Dansk Magisterforening

Bæredygtigt Landbrug stævner forsker for kritiske udtalelser

Professor Stiig Markager fra Aarhus Universitet skal trække sine kritiske udtalelser om landbrugets udledning af kvælstof tilbage. Det mener Bæredygtig Landbrug, som har stævnet forskeren.

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Professor på Aarhus Universitet Stiig Markager er blevet stævnet af Bæredygtigt Landbrug for kritiske udtalelser om udledning af kvælstof. Forskeren står ved sine udtalelser og kan også dokumentere dem, udtaler han.

Professor på Aarhus Universitet Stiig Markager har flere gange udtalt sig kritisk om landbrugets udledninger af kvælstof og den omdiskuterede landbrugspakke. Nu skal han konkret trække to udtalelser tilbage.

Det mener Bæredygtigt Landbrug, som derfor har stævnet forskeren. Det skriver Information

Stiig Markager, der er professor i marin biogeokemi og økologi ved Aarhus Universitet, skrev i juni 2019 et kritisk debatindlæg i Berlingske om udledningen af kvælstof.

Her skriver professoren blandt andet:

”Den mængde kvælstof, som tilføres havet, er steget 700 tons pr. år siden 2010, (data fremgår af rapporten Vandløb 2017) efter at der er korrigeret for udsving i nedbør. Stigningen er statistisk signifikant”.

Senere i indlægget skriver han:

”Det korrekte kvælstoftab er derfor mellem 30 og 40 procent, som anført af Jens Borum”.

Her henviser Stiig Markager til et udsagn i et andet indlæg, der er skrevet af professor Jens Borum fra Københavns Universitet.

Stævning er et demokratisk problem
Men ifølge Bæredygtigt Landbrug er disse to udsagn ikke korrekte, og derfor vil de have Stiig Markager til at ”mortificere” udsagnene. Han skal altså anerkende, at de er usande og dementere dem.

Stiig Marager har ifølge Information ikke selv modtaget stævningen endnu, men han syne det er fint at få en juridisk afklaring på spørgsmålet.

Han er dog alligevel kritisk over Bæredygtigt Landbrugs tilgang til sagen.

”I et større perspektiv er stævningen et demokratisk problem. Hvis fagpersoner generelt risikerer retssager eller føler sig intimideret og truet som følge af deres faglige input, så risikerer vi, at nogen mister lysten til at deltage i den offentlige debat. Det vil formentlig gøre den mindre kvalificeret”, siger professoren til Information.

Har efterspurgt dokumentation i flere måneder
Hans Aarestrup, der er direktør i Bæredygtigt Landbrug, siger, at organisationen i flere måneder har efterspurgt dokumentation for Stiig Markagers påstande i medierne om kvælstof.

”Det har vi ikke kunnet få. Nu synes vi ikke, vi har noget alternativ til det her. Vi har tænkt, at det er en måde, hvor vi kan tvinge ham ud af busken. Og hvis Stiig Markager kan dokumentere sine påstande ordentligt, er der selvfølgelig ikke nogen sag”.

Bæredygtigt Landbrug mener, at Stiig Markagers udtalelser er ”rettet mod landbruget”, og at udsagnene er ”æreskrænkende” overfor organisationen og dens medlemmer.

Svært at se det æreskrænkende i det
At professorens udtalelser om udledning kvælstof skulle være æreskrænkende er dog meget svært at se. Det mener professor på Juridisk Institut ved Syddansk Universitet Sten Schaumburg-Müller.

Selv hvis retten finder, at der er tale om en æreskrænkelse, så er det ikke sikkert, at Bæredygtigt Landbrug vil få medhold, forklarer han.

Retten skal nemlig tage hensyn til, om der var tilstrækkeligt faktuelt grundlag for udtalelsen, om den skete i god tro, og sidst om emnet er af offentlig interesse.

”Det sidste, mener jeg helt åbenlyst, er tilfældet i denne sag. Til gengæld har jeg ikke mulighed for at vurdere, om der er tilstrækkeligt faktuelt grundlag for det, Stiig Markager skriver i sit indlæg. Det må man have sagkyndige ind i retten for at vurdere”, siger han.

}