Dansk Magisterforening

Regeringen dropper besparelser på gratis psykologhjælp til studerende. Men er det nok?

© Foto: Tim Grouw/Unsplash

Af Rasmus Lauge Hansen
Del artikel:

Regeringen har droppet ønsket om at spare på gratis social- og psykologhjælp til studerende på videregående uddannelser. Det vækker glæde hos studenterorganisationer. De forventer dog mere.

Regeringen havde i sit finanslovsforslag egentlig planlagt at skære i Studenterrådgivningens midler. Men de besparelser bliver nu droppet. Det siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen til Ritzau.

Studenterrådgivningen arbejder for at forebygge mistrivsel blandt studerende på videregående uddannelse, blandt andet gennem gratis social- og psykologhjælp. Sidste år fik over 5200 studerende hjælp.

”Vore unges trivsel er en dagsorden, som er enormt vigtig, og Studenterrådgivningen gør i den sammenhæng et vigtigt stykke arbejde”, siger Ane Halsboe-Jørgensen til Ritzau.

Johan Hedegaard Jørgensen, formand for Danske Studerendes Fællesråd, kalder det ”rigtig positivt”, at besparelserne bliver sløjfet. Men han forventer samtidig mere fra en regering, der har sagt, at den prioriterer uddannelse.

”Vi synes, at der skal investeres massivt i trivselsområdet. Det betyder også, at der skal tilføres flere penge til Studenterrådgivningen. Man kan se, at der er et stigende antal studerende, som hvert år gør brug denne slags tilbud, og det kræver handling fra politikerne", siger Johan Hedegaard Jørgensen til Magisterbladet.

Faktisk burde det slet ikke være nødvendigt for de studerende at gå til Studenterrådgivningen, mener Johan Hedegaard Jørgensen.

”Vi er rigtigt glade for tilbud som Studenterrådgivningen, men de kan ikke stå alene. I Danske Studerendes Fællesråd synes vi, at der skal gives langt flere penge til forebyggelse af problemer, som dem Studenterrådgivningen hjælper med. Det handler først og fremmest om at skabe et studieliv, som unge mennesker ikke slår sig på, men med det sagt skal der selvfølgelig være hjælp til de studerende der har behov for det".

”Det er ikke en gave”

Han mener, at det er svært at være studerende i dagens Danmark.

”Det er hele 48 procent af Københavns Universitets studerende, der melder, at de har fysiske stresssymptomer i dagligdagen. Det viser, at der er tale om et strukturelt problem, som er forårsaget af blandt andet for lav SU, fremdriftsreformen og uddannelsesloftet”, siger Johan Hedegaard Jørgensen.

Også Ronja Rose Ravnskov, forkvinde for DM studerende, finder det positivt, at besparelserne er sløjfet.

”Det er rigtig positivt, at regeringen ikke vælger at spare på Studenterrådgivningen. I en tid, hvor vi ved, at studerende mistrives som aldrig før, så ville det være helt forrykt”.

De fire ugers ventetid, der er hos Studenterrådgivningen, er for meget, mener hun. Socialdemokratiet får derfor ingen roser med på vejen ved at droppe besparelserne:

”Man skal ikke se det som en gave, at der ikke spares på Studenterrådgivningen. Der burde i virkeligheden investeres i både forebyggelse og behandling af de her problemer, som de unge studerende sidder med. At Socialdemokratiet sløjfer besparelserne er bare et udtryk for, at de gør det, som de lovede til valget ved at fjerne omprioriteringsbidraget, men ikke mere end det”, siger Ronja Rose Ravnskov.

}