Dansk Magisterforening

Akademikere vil have mere ferie, hvis de skal blive på arbejdsmarkedet

© Foto: Torben Klint/Ritzau Scanpix

Af Rasmus Lauge Hansen
Del artikel:

Højtuddannede seniorer prioriterer i højere grad ferie og fritid end gennemsnittet. Det viser nye tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Når seniorer overvejer, om de skal forlade arbejdsmarkedet, så er ferie, fritid og fleksibilitet vigtige faktorer. Det viser nye tal fra forskningsprojektet SeniorArbejdsliv.

42 procent af de højtuddannede seniorer ville blive på arbejdsmarkedet, hvis de kunne få længere ferier, viser undersøgelsen. 56 procent overvejer at forlade arbejdsmarkedet for at få mere tid til at dyrke deres fritidsinteresser. Det er henholdsvis 14 og 13 procent mere end gennemsnittet.

Undersøgelsen viser også, at næsten halvdelen - 45 procent – af akademikere i undersøgelsen prioriterer, at arbejdstiden kan blive lagt efter deres behov.

Det genkender Jens Thorvald Høegh, lektor emeritus på Københavns Universitet. Han er gået fra en lektorstilling til lektor emeritus, da det talte mere til hans arbejdsbehov.

”Jeg underviser i øjeblikket 20 procent af, hvad jeg gjorde før”, siger han og fortsætter:

”Arbejdstiden er blevet mere tilpasset til mine behov. Jeg kommer uden om en masse administrative møder og kan fokusere på at undervise og forske. Det er mere behageligt at tage på arbejde nu, fordi det er frivilligheden, der driver mig”.

Det viser sig i Jens Thorvald Høeghs arbejdsliv.

”Folk har ikke de samme forventninger til, at man ofte møder på universitetet, udover når du skal undervise eller skal låne et laboratorium”.

Den udlægning genkender Helle Rosdahl Lund, som er leder af tænketanken Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv.

”Der er udsigt til, at vi skal blive længere og længere på arbejdsmarkedet. Når personer efterspørger mere ferie er det en måde at blive længere på arbejdsmarkedet. Mange højtuddannede har været pressede på opgaver og tid i løbet af deres karriere, og det betyder, at de i højere grad prioriterer ferie og fritid for at koble af”, siger hun.

Akademikere der er økonomisk velstillede har også større incitament til at tage ferie end mange andre, forklarer Helle Rosdahl Lund.

”Højtuddannede seniorer med høj løn får mere ud af en ferie, end de gør af en lønstigning. Skatten i Danmark er høj, derfor vælger flere ferie i stedet for løn. Fritid er derfor kommet for at blive i lønforhandlingen”, siger hun.

Bedre økonomi og helbred giver bedre fritid

Det er en af forskerne bag projektet, Lars L. Andersen, professor MSO på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og forsker på forskningsprojektet SeniorArbejdsliv, der til Magisterbladet har udtrukket data om de 1279 højtuddannede i projektet.

Lars L. Andersen forklarer, at det de højtuddannedes fokus på ferie og fritid grundlæggende handler om økonomi.

”De højtuddannede har generelt bedre økonomi og helbred end andre gennemsnittet, så derfor vil der ikke være lige så mange barrierer for at dyrke fritidsinteresser og ferie”, skriver han i en mail.

Om undersøgelsen:

Tallene kommer fra forskningsprojektet SeniorArbejdsLiv, som er støttet af TrygFonden. Knap 13.000 over 50 år, der er i arbejde, har deltaget i projektet. Professor Lars L. Andersen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har stillet tallene til rådighed for Magisterbladet.

1279 højtuddannede har deltaget i forskningsprojektet.

I undersøgelsen er der taget højde for, at tallene er repræsentative, så de passer til landsgennemsnittet.

}