England, som er langt mere ureguleret, så ville du se at folk gerne ville arbejde både langt mere og tilsvarende langt mindre. Så der har du en helt anden ubalance, end vi har i Danmark”.

Ifølge Danmarks Statistik ønsker 12,8 pct. af danskerne at arbejde mindre. 

}