Dansk Magisterforening

Sparekur: Endnu en kommune vil indføre firedages arbejdsuge

En tidlig morgen på job på rådhuset i Esbjerg Kommune © Foto: Jens Christian Top/Ritzau Scanpix

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

Esbjerg Kommune har vedtaget spareforslag om at indføre en firedages arbejdsuge. Tiltaget skal veksle en betalt frokost om fredagen til arbejdstid, men tillidsrepræsentant er skeptisk.

Står det til byrådspolitikere i Esbjerg Kommune, vil rådhuset fremover være lukket om fredagen.

Det fremgår af budgetforliget for 2020 og indebærer, at op mod 600 ansatte skal lægge alle ugens 37 arbejdstimer fra mandag til torsdag. Foruden færre udgifter til rengøring, el og varme får kommunen ifølge beslutningen vekslet fredagens spisepause til arbejdstid de øvrige dage.

Ifølge Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V), bliver der ikke tale om tvang.

“Jeg er fuldt ud bevidst om, at medarbejdernes behov er forskellige, og derfor har vi også understreget meget præcist, at det skal være en involverende proces, hvor fagforeninger, ledelse og MED-system skal komme med et oplæg i fælleskab. For det vil formodentlig kræve en stor grad af frivillighed, for at det kan praktiseres”, siger han.

Biolog og DM-tillidsrepræsentant Mette Sejerup Rasmussen er dog skeptisk over for beslutningen, som et flertal i byrådet har vedtaget uden forudgående inddragelse af kommunens samarbejdsorgan.

Ifølge Mette Sejerup Rasmussen kan en firedages arbejdsuge være attraktiv for flere grupper, men hun tvivler på, at det kan give en besparelse på 3,5 mio. kr., som kommunen har skønnet.

“De konverterer en frokostpause til arbejdstid, men man må formode, at en titimers arbejdsdag giver behov for flere småpauser, og så er besparelsen tvivlsom”, siger hun.

Hun peger samtidig på, at forslaget forudsætter, at en firedages arbejdsuge vil få nogle medarbejdere til at gå ned i tid.

“Så der lægges faktisk op til ret drastiske forandringer, som vi ikke på forhånd har været involveret i”, siger Mette Sejerup Rasmussen.

DM: Fleksibilitet skal ikke være et påskud for at spare

I budgetforliget lægger kommunalpolitikerne op til, at resultatet af den kommende dialog mellem medarbejdere og ledelse skal præsenteres for politikerne i 2021 og implementeres ved udgangen af året.

Ifølge borgmester Jesper Frost Rasmussen viser den brede opbakning til en ny forsøgsordning I Odsherred Kommune med en firedages arbejdsuge, at medarbejdere og ledelse godt kan nå til enighed om en ny arbejdstidsaftale.

I Odsherred indebærer forsøget dog, at medarbejderne kun skal fordele 35 timer fra mandag til torsdag. De sidste to timer er såkaldte kompetencetimer, som medarbejderne selv kan disponere over. I Esbjerg ønsker kommunen, at alle 37 timer skal afholdes som normal arbejdstid.

I Dansk Magisterforening understreger formand Camilla Gregersen, at en ændring af arbejdstiden skal aftales i kommunens samarbejdsudvalg.

“Vi ved, at fleksibilitet giver større arbejdsglæde og et bedre arbejdsmiljø, og vi er derfor åbne over for, at man i Esbjerg overvejer nye modeller med større fleksibilitet. Men det er afgørende, at ledelse og medarbejdere er enige om beslutningerne. Fleksibiliteten skal gå begge veje og ikke bare være et bekvemt påskud for at spare”, siger Camilla Gregersen.

}