Dansk Magisterforening

IT-branchen er større end nogensinde: ”Vi kan ikke nå at uddanne nok akademikere”

© Foto: Kelly Sikkema/Unsplash

Af Rasmus Lauge Hansen
Del artikel:

Danmarks IT-virksomheder har større omsætning end nogensinde. Men de kunne klare sig endnu bedre, hvis der var flere akademikere med it-kompetencer, siger arbejdsgiverorganisation. IT-Universitetet er enig og vil have flere studiepladser

119,6 milliarder kroner. Så meget omsatte danske it-virksomheder for i det første halvår af 2019. Det er en større omsætning end nogensinde før og 4,1 mia. mere end forrige halvår. Der er samtidig flere ansatte i branchen end tidligere med i alt 91.686 fuldtidsansatte i it-virksomheder. Det viser en analyse fra arbejdsgiverorganisationen IT-branchen.

Men en tredjedel af IT-branchens medlemsvirksomheder er samtidig nødt til at sige nej til opgaver, fordi de ikke har medarbejdere nok til at løse dem. Derfor bør universiteterne uddanne flere inden for feltet. Det siger Birgitte Hass, direktør for IT-branchen.

”Tallene viser, at interessen for de unge er stærk, og mange afvises ved døren til deres drømmeuddannelse inden for it. Der kommer flere uddannelsespladser, men væksten er ikke stor nok. Min opfordring til universiteterne er at lukke endnu flere ind på IT-uddannelserne, så vi kan stå stærkt i det digitale kapløb”, siger hun.

Hvad er det, IT-virksomhederne efterspørger?

”Det er først og fremmest de hårde IT-kompetencer, som vi mangler. Dvs. de unge skal lære, hvordan de digitale produkter skrues sammen; hvad er eksempelvis en god it-arkitektur, hvordan gennemføres et fornuftigt it-projekt eller ikke mindst hvilket sikkerhedsniveau skal vi arbejde med. Vi skal gerne være digitalt skabende, også i fremtiden”, siger Birgitte Hass.

Vi har ikke nok ressourcer

Martin Zachariasen, rektor for IT-Universitetet, genkender problematikken. IT-Universitet har de seneste fire år øget optaget på uddannelser i data science, computer science og softwareudvikling. Alligevel bliver omkring 40 procent af ansøgerne til IT-Universitet afvist, fordi der ikke er pladser nok.

”IT-branchen har brug for flere specialister. Vi er i løbende dialog med virksomheder, og de siger alle sammen, at de mangler it-specialister. Problemet for os er, at branchen vokser hurtigere, end vi kan nå at producere kandidater”, siger Martin Zachariasen.

Han er klar med en opfordring til regeringen.

”Politisk bliver man nødt til at prioritere it-uddannelserne. Det er de økonomiske rammer, der afgør, om vi kan optage flere.  Vi har allerede kompetente undervisere, og hvis det bliver nødvendigt, kan vi sagtens ansætte endnu flere”, siger han.

}