Dansk Magisterforening

Disse europæiske skattely scorer hvert år 5,7 mia. kr. fra Danmark

© Missingprofits.world

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

Multinationale selskaber som Google og Amazon sender årligt 650 mia. dollars til skattely for at undgå beskatning. Ved hjælp af ny dansk forskning afdækker et interaktivt atlas de skjulte transaktioners vindere og tabere.

Det er i sagens natur besværligt at afdække, hvordan multinationale selskaber flytter deres profitter for at undgå skat.

Det er ikke desto mindre, hvad to unge økonomer, Thomas Tørslev og Ludvig Wier, satte sig for i forbindelse med deres ph.d.-projekt på Københavns Universitet.

De to økonomers metode til at lave opgørelsen var forholdsvis enkel. De undersøgte ubalancer mellem lønindkomster i de enkelte lande og omfanget af profit, som selskaber har i samme lande.

Ifølge gængse økonomiske modeller vil profitten divideret med løn lande på omkring 35-40 pct. Så når resultatet for fx Puerto Rico lander på 1.600 pct., så er noget galt.

Derefter kiggede økonomerne på handelsdata, for at finde ud af, hvor pengene kom fra. 

Resultatet viste, at hele 45 pct. af verdens multinationale profitter flyttes til skattely hvert år. Det svarede i 2016 til 650 mia. dollars, hvilket samtidig reducerer selskabsbeskatningen med 200 mia. dollars.

Det mest overraskende for forskeren var, at de største skattely ikke var lande som Bermuda eller Bahamas, men derimod europæiske lande.  

Gå på opdagelse i atlasset over transaktioner på hjemmesiden missingprofits.world

}